Vođa zloglasnog kartela osuđen na 45 godina zatvora: Bio poznat po surovim metodama, jednom naredio i ubistvo policijskog psa

09.08.2023

17:12

0

Otonijel je postao vođa Zalivskog klana nakon što je bio levičarski gerilac

Vođa zloglasnog kartela osuđen na 45 godina zatvora: Bio poznat po surovim metodama, jednom naredio i ubistvo policijskog psa
Dairo Antonio Usuga zvani Otonijel - Copyright Profimedia

Vođa istaknute kolumbijske kriminalne grupe, Dairo Antonio Usuga David poznatiji kao Otonijel, osuđen je na 45 godina zatvora nakon što je priznao krivicu po optužbama za trgovinu drogom u SAD.

Presuda je doneta u saveznom sudu u Bruklinu. 

Tužioci su za vođu kartela Klan del Golfo (Zalivski klan), koji se smatra najnasilnijim kolumbijskim narko-bosom od Pabla Eskobara, rekli da je vodio "terorističku i paravojnu organizaciju" gotovo dve decenije i da je propustio priliku da se demobiliše kroz mirovni proces, koji je sprovodila kolumbijska vlada.

Profimedia
Hapšenje Otonijela

U sudskim dokumentima iz kancelarije američkog tužioca u Bruklinu navodi se da je naredio ubistvo, otmicu i mučenje rivala, kao i pojedinaca za koje je verovao da sarađuju sa organima za sprovođenje zakona.

Jednom je naredio da se doušnik živ zakopa pre nego što su ga obezglavili, a takođe je ucenio glave svih policajaca u zemlji. Čak je nudio 70.000 dolara za glavu policijskog psa koji je učetvovao u racijama i zapleni droge.

Otonijel je u januaru priznao krivicu, a njegovi advokati zatražili su zatvorsku kaznu od najviše 25 godina, rekavši da je on odrastao u siromaštvu i da je bio primoran da se bori kao dete vojnik u kolumbijskom 60-godišnjem sukobu između levičarskih pobunjenika, desničarskih paravojnih formacija, kriminalnih grupa i vlade.

Profimedia
 

Zalivski klan ima više od 1.000 naoružanih članova, prvenstveno bivših pripadnika desničarskih paravojnih grupa.

Otonijel je postao vođa nakon što je bio levičarski gerilac.

Kolumbijske oružane snage uhapsile su ga blizu granice sa Panamom u oktobru 2021.

Zemlja ga je izručila Sjedinjenim Američkim Državama sledećeg maja, pod uslovom da ne dobije doživotnu kaznu zatvora. 
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike