Još jedan udar na bivšeg predsednika SAD: Tužioci Trampovu objavu označili kao pretnju

05.08.2023

15:15

0

Kancelarija specijalnog tužioca Džeka Smita istakla je da postoji zabrinutost da bi Tramp mogao otkriti poverljiv materijal, uključujući transkripte velike porote

Još jedan udar na bivšeg predsednika SAD: Tužioci Trampovu objavu označili kao pretnju
Donald Tramp - Copyright AP Photo/Chuck Burton, File

U američkom tužilaštvu istakli su u svom podnesku sudu da je objava bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa na njegovoj društvenoj mreži "Truth Social" označena kao pretnja koja može uticati na svedoke u slučaju koji se vodi protiv njega.

U petak je Tramp napisao: "Ako me pratiš, ja te sledim", dan nakon što se izjasnio da nije kriv po optužbama da je organizovao zaveru u pokušaju da ospori svoj izborni poraz 2020. godine od demokrate Džozefa Bajdena.

Kancelarija specijalnog tužioca Džeka Smita istakla je da postoji zabrinutost da bi Tramp mogao otkriti poverljiv materijal, uključujući transkripte velike porote, dobijene od tužilaca, što bi moglo štetno da utiče na svedoke i pravdu u ovom slučaju.

Tužioci su naglasili da Tramp ima istoriju napada na sudije, advokate i svedoke u drugim predmetima koji se vode protiv njega.

Na suđenju je Tramp izjavio da neće zastrašivati svedoke ili komunicirati s njima bez prisustva advokata.

Tužilaštvo je zatražilo od američkog okružnog sudije Tanje Čutkan da izda naredbu kojom se zabranjuje Trampu i njegovim advokatima da otkrivaju bilo kakve materijale neovlašćenim osobama. To je uobičajena mera u slučajevima koji uključuju poverljiva dokumenta, ali tužioci su posebno naglasili važnost ograničenja javnog širenja materijala s obzirom na Trampove objave na društvenim mrežama.

AP Photo/Evan Vucci
 

Trampov portparol tvrdi da je objava na njegovoj društvenoj mreži bila odgovor jednom članu Republikanske stranke.

Tramp se suočava sa federalnim optužbama u Majamiju zbog zadržavanja poverljivih dokumenata nakon napuštanja predsedničke funkcije i ometanja pravosuđa, kao i državnim optužbama pred sudom na Menhetnu zbog navodnog falsifikovanja poslovne evidencije da bi sakrio tajne isplate novcu porno-zvezdi Stormi Danijels.

Takođe se suočava s mogućom četvrtom optužnicom u Džordžiji, gde tužioci istražuju njegove napore da poništi izborne rezultate u toj američkoj državi. Tramp tvrdi da su sve ove istrage protiv njega deo namere demokrata da zaustave njegovu kampanju za predsedničke izbore 2024. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike