Princ Hari besan na britanske medije: Tvrdnje da sam se hvalio ubistvima talibana opasna su laž!

11.01.2023

11:32

2

Memoari pod nazivom "Rezervni", koji su objavljeni u utorak, postali su najbrže prodavana nefantastična knjiga u Velikoj Britaniji

Princ Hari besan na britanske medije: Tvrdnje da sam se hvalio ubistvima talibana opasna su laž!
Princ Hari u Avganistanu - Copyright John Stillwell, Pool Photo via AP, File

Britanski princ Hari oglasio se prvi put povodom reakcija na svoje memoare, rekavši da su tvrdnje da se u knjizi hvalio ubistvom 25 talibanskih boraca dok je na dužnosti u Avganistanu "opasna laž".

Princ je kritikovan zbog pominjanja ubistvima, a neki vojni zvaničnici rekli su da je ružno opisati mrtve kao "šahovske figure".

Sada je na američkoj televiziji Hari optužio medije za vađenje reči iz konteksta i rekao da je sličan spin ugrozio njegovu porodicu.

Takođe je branio svoje reči, rekavši da je pisanjem o tome hteo da smanji broj samoubistava veterana.

Memoari pod nazivom "Rezervni", koji su objavljeni u utorak, postali su najbrže prodavana nefantastična knjiga u Velikoj Britaniji.

Kupljeno je oko 400.000 primeraka, uprkos mnogim odlomcima koji su dospeli u štampu nesporedno pre zvaničnog objavljivanja.

U intervjuu sa Stivenom Kolberom Hari je izjavio da je bilo pokušaja potkopavanja njegove knjige, a pričao je i o problematičnom odnosu sa bratom i napao je britanske medije.

Profimedia
Princ Hari

Hari je rekao da je pisanje knjige "katarzično" iskustvo i da se osetio "najugroženijim ikada" i da se istovremeno osećao najjačim.

Osuđujući pisanje medija o njegovim memoarima, Hari je tvrdio da su namerno vadili reči iz konteksta.

- Bez sumnje, najopasnija laž o kojoj su pisali jeste da sam se nekako hvalio brojem ljudi koje sam ubio u Avganistanu. Da sam čuo da se bilo ko tim hvali, bio bih ljut. To je jednostavno laž - rekao je vojvoda od Saseksa.

- Moje reči nisu opasne - ali okretanje mojih reči veoma je opasno za moju porodicu. To je izbor koji su oni napravili - dodao je Hari, naglasivši da je hteo iskreno da piše o svom iskustvu u Avganistanu i da veteranima da prostor da dele svoje priče "bez ikakve sramote".

Profimedia
 

Hari je takođe izjavio da je Bakingemska palata pokušala da sabotira priče iz memoara uz pomoć britanske štampe.

Imena nisu pomenuta, a Hari je bez uzdržavanja odgovorio na Kolberovo pitanje da li je palata pokušala da sabotira knjigu.

- Naravno, i to uglavnom preko britanskih medija - odgovorio je on, ne želevši da otkriva više detalja.

Kod svoje pokojne babe, kraljice Elizabete II, rekao je da najviše pamti duhovitost, smisao za humor i "sposobnost da odgovori bilo kome sa potpuno ozbiljnim izrazom lica - čak i kad se šali".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike