Tramp optužen po treći put! Optužnica podignuta zbog napora da se poništi poraz na izborima 2020. godine

01.08.2023

23:51

0

Ovo je treći krivični slučaj podignut protiv bivšeg predsednika dok nastoji da se vrati u Belu kuću 2024. godine

Tramp optužen po treći put! Optužnica podignuta zbog napora da se poništi poraz na izborima 2020. godine
Donald Tramp - Copyright AP Photo/Corey Sipkin

Specijalni tužilac Džek Smit podigao je novu optužnicu protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa u okviru istrage o naporima da se ponište rezultati predsedničkih izbora 2020. godine koji su doveli do upada u Kapitol 6. januara 2021. godine.

Ovo je treći krivični slučaj podignut protiv bivšeg predsednika dok nastoji da se vrati u Belu kuću 2024. godine, a proizilazi iz višegodišnje federalne istrage o navodnim šemama Trampa i njegovih saveznika s ciljem narušavanja mirnog prenosa vlasti i zadržavanja njega na funkciji uprkos odlučujućem porazu od Džoa Bajdena.

Krivični slučaj dolazi u trenutku kada Tramp vodi među republikancima koji se takmiče za osvajanje predsedničke kampanje njihove stranke. Ipak, optužbe proizlaze iz jedne od najozbiljnijih pretnji američkoj demokratiji u savremenoj istoriji.

Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana, File
 

Optužbe se fokusiraju na burna dva meseca nakon novembarskih izbora 2020. godine u kojima je Tramp odbio da prihvati svoj poraz i širio laži da mu je pobeda oteta.

Nesloga je dovela do nereda u Kapitolu SAD 6. januara 2021. godine, kada su pristalice Trampa nasilno upale u zgradu, napadale policajce i ometale brojanje elektorskih glasova u Kongresu.

Trampov tim: Nova optužnica pokušaj mešanja u predsedničke izbore

Podizanje nove optužnice protiv Donalda Trampa predstavlja "patetični pokušaj zločinačke porodice Bajden" i njihovog ministarstva pravde da se umešaju u predsedničke izbore 2024.

godine, saopšteno je danas iz Trampovog tima, nakon što je specijalni tužilac Džek Smit podigao optužnicu protiv bivšeg američkog predsednika u okviru istrage o naporima da se ponište rezultati predsedničkih izbora 2020. godine.

- Progon predsednika Trampa i njegovih pristalica podseća na nacističku Nemačku 1930-ih govina, bivši Sovjetski Savez i druge autoritarne, diktatorske režime - navodi se u saopštenju Trampovog tima.

Dodaje se da je Tramp uvek poštovao zakon i američki ustav, "uz savete mnogih vrhunskih advokata".

Oglasio se pre optužnice

- Čujem da će poremećeni Džek Smit, da bi se mešao u predsedničke izbore 2024.,podneti još jednu lažnu optužnicu protiv vašeg omiljenog predsednika, mene“, napisao je Tramp na svom "Truth Social" nalogu u utorak popodne i dodao:

- Zašto to nisu uradili pre 2,5 godine? Zašto su čekali tako dugo? Zato što su želeli da to stave tačno usred moje kampanje. Tužilačko nedolično ponašanje!

On se već suočava sa 40 federalnih optužbi na Floridi u vezi sa rukovanjem osetljivim vladinim dokumentima nakon što je napustio funkciju, a trebalo bi da mu se sudi sledeće godine u Njujorku optuženom za falsifikovanje poslovnih dokumenata nakon što je tajno uplatio novac porno zvezdi Stormi Danijels.

"Ovo je lov na veštice!"

Bivši predsednik je još jednom uspeo da raznese ciklus vesti i planove svojih rivala za 2024. otkrivanjem najnovijeg pravnog zaokreta.

- Ovaj lov na veštice se svodi na mešanje u izbore i potpuno i totalno političko oružje za sprovođenje zakona - ranije je napisao Tramp.

Profimedia
 

Smit, čija je najnovija uloga bila procesuiranje ratnih zločina, bacio je široku mrežu na Trampove napore da ostane na vlasti. To uključuje ispitivanje advokata koji su se zalagali za poništavanje rezultata, predloge da se zaplene glasačke mašine, prikupljanje sredstava za protest 6. januara, kao i plan da se koristi lista 'lažnih birača' u državama u kojima je pobedio Džo Bajden da bi se promenio proces sertifikacije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike