Poverljivi vojni podaci SAD greškom poslati u Mali! Pokrenuta hitna istraga

28.07.2023

10:08

0

Ovo nije prvi takav incident

Poverljivi vojni podaci SAD greškom poslati u Mali! Pokrenuta hitna istraga
Copyright Profimedia

Ministarstvo odbrane SAD otvorilo je istragu nakon što je otkriveno da su imejlovi sa poverljivim podacima pogrešno poslati zapadnoafričkoj državi Mali umesto vojsci SAD, zbog greške u kucanju.

Prema izveštaju BBC-ja, ovaj incident se dogodio jer je propušteno slovo "i" u nazivu domena, pa je umesto "mil" napisano "ml", što je domen Malija.

Navodi se da je greška uključivala samo mali broj imejlova, ali je bila dovoljna da ove poruke završe u drugoj državi. Međutim, zvaničnici odbrane tvrde da ove poruke nisu sadržavale informacije koje bi mogle da ugroze operativnu bezbednost ili tehničke podatke.

- Pokrenuli smo istragu nakon što je mali broj imejlova greškom prosleđen na netačan imejl domen - rekao je portparol američkog Ministarstva odbrane, ističući da nijedna informacija koja bi mogla da ugrozi bezbednost nije bila prisutna u ovim imejlovima.

Nedavno se takođe ispostavilo da su milioni američkih vojnih imejlova takođe bili poslati u Mali, opet zbog greške u kucanju, ali ovaj put veruje se da su neki od tih imejlova sadržavali osetljive informacije kao što su lozinke, medicinski kartoni i planovi putovanja najviših oficira.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike