U Moskvi uhapšeno sedam osoba zbog pokušaja ubistva novinara RT; SAD odlažu odobrenje za obuku ukrajinskih pilota na avionima F-16

16.07.2023

16:43 >> 00:30

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

U Moskvi uhapšeno sedam osoba zbog pokušaja ubistva novinara RT; SAD odlažu odobrenje za obuku ukrajinskih pilota na avionima F-16
Borbe u Ukrajini - Copyright AP Photo/Profimedia

Rat u Ukrajini ušao je u 507. dan.

Američki predsednik Bajden rekao je da istražuje mogućnost slanja Ukrajini raketa dugog dometa ATACMS, ali napominje da su artiljerijske granate za nju „najvažnije“ trenutno. 

Litvanija istražuje krađu poverljivih informacija o samitu NATO-a od strane hakera, među podacima koji su „procureli” bili su i rute kretanja delegacija i informacije o njihovoj zaštiti. 

Ukrajinu neće podržavati partneri decenijama ako Oružane snage Ukrajine miruju na bojnom polju, rekao je Zelenski. 

Kancelarija generalnog sekretara UN saopštila je da je on uputio pismo Putinu uoči potrebe za produženjem žitnog sporazuma.

Najvažnije činjenice

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

00.10 - U Moskvi uhapšeno sedam osoba zbog pokušaja ubistva novinara RT

Basmanski sud Moskve uhapsio je sedam osoba osumnjičenih za pripremanje pokušaja atentata na glavnu urednicu medijske grupe Raša tudej i televizijskog kanala RT Margaritu Simonjan, kao i novinarku Kseniju Sobčak, rečeno je RIA Novostima u tom sudu.

Oni su optuženi za huliganstvo koje je počinila grupa lica uz upotrebu oružja i određen im je pritvor do 14. septembra. Za to delo predviđena je kazna zatvora do sedam godina.

Margarita Simonjan je istakla da je ovo drugi pokušaj ubistva koji je doživela u poslednjih godinu dana.

"Tokom ove godine navikla sam da živim sa osećajem zeca u polju, koga neko juri sa puškom“, rekla je ona u komentaru za RT.

23.25 - Rusi odbili napad u Hersonskoj oblasti

Ruske snage uništile su vazdušni udar na desnu obalu Dnjepra u Hersonskoj oblasti, kontrolni centar bespilotnih letelica i komunikacionu stanicu StarLink , saopštio je predstavnik hitnih službi regiona.

23.13 - Zaharova: Pokušaj atentata na ruske novinare pokazuje terorističku prirodu Kijeva!

22.36 - Eksplozije se čuju u gradu Zaporožju koji je pod kontrolom Ukrajine, preneo je list Strana.

21.14 - SAD odlažu odobrenje za obuku ukrajinskih pilota na avionima F-16

Evropske države i dalje nisu dobile zeleno svetlo iz Vašingtona za obuku ukrajinskih pilota na avionima američke proizvodnje F-16, objavio je "Politiko".

"Međunarodnu koaliciju" koja pokušava da Kijevu nabavi te avione i obuči uranijske pilote da njima rukuju najavile su sredinom maja Velika Britanija i Holandija, dok su je Amerikanci podržali nekoliko dana kasnije.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

Inicijativu je do sada podržalo 11 zemalja, a obuka pilota bi mogla da se organizuje na teritoriji Rumunije, objavio je ranije američki portal.

Američko Ministarstvo odbrane, međutim, još nije odobrilo zahtev za slanje materijala i opreme neophodnih za obuku, navodi "Politiko", dodajući ipak da nema naznaka da bi Vašington mogao potpuno da odustane od toga.

21.02 - Odlazi velika podrška Kijevu: Britanski ministar odbrane najavio ostavku

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je da će na jesen napustiti svoju funkciju i povući se iz politike.

Kako piše britanski "Tajms" Volas namerava da napusti vladu tokom redovnih rotacija u kabinetu koje premijer Riši Sunak planira uza septembar.

U intervjuu za taj dnevnik Volas je rekao da je umoran od politike i da želi da završi karijeru.
"Neću učestvovati na sledećim izborima (koji treba da se održe do kraja 2024. godine). Ušao sam u politiku kada sam izabran za škotski parlament 1999. godine. Prošle su 24 godine. Više od sedam godina su kraj mog kreveta stajala tri telefona", rekao je on i dodao da će do izbora ostati na poslaničkoj dužnosti.

19.12 - Sistem PVO delovao je iznad Belgoroda

Sistem PVO delovao je iznad Belgoroda (teritorija Rusije) i oborio dva vazdušna cilja koja su se približavala gradu, napisao je na Telegramu gubernator Belgorodske ovlasti Vjačeslav Gladkov.
Povređenih nema.

18.26 - U Poltavskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

18.20 - Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da je u ovom trenutku u okviru operacije „Interfleks“ obučeno 18 hiljada ukrajinskih vojnika na teritoriji Kraljevstva.

18.03 - Mađarska, Bugarska, Rumunija, Poljska i Slovačka apeluju na Evropsku komisiju da produži zabranu na uvoz 

Mađarska, Bugarska, Rumunija, Poljska i Slovačka apeluju na Evropsku komisiju da produži zabranu na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u ove zemlje i nakon 15. septembra, izjavio je mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađ za mađarske medije.

AP Photo/Markus Schreiber
 

Prema njegovim rečima, samo tako se mogu zaštiti interesi evropskih poljoprivrednika.

Ministar je ocenio da suma od 15, 93 miliona evra, koju su mađarski proizvođači dobili od EU kao kompenzaciju, „skoro simbolična u poređenju sa razmerama štete“.

Nađ je takođe naglasio da je pre početka ukrajinskog sukoba, uvoz žita iz Ukrajine u Mađarsku iznosio 40-50 hiljada tona godišnje, dok je 2022. godine dostigao 3, 5 miliona tona.

On je dodao da je 2023. godine, pre zabrane uvoza, u Mađarsku mesečno stizalo nekoliko stotina hiljada tona žita.

17.22 - Upozorenje i od Ilona Maska

Američki milijarder i vlasnik "Tvitera" Ilon Mask upozorio je na negativne posledice isporuke američke kasetne municije Ukrajini. Takođe je ukazao na licemernost takvog postupka.

AP Photo/Susan Walsh, File
 

"Ništa dobro iz toga neće ispasti", napisao je on na Tviteru i podsetio da su SAD uvek osuđivale one koji su koristili tu vrstu municije a sada ih i same šalju za primenu u borbama.
"Sudbina voli ironiju ali mrzi licemerje", prokomentarisao je on.

16.42 - Kant: Posredovanje u postizanju mira između Rusije i Ukrajine izvan delokruga G20

Posredovanje u postizanju mira između Rusije i Ukrajine je izvan delokruga G20 i to će najbolje uraditi Ujedinjene nacije ili će biti postignuto bilateralnim pregovorima, izjavio je danas indijski izaslanik u G20 Amitab Kant.

- Naše mišljenje je da je G20 ekonomski forum, a ne forum za razgovore o bezbednosnim pitanjima - rekao je Kant u intervjuu Rojtersu.

- Međutim, kako je rekao premijer Modi na Baliju, ovo nije era rata, već era dijaloga i diplomatije - dodao je Kant, misleći na samit G20 održan na indonežanskom ostrvu Bali u novembru.

16.13 - Ukrajina: Pripadnici grupe "Vagner" stigli u Belorusiju iz Rusije

Ukrajinska granična služba (DPSU) potvrdila je danas da su pripadnici privatne vojne grupe "Vagner" stigli u Belorusiju iz susedne Rusije, javlja Bi-Bi-Si (BBC).

DPSU navodi da je u toku procena koliko "vagnerovaca" ima u Belorusiji, koja takođe deli granicu sa Ukrajinom, kao i njihovu tačnu lokaciju i ciljeve.

U jednom nepotvrđenom izveštaju se navodi da je konvoj od oko 60 "Vagnerovih" vozila prešao granicu u Belorusiju rano jutros.

AP Photo, File
 

15.28 - Ukrajinske jedinice ispalile na Donjeck 27 projektila kalibra koji koriste snage NATO.

15.09 - Moskva: FSB je osujetio zaveru Kijeva za likvidaciju urednice TV RT

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) osujetila je zaveru ukrajinske obaveštajne službe da, preko neonacističke grupe Paragraf-88, likvidira glavnu urednicu međunarodnog televizijskog kanala Raša Tudej (RT) Margaritu Simonjan i novinarku Kseniju Sobčak, saopštila je danas pres služba FSB.

- Federalna služba bezbednosti je zajedno sa ruskim Istražnim komitetom i ministarstvom unutrašnjih poslova Rusije sprečila ubistvo glavne urednice TV kanala RT i novinarke Margarite Simonjan koje su planirale ukrajinske specijalne službe - navodi se u saopštenju i dodaje da je u blizini radnog mesta i prebivališta dve novinarke privedeno više osumnjičenih, prenosi TASS.

14.59 - Kremlj: Putin i Ramafosa razgovarali o Crnomorskom žitnom sporazumu

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom Južne Afrike Sirilom Ramafosom o Crnomorskom žitnom sporazumu i afričkoj mirovnoj inicijativi za Ukrajinu, saopštio je danas Kremlj.

Kada je reč o sporazumu o žitu, koji ističe u ponedeljak 17. jula, Putin je ponovio Ramafosi da obaveze da će biti uklonjene prepreke ruskom izvozu hrane i đubriva još nisu ispunjene, naveo je Kremlj, preneo je Rojters.

 

13.34 - Zaharova: Moskva osudila pokušaj Kijeva da napadne rusku nuklearku

Moskva je osudila planove Kijeva da upotrebi terorističke metode protiv ruskih nuklearnih elektrana koje mogu izazvati nuklearnu katastrofu velikih razmera u Evropi, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Profimedia
Zaharova

Ona je ovo navela u saopštenju koje je izdato nakon ukrajinskog napada dronom na grad Kurčatov, koji se nalazi u blizini nuklearne elektrane Kursk, preneo je TASS.

- Odlučno osuđujemo zlonamerne planove Ukrajine da aktivno koristi terorističke metode protiv ruskih nuklearnih elektrana, što može dovesti do nuklearne katastrofe velikih razmera u Evropi -  navela je Zaharova.
Ona je pozvala međunarodnu zajednicu i rukovodstvo Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA i UN da obrate pažnju na neodgovorno ponašanje Kijeva i oštro ga osude.

13.25 - Brifing Ministarstva odbrane Rusije

Ruske snage su u donjeckom pravcu uspešno odbile 17 napada ukrajinske vojske. Likvidirano je do 315 ukrajinskih vojnika.

U LNR je sprečeno delovanje diverzantske grupe ukrajinske vojske.

U krasnolimanskom pravcu likvidirano preko 70 ukrajinskih vojnika. U južnodonjeckom pravcu odbijena dva napada jedinica 37. brigade ukrajinskih marinaca, uništene su dve grupe diverzanata.

U DNR uništeno skladište municije 100. brigade teritorijalne odbrane Ukrajine.

AP Photo/Kateryna Klochko
 

U kupjanskom pravcu Kijev izgubio do 20 vojnika, a u hersonskom do 30.

U zaporoškom i južnodonjeckom pravcu gubici ukrajinskih snaga do 210 ljudi.

Ruske snage PVO uništile šest ukrajinskih dronova, presretnua tri projektila „hajmars“.

12.39 - Sirene za vazdušnu opasnost u Sumskoj i Harkovskoj oblasti

Vazdušna opasnost objavljena je u Sumskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transofrmaciju Ukrajine.

11.18 - Situacija u Zaporoškoj oblasti napeta, odbijeno nekoliko napada ukrajinskih snaga

Ruska vojska sukobila se s ukrajinskim snagama u nekoliko pravaca i deonica u Zaporoškoj oblasti u subotu ujutru, protivnik nije postigao uspeh, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora te oblasti Evgenije Balicki.

- Jutros je protivnička grupa pokušala da izvede izviđanje na severu Dorožnjanke. Naši odredi su na protivnika otvorili vatru iz minobacača, protivnik se udaljio u pravcu Guljajpolja. U orehovskom pravcu uočene su dve diverzantsko-izviđačke grupe, od po 12 ljudi, koje su se kretale u pravcu naselja Stepovo i Pjatihatki. Zajedničkim, usklađenim dejstvima naših odreda te grupe su otkrivene i likvidirane - napisao je Balicki na svom kanalu na Telegramu.

10.28 - Medvedev: Džonson je za psihijatrijsku kliniku

Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP
 

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev posavetovao je bivšem britanskom premijeru Borisu Džonsonu, koji smatra da Ukrajinu treba odmah i bezuslovno primiti u NATO, da se uputi u psihijatrijsku bolnicu i da tamo traži treći svetski rat.

- Bivši premijer Velike Britanije Džonson predložio je da se Ukrajina primi u NATO „bez uslova". Tu budalu u penziji bi trebalo bez uslova primiti u psihijatrijsku kliniku. Tamo će on među svojima moći da izigrava opasnog momka koji traži da počne treći svetski rat - napisao je Medvedev na svom kanalu na Telegramu.

9.42 - Uništeno ukrajinsko vojno skladište u Zaporožju

Vojno skladište ukrajinske vojske uništeno je u gradu Zaporožju protekle noći, rekao je za Sputnjik lider zaporoškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

9.03 - Boris Džonson: Prijem Ukrajine u NATO bila bi poruka Putinu

AP Photo/Kirsty Wigglesworth, file
Boris Džonson

Ukrajina je spremna da postane članica Severnoatlantske alijanse i potrebno je primiti je bez ikakvih uslova, što je moguće pre, izjavio je bivši britanski premijer Boris Džonson u tekstu za list „Dejli mejl“.

- Nijedna zemlja nije uložila više napora od Ukrajine kako bi pokazala svoju podobnost za članstvo u NATO-u. Nijedne oružane snage nisu toliko strašne i efikasne u korišćenju oružja NATO-a - naveo je Džonson.

 

8.25 - Evropske zemlje još čekaju dozvolu SAD za obuku ukrajinskih pilota za F-16

Evropske zemlje još nisu dobile formalnu dozvolu SAD da obučavaju ukrajinske pilote za lovce F-16, prenosi „Politiko“ pozivajući se na izvore.

- Desetak evropskih zemalja koje su obećale da će obučavati ukrajinske pilote i dalje čeka formalno odobrenje programa od SAD - navodi list.

7.15 - Nebenzja: Optužbe na račun ruskih vojnika neosnovane, odbacujemo te insinuacije

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja rekao je da su neosnovane optužbe o seksualnom nasilju koje je na račun ruskih vojnika u Ukrajini izneo u svom izveštaju specijalni predstavnik generalnog sekretara UN.

AP Photo/Seth Wenig
 

- Ako je bilo imalo sumnje da je izveštaj neobjektivan deo o Ukrajini je te sumnje razvejao. Navedene optužbe na račun ruskih vojnika nemaju osnova i apsurdne su, one predstavljaju ništa drugo nego širenje fejk informacija iz Kijeva - rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

7.00 - Bivši šef CIA: Biće veoma bolno, teško da će Ukrajinci probiti ruske položaje na frontu

Ukrajinskoj vojsci je izuzetno teško da dubinski napadne ruske položaje ispred kojih su postavljena gusta minska polja, rekao je bivši šef CIA general Dejvid Petreus u intervjuu za Jutjub kanal "Silicijumska zavesa".

- Moraće da se probijaju kroz ove položaje veoma bolno - rekao je Petreus.

Kako je primetio, Rusi su se temeljno ukopali i ojačali odbrambene linije tako što su na polja postavili protivtenkovske i protivpešadijske mine.

Oružane snage Ukrajine neće moći da ostvare značajan napredak bez prevlasti na nebu, u ovim uslovima čak ni napredna zapadna oklopna vozila neće pomoći ofanzivi, precizirao je američki general.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike