Maduro optužio Trampa da je predvodio pokušaj atentata na njega: Naredio je predsedniku Kolumbije da organizuje napad

05.08.2023

12:36

0

Vašington i Bogota su negirali bilo kakvu ulogu u napadu

Maduro optužio Trampa da je predvodio pokušaj atentata na njega: Naredio je predsedniku Kolumbije da organizuje napad
Copyright AP Photo/Matias Delacroix

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je bivšeg američkog kolegu Donalda Trampa da je predvodio pokušaj njegovog ubistva 2018. godine, tvrdeći da je naredba stigla direktno iz Bele kuće.

Govoreći povodom obeležavanja 86 godina od osnivanja Nacionalne garde Venecuele, godišnjice koja je pala na isti dan kada i neuspeli pokušaj ubistva pre pet godina, Maduro je naveo da su SAD i Kolumbija umešane u pokušaj atentata.

Predsednik je govorio o „ličnoj i direktnoj umešanosti bivšeg predsednika Donalda Trampa, Bele kuće, koja je naredila kolumbijskom predsedniku da pripremi napad“, za koji je dodao da ga je izvela „teroristička grupa“ organizovana u susednoj državi.

Maduro je dalje tvrdio da je kasnija istraga otkrila ulogu tadašnjeg kolumbijskog predsednika Huana Manuela Santosa, rekavši da je on bio „direktni operater iz Bogote“ koji je finansirao i planirao zaveru za ubistvo samo nekoliko dana pre nego što je trebalo da napusti funkciju.

Vašington i Bogota su negirali bilo kakvu ulogu u napadu, a tadašnji američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je 2018. sugerisao da je to bio „događaj koji je postavio sam režim“.

Pokušaj atentata 4. avgusta 2018. dogodio se kada je Maduro održao govor na otvorenom u Karakasu pripadnicima Nacionalne garde, pri čemu su dva drona opremljena eksplozivom detonirala iznad tog područja. Izvestan broj vojnika je povređen u eksplozijama, ok u napadu nije žrtava, a Maduro je prošao bez ogrebotine.

U snimku incidenta zabeležene su eksplozije, a vidi se da Madurovi telohranitelji skaču da zaštite predsednika štitovima pre nego što su uspeli da ga odvedu.

Sedamnaest osumnjičenih osuđeno je 4. avgusta prošle godine, nakon 91 odvojenog saslušanja. Dvanaestoro je osuđeno na 30 godina zatvora za krivična dela, uključujući pokušaj ubistva i izdaju, dok bi preostalih pet moglo da dobije zatvorsku kaznu od 20, 16, osam i pet godina zbog zavere i terorizma.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike