Smenjeni predsednik Perua se pojavio na sudu: Izgubio vlast posle samo tri burna sata (VIDEO)

08.12.2022

21:19

0

Kastiljo opozvan, pa uhapšen

Smenjeni predsednik Perua se pojavio na sudu: Izgubio vlast posle samo tri burna sata (VIDEO)
Hapšenje Pedra Kastilja - Copyright Profimedia/John Reyes / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Bivši predsednik Perua Pedro Kastiljo pojavio se danas na sudu nakon neuspelog pokušaja da raspusti parlament, a njegova naslednica Dina Boluarte traži načine da ujedini zemlju oko institucija čiji je ugled narušen korupcijom i nepoverenjem.

U prvom pojavljivanju pred sudom, Kastiljo je izgledao potišteno i davao je jednostavne odgovore "da" ili ne", na pitanja u vezi sa optužnicom koja ga tereti za pobunu.

Sjedinjene Američke Države osudile su pokušaj bivšeg predsednika Perua da osigura još snažniji položaj na vlasti, jer su njegovi postupci bili nezakoniti, a na Kastiljovu stranu odbili su čak da stanu i njegovi levičarski saveznici u regionu.

Kastiljo je izgubio vlast za samo tri turbulentna sata, nakon što je sinoć pokušao da dekretom raspusti Kongres. 

Potom ga je ovo telo glasanjem smenilo, a policija ga je ubrzo privela. 

Kastiljo je pobedio na izborima prošle godine, a više od 8,8 miliona Peruanaca je glasalo za njega (50,13 odsto glasova).

Međutim, od samog početka bio je trn u oku desničarskoj vladajućoj eliti koja nije mogla da prihvati da je seoski učitelj sa levičarskim stavovima mogao da postane predsednik.

Već u prvih nekoliko meseci njegove vladavine preživeo je dva pokušaja opoziva. Kastiljo je napustio svoju partiju, demobilisao je svoju bazu koju je imao u seoskim sredinama i povinovao se zahtevima desnice. Na kraju je ostao sasvim sam bez veće podrške naroda.

Tanjug/AP Photo/Guadalupe Pardo
Dina Boluarte

Nakon toga je Dina Boularte (60) položila zakletvu i postala prva predsednica Perua.

- Sada zahtevam političko primirje u zemlji kako bi se formirala vlada nacionalnog jedinstva. Molim za vreme, koje je neophodno da se spasi država od korupcije i bezakonja - rekla je Boularte, koja je prethodno bila potpredsednica Perua.

Advokat po zvanju, Boularte je donedavno bila relativno nepoznata većini Peruanaca.  Pre četiri godine osvojila je manje od četiri odsto glasova na opštinskim izborima u Limi. 

Uspela je da uđe u parlament 2021. godine, ali je nešto kasnije postala poznata uz Kastilja.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike