Mask rekao da se 2014. u Ukrajini dogodio državni udar, pa se odmah oglasio saradnik Zelenskog

26.02.2023

14:33

0

Autor: N.P.

Mask se zamerio Kijevu

Mask rekao da se 2014. u Ukrajini dogodio državni udar, pa se odmah oglasio saradnik Zelenskog
Copyright AP Photo/Susan Walsh/Olivier Matthys

Nakon što je milijarder, Ilon Mask, na Tviteru prokomentarisao događaje u Ukrajini iz 2014. godine, oglasio se i kabinet predsednika Vladimira Zelenskog.

- Ti izbori su možda bili nepošteni, ali nema sumnje da se zaista dogodio državni udar - napisao je Mask, komentarišući objavu jednog korisnika koji je postavio odlomak članka američkog političkog analitičara Džona Miršajmera.

Miršajmer je u članku naveo da je za predsednika Rusije Vladimira Putina nezakonito svrgavanje demokratski izabranog predsednika Ukrajine bila „poslednja kap“.

Kancelarija Zelenskog: U Ukrajini nije bilo državnih prevrata

Savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak odgovorio je na Maskovu opasku, navodeći da u Ukrajini nikada nije bilo državnih prevrata.

- Slobodna društva utiču na države putem dijaloga ili izbora. Porobljena društva izlaze na ulice kako bi se oslobodila represivnih država. To je osnova slobode, Ilone Masku. U Ukrajini nikada nije bilo državnih prevrata, ali je uvek bilo slobodnih ljudi. Prestanite da čitate ruske novine! - napisao je Podoljak na Tviteru.

Inače, sve je počelo 2013. kada je tadašnji predsednik Viktor Janukovič odlučio da ne potpiše sporazum o pridruživanju EU. Potom su na ulice izašle pristalice evropskih integracija, a u februaru 2014. godine situacija je eskalirala. Počelo je da se koristi oružje, a među žrtvama je bilo i demonstranata i policajaca. Nažalost, ti događaji nikada nisu istraženi. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike