U oblasti Harkov na istoku Ukrajine odjeknule su eksplozije; Zaharova: SAD otvoreno sponzorišu „terorističke aktivnosti“ Kijeva

26.07.2023

21:48 >> 00:53

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

U oblasti Harkov na istoku Ukrajine odjeknule su eksplozije; Zaharova: SAD otvoreno sponzorišu „terorističke aktivnosti“ Kijeva
Sukob u Ukrajini - Copyright Profimedia AP Photo/Libkos/Roman Chop

Rat u Ukrajini ušao je u 517. dan.

U Odesi odjekuju eksplozije.

Putin izjavio da je od početka kontraofanzive Ukrajina izgubila više od 26.000 vojnika.

Turski predsednik Erdogan rekao je da će parlament razmotriti zahtev Švedske za pridruživanje NATO-u u oktobru. 

Putin je povećao starosnu granicu za rezervnu službu za pet godina. 

Najvažnije činjenice

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

23.59 - Harkov: Odjekuju eksplozije

U oblasti Harkov na istoku Ukrajine odjeknule su eksplozije, piše list Strana. Drugi detalji nisu dati.

Trenutno je u Harkovskoj i Sumskoj oblasti proglašena vazdušna uzbuna.

23.33 - Tajni izveštaj Bundesvera: Ko je kriv za neuspeh ukrajinske kontraofanzive?

23.01 - Nova pomoć stiže u Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države izdvojiće novi paket vojne pomoći za Ukrajinu vredan 400 miliona dolara koji će, između ostalog, uključivati municiju za sisteme naoružanja „NASAMS“ i „hajmars“, navodi se u saopštenju Pentagona.

Kako se navodi, novi paket pomoći će uključivati rakete za sisteme PVO „patriot“, protivvazdušne raketne sisteme „NASAMS“ i „hajmars“, prenosive PVO sisteme „stinger“, kao i artiljerijsku municiju različitog kalibra.

21.47 - Zaharova: SAD otvoreno sponzorišu „terorističke aktivnosti“ Kijeva

SAD otvoreno sponzorišu „terorističke aktivnosti“ kijevske vlade i ne bi trebalo da se kriju iza generalizovanih osuda nasilja, izjavila je u utorak portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Sjedinjene Američke Države osuđuju svaki napad na novinare, ma kakvi oni bili i gde god da se dešavaju - rekao je novinarima ranije u utorak Majkl Karpenter, stalni predstavnik SAD pri OEBS-u, preneli su ruski mediji.

- Pre svega, ovaj „bilo koji napad“ ima žrtvu i izvršioca. Žrtva je Rostislav Žuravljov. Počinilac je kijevski režim. SAD ne bi trebalo da se stide da izgovore ova imena naglas - rekla je Zaharova u saopštenju.

Drugo, ne mogu se istovremeno osuđivati napadi na novinare i sponzorisati oni koji ih izvode.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Zaharova

SAD „direktno sponzorišu terorističke aktivnosti bande u Kijevu“, dodala je Zaharova, tako da ne mogu da „osude napade“ izvršene sopstvenim sredstvima. Ovo je bila referenca na kasetnu municiju koju je Pentagon nedavno isporučio Ukrajini, navodeći nedostatak visokoeksplozivnih artiljerijskih granata.

20.27 - Kadirov: Na bojno polje stigli novi ruski vojnici

U zonu specijalne vojne operacije stigao je novi kontingent ruskih boraca. Oni su poleteli sa aerodroma u Groznom, a prema rečima čečenskog lidera Ramzana Kadirova među borcima nisu samo Čečeni nego i dobrovoljci iz drugih delova Rusije.

19.12 - SAD izdvajaju još 400 miliona dolara vojne pomoći za Ukrajinu

Pentagon je objavio da će SAD uputiti novu pomoć Ukrajini u vrednosti od 400 miliona dolara. U paketu će se nalaziti municija za sisteme „NASAMS“ i raketne sisteme „himars“.

18.25 - Rogov: Na ukrajinske trupe u Zaporoškoj oblasti izveden jak vazdušni napad

Na rezerve ukrajinskih trupa u Zaporoškoj oblasti izveden je jak vazdušni napad, izjavio je za Sputnjik šef zaporožskog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

- Naše Vazdušno-kosmičke snage zadale su ogroman udarac rezervama boraca Oružanih snaga Ukrajine u Zaporožju. Navođene bombe FAB-250M62 sa modulima za planiranje i korekciju pogodile su hangar sa tehnikom i municijom između Novoandrejevke i Nesterjanke, sedam kilometara od Orehova - napisao je Rogov na svom Telegramu.

18.03 - Zakazana sednica SB UN zbog izlaska Rusije iz prehrambenog sporazuma

Profimedia
 

U Njujorku će sutra biti održana sednica SB UN povodom izlaska Rusije iz prehrambenog sporazuma, izjavila je ambasadorka Velike Britanije u svetskoj organizaciji Barbara Vudvord.

S tim u vezi, šef Forin ofisa Džejms Kleverli rekao je da će Britanija izneti stav da bi Rusija mogla da bude pretnja civilnim brodovima u Crnom moru s ciljem da spreči izvoz hrane iz Ukrajine.

17.49 - Zelenski: Ukrajina počinje zajedničku pripremu plana interoperabilnosti sa NATO

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski održao je danas sastanak sa predstavnicima Vrhovne rade i Kabineta ministara o pripremi praktičnih koraka za sprovođenje odluka samita u Viljnusu.

- Ne usporavamo tempo naše integracije u NATO. Okupio sam predstavnike Vrhovne rade i vlade da pripremimo praktične korake za sprovođenje odluka samita u Viljnusu - napisao je Zelenski na Telegram kanalu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema njegovim rečima, konkretno, već postoji jasan plan za pokretanje Saveta Ukrajina-NATO na svim nivoima.

Profimedia
 

17.45 - Ukrajinskom poslaniku određen pritvor od 60 dana zbog veleizdaje

Pečerski okružni sud u Kijevu odredio je pritvor od 60 dana  narodnom poslaniku Opozicione Platforme - Za život Oleksandru Ponomarjovu, koji je osumnjičen za veleizdaju, saopštila je pres-služba Kancelarije generalnog tužioca.

- Generalni tužilac Pečerskog okružnog suda odredio je narodnom poslaniku  zabranjene političke partije OPFŽ meru zabrane – pritvor bez prava kaucije - navodi se u objavi na Telegram kanalu.

U saopštenju se ne navodi ime uhapšenog narodnog poslanika, međutim, agencija Interfaks-Ukrajina došla je do saznanja da je u pitanju je Oleksandr Ponomarjov.

Kako je saopšteno, Ponomarjov je u ponedeljak, na osnovu materijala Državnog istražnog biroa, lično obavešten da je osumnjičen za izdaju.

Prema rezultatima istrage, poslanik je prvog dana ruske invazije otišao iz Kijeva u okupirani Berdjansk i, kako bi spasio svoje bogatstvo i preduzeća u tom gradu, "počeo da sarađuje sa osvajačima".

Prema operativnim podacima, preduzeća povezana sa njim i dalje obezbeđuju prostorije za upotrebu vojske Ruske Federacije, obezbeđuju im hranu, gorivo i maziva.

17.38 - Kremlj: Putin će sa afričkim liderima razgovarati i o Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovaraće o Ukrajini sa grupom afričkih lidera na radnoj večeri na samitu u Sankt Peterburgu 28. jula, izjavio je danas savetnik za spoljnu politiku Kremlja Jurij Ušakov.

Tatiana Barybina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

On je dodao da će na kraju samita biti usvojena završna deklaracija u koju će biti navedeni pristupi razvoju saradnje između zemalja, prenosi TASS.

16.46 - U Španiji obučeno 1.900 ukrajinskih vojnika

U Španiji je obuku prošlo oko 1.900 ukrajinskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane ove zemlje.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Margarita Robles posetila je vojnike Oružanih snaga Ukrajine koji se nalaze na obuci u Pešadijskoj akademiji Toledo.

Ona je navela da se radi o trenutno fundamentalnoj obuci, jer su „gubici u Ukrajine veoma veliki zbog kontraofanzive“.

16.39 - Rusija optužila predstavnika OEBS-a za slobodu medija da prikriva zločine Kijeva

Ruska misija pri OEBS-u saopštila je danas da reagovanje OEBS-a na smrt ruskog vojnog dopisnika Rostislava Žuravljeva pokazuje da ta organizacija i njena predstavnica za slobodu medija Tereza Ribeiro, prikrivaju ukrajinske zločine

Ruska misija saopštila je da se grupa ruskih novinara našla 22. jula pod artiljerijskim udarom ukrajinskih oružanih snaga, pa je usled granatiranja kasetnom municijom poginuo dopisnik RIA Novosti Rostislav Žuravljov, a još tri novinara zadobila su šrapnelske rane, preneo je TASS.

16.33 - U dve oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost - Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

16.31 - Britanija ima informacije da Rusija ''može gađati i druge objekte sa žitom''

Britanija ima informacije koje ukazuju na to da bi ''ruska vojska mogla dalje da proširi svoje ciljanje na ukrajinske objekte za žito, uključujući napade na civilne brodove u Crnom moru'', izjavila je danas britanska ambasadorka u UN Barbara Vudvord.

Britanski premijer Riši Sunak podelio je tu informaciju sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom njihovog današnjeg telefonskog razgovora, rekla je Vudvord, a prenosi Rojters.

16.26 - Produžen rok za obnovu Krimskog mosta

Ruska vlada je produžila rok za obnovu Krimskog mosta do 31. decembra 2023. godine, navodi se u uredbi.

Prvobitno se pretpostavljalo da će radovi biti završeni do 1. jula 2023. godine, ali ta uredba je usvojena nakon prvog napada na Krimski most u oktobru prošle godine.

Međutim, 17. jula je Krimski most ponovo oštećen u ukrajinskom granatiranju.

Kretanje vozila preko mosta je poslednjih dana obustavljeno na po nekoliko sati, ali trenutno je ponovo dozvoljeno.

Profimedia
Krimski most je nedavno ponovo granatiran

15.57 - Moldavija proziva rusku ambasadu zbog sporne opreme za nadzor

Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije saopštilo je danas da će pozvati ruskog ambasadora Olega Vasnjecova da pojasni medijske izveštaje da je na krovu ruske ambasade postavljena oprema koja bi eventualno mogla da bude iskorišćena za špijunažu.

Moldavski mediji su saopštili da je 28 satelitskih antena, jarbola i uređaja za prenos i prijem instalirano na ambasadu i susednu stambenu zgradu koju koriste diplomate i tehničko osoblje, preneo je Rojters.

Oni su u zajedničkom izveštaju rekli da su ljudi povezani sa ruskim obaveštajnim službama viđeni na zgradama.

14.44 - Nove trupe beloruske vojske počele da treniraju sa Vagnerom

Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je danas da su se nastavi sa instruktorima Vagnerove grupe pridružile jedinice inženjerije i veze, kao i trupe radijacione, hemijske i biološke zaštite.

- Jedinice i podjedinice Oružanih snaga Republike Belorusije nastavljaju izvođenje zajedničkih vežbi sa instruktorima kompanije Vagner. Ne samo podjedinice snaga za specijalne operacije i mehanizovanih jedinica, već i jedinice i podjedinice inženjerijskih trupa, trupe radijacione, hemijske i biološke zaštite, počele su zajedničku obuku - saopštilo je Ministarstvo odbrane.

AP Photo, File
 

Posebna pažnja u organizaciji obuke posvećena je, kako se navodi, "obezbeđivanju preživljavanja trupa u vođenju borbi". 

14.20 - Matvijenko: NATO širenjem van svojih granica ugrožava globalnu bezbednost

NATO se širi van svojih granica, narušava stabilnost i ugrožava globalnu bezbednost, izjavila je danas predsednica Senata Ruske federacije Valentina Matvijenko.

Ona je ranije, tokom posete Pekingu, predložila izradu i podnošenje predloga Ujedinjenim nacijama za međunarodno pravni pokument koji bi regulisao aktivnosti vojnih blokova i saveza jer takve strukture trenutno predstavljaju stvarnu pretnju međunarodnoj stabilnosti.

12.50 - Peskov: Važno da se kanali snabdevanja ukrajinskim žitom ne koriste u vojne svrhe

Važno je da se kanali snabdevanja ukrajinskim žitom ne koriste u vojne svrhe i Ruska Federacija će se protiv toga i dalje boriti, izjavio je pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- Za nas je veoma važno da kijevski režim ne koristi različite kanale snabdevanja u vojne svrhe, da bi vršio terorističke napade na našoj teritoriji i tako dalje. Nastavićemo da se borimo protiv toga - rekao je Peskov.

Sporazum o žitu prekinut je 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje. 

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
Dmitrij Peskov

12.39 - Kremlj: Na sastanku Putina i Lukašenka bez konkretnih dogovora

Na sastanku ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog beloruskog kolege Aleksandra Lukašenka nije bilo konkretnih dogovora, jer  održan u cilju sinhronizacije pristupa i razmene mišljenja, saopštio je Kremlj.

12.13 - Kijev: Ostvaren manji napredak na frontu

Ukrajinska vojska je danas saopštila da je ostvarila mali napredak protiv ruskih snaga u delovima fronta na jugu Ukrajine i južno od Bahmuta na istoku.

Andrij Kovaliov, portparol Generalštaba Oružanih snaga, rekao je da su ukrajinske trupe krenule napred u pravcu jugoistočnog sela Staromajorske, u blizini naselja koje je Ukrajina ponovo zauzela prošlog meseca u regionu Donjecka. 

Na istoku, prema njegovim rečima, ukrajinske trupe su oterale ruske jedinice sa položaja u blizini sela Andrejevka, jugozapadno od uglavnom uništenog grada Bahmuta, koji su ruske snage zauzele u maju. 

11.42 - Zelenski Sunaku: Ukrajini potrebno hitno jačanje PVO

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas tokom razgovora sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom da je Ukrajini potrebno da hitno ojača protivvazdušnu odbranu (PVO) kako bi zaštitila ljude, istorijsko nasleđe i nastavila inicijativu za izvoz žita preko luka na Crnom moru.

Dan Kitwood/Pool via AP
Vladimir Zelenski i Riši Sunak

10.17 - Rusija: Ukrajina pokušala da napadne ruski patrolni brod u Crnom moru

Ukrajinska vojska pokušala je noćas da pomorskim dronovima napadne ruski patrolni brod "Sergej Kotov", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Oba drona su uništena i nema povređenih.

9.22 - Reznikov: Nastavićemo napade na Krimski most

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov rekao je da će Kijev nastaviti napade na Krimski most, uprkos činjenici da se on ne koristi za snabdevanje ruskih snaga.

- To je normalna taktika: uništiti logističke linije neprijatelja kako biste ga lišili mogućnosti da dobija više municija, goriva, hrane i tako dalje. Zato ćemo koristiti ovu taktiku - rekao je Reznikov.

AP Photo
Krimski most

9.18 - Veršinjin: Nema žitnog sporazuma bez Rusije, trenutno nema ni pregovora

Sporazum o žitu, koji je suspendovan 17. jula, ne može biti obnovljen bez učešća Rusije, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

- Moje mišljenje je da je to nemoguće učiniti bez Rusije - rekao je novinarima Verišnjin, na marginama samita UN o prehrambenim sistemima.

On je kazao da se pregovori za obnavljanje Crnomorske inicijative za žito trenutno ne vode.

9.00 - SAD šalju dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti 400 miliona dolara

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena šalje do 400 miliona dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini, koja uključuje različitu municiju za napredne sisteme protivvazdušne odbrane i više osmatračkih mikro dronova Hornet, saopštili su američki zvaničnici pod uslovom anonimnosti. 

Paket između ostalog uključuje municiju za raketne sisteme HIMARS i sofisticirane NASAMS sisteme protivvazdušne odbrane, kao i prenosive raketne sisteme „Stinger” i protivtenkovske sisteme „Džavelin”.

8.58 - Belorusija obučava i naoružava zaposlene u ministarstvu za vanredne situacije

Belorusko ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da završava naoružavanje i vojnu obuku svojih zaposlenih, koji treba da budu spremni da pomognu pripadnicima ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova, u slučaju oružanog sukoba.

Ministar za vanredne situacije Vadim Sinjavski saopštio je državnoj televiziji da će zaposleni biti spremni da pomognu ministarstvima "u slučaju oružanog sukoba ili neke vrste nereda, koji zahtevaju angažovanje značajnog broja osoblja".

7.15 - Stejt department strahuje od Vagnerove "ekskurzije": Branićemo svaki pedalj NATO-a

Stejt department je odgovorio obećanjem da će braniti svaki pedalj teritorije NATO-a na reči beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka o želji zaposlenih u Vagnerovom PMC-u da „odlaze na ekskurziju u Poljsku.

Profimedia
 

„Naš savez sa Poljskom je jak. Poljska je članica NATO-a i mi ćemo braniti svaki pedalj teritorije NATO-a ako bude potrebno“, rekao je Metju Miler, portparol američkog Forin ofisa.

7.00 - Ispovest ukrajinskog pešadinca: U proseku, za stotinjak metara izgubimo pet vojnika

Kako bi napredovala stotinjak metara u svojoj "kontraofanzivi", Ukrajina se u proseku izgubi do pet vojnika, što utiče na moral u redovima vojske, piše "Biznis insajder".

Sa druge strane, veoma dobro pripremljene ruske snage koriste gusta minska polja kako bi ometale dalje ukrajinsko napredovanje.

"Za svakih stotinjak metara zemlje koju dobijemo, četiri do pet vojnika je izbačeno iz stroja – to nam je prosečan gubitak", rekao je neimenovani ukrajinski pešadinac kako navodi "Kijev post", a prenosi "Biznis insajder".

On je rekao da čim napadnu ruske položaje, dobiju artiljerijski odgovor.

"Sve dok stojimo i držimo se, možemo reći da ne trpimo gubitke, eventualno lakše povrede. Čim krenemo napred, dolazi do velikih gubitaka i za svaki pređeni kilometar izgubimo polovinu jedinice", rekao je on i dodao da im ništa ne garantuje da će taj kilometar uspeti da zadrže kasnije.

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike