Putin: Ukrajina je izgubila više od 26.000 vojnika tokom kontraofanzive; raketni napad u Hersonskoj oblasti

23.07.2023

07:00

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Putin: Ukrajina je izgubila više od 26.000 vojnika tokom kontraofanzive; raketni napad u Hersonskoj oblasti
Rat u Ukrajini - Copyright Profimedia

Rat u Ukrajini ušao je u 515. dan.

Oficir FSB Igor Girkin, poznat kao Strelkov, uhapšen "zbog poziva na ekstremističku aktivnost".

Zelenski ocenio da kontraofanziva ide sporo, Putin da "nema nikakvih rezultata".

Bela kuća potvrdila da obuka ukrajinskih pilota za F-16 počinje za nekoliko nedelja

Najvažnije činjenice

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

21.28 - "Sve će biti gotovo do proleća"

Ukrajinske snage će nastupati do kraja avgusta ove godine, a onda će uslediti pauza, smatra komandant ruske grupe snaga „Centar“ general-potpukovnik Andrej Mordvičev.

„Imaće dovoljno vremena za ofanzivu do kraja avgusta, produžiće je do kraja avgusta. Zatim će biti kratka pauza. Zimi neće mnogo toga postići. A do proleća će, mislim, sve biti gotovo“, rekao je Mordvičev za televiziju „Rusija 1“.

19.55 - Raketni napad na kuću gradonačelnika grada Aljoški u Hersonskoj oblasti

Ukrajinske oružane formacije izvele su raketni napad „hajmarsima“ na kuću gradonačelnika grada Aljoški u Hersonskoj oblasti, saopštio je portparol gubernatora Vladimir Vasiljenko.

17.46 - Rogov: Кijevski režim priprema novu kontraofnazivu

Šef zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov pretpostavlja da će nova faza ukrajinske ofanzive početi krajem jula i da će trajati do polovine avgusta.

- Кijevski režim nastavlja da koncentriše snage na liniji fronta, pripremajući glavne rezerve za novu fazu kontraofanzive i čišćenjem polja od mina - dodao je on.

Rogov je istakao da bi ukrajinske snage mogle da pokušaju da otvore i drugu liniju fronta tako što će pokušati da pređu Dnjepar u području Nikopolja u Dnjepropetrovskoj oblasti u pravcu Energodara s ciljem zauzimanja Zaporoške nuklearke.

16.47 - Zelenski otkrio zašto je odlagao kontraofanzivu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski priznao je da je nameravao da pokrene kontraofanzivu u proleće, ali da nije mogao zbog nedostatka oružja, piše „Politiko“.

- Imali smo planove da krenemo u proleće. Iskreno, nismo mogli, jer nismo imali dovoljno municije i oružja, a nije bilo ni dovoljno brigada koje su adekvatno obučene za to oružje, pogotovo što su obuke održavane van Ukrajine - rekao je ukrajinski lider.

15.53 - Papa pozvao patrijarha Kirila na sastanak na moskovskom aerodromu

Papa Franja pozvao je patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila da se sastanu na jednom od aerodroma u Moskvi, izjavio je danas šef Svetske unije staroveraca Leonid Sevostjanov, koji je, kako je naveo, razgovarao sa papom.

- Papa je pozvao patrijarha Kirila da se sastanu na jednom od aerodroma u Moskvi, Vnukovu ili Domodedovu, tokom dopunjavanja goriva prilikom njegovog leta za Mongoliju ili nazad 31. avgusta, odnosno 4. septembra - rekao je Sevostjanov za Tass.

AP Photo/Andrew Medichini
papa Franja

13.51 - Savet NATO-Ukrajina u sredu o transportu ukrajinskog žita

Sastanak Saveta NATO-Ukrajina na kojem će se raspravljati o transportu ukrajinskog žita preko Crnog mora, biće održan u sredu, na zahtev ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, najavila je danas portparolka NATO-a Oana Lungesku.

To će biti prva sednica Saveta formiranog na samitu Alijanse u Vilnjusu 11. i 12. jula.
Prema  njenim rečima, sastanak će biti održan na nivou ambasadora.

12.53 - Zelenski: Ukrajina će definitivno odgovoriti na ruske napade na Odesu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da će Ukrajina definitivno odgovoriti na ruske napade na Odesu.

11.59 - Putin: Ukrajina je izgubila više od 26.000 vojnika tokom kontraofanzive

11.53 - Rusija: Na hram Preobraženja u Odesi najverovatnije pala ukrajinska PVO raketa

Ukrajinska PVO raketa najverovatnije je pala na pravoslavnu crkvu Preobraženja Gospodnjeg u Odesi i teško je oštetila, kao rezultat nestručnog delovanja operatera sistema PVO koje Oružane snage Ukrajine imaju u stambenim naseljima, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da se, obzirom na video snimak teško oštećenog hrama koji su objavili lokalni stanovnici, može zaključiti da je najverovatniji uzrok uništenja te svetinje pad ukrajinske protivvazdušne navođene rakete, a kao rezultat nestručnog delovanja operatera sistema PVO koje, kako se navodi, Oružane snage Ukrajine namerno postavljaju u stambene oblasti naselja.

10.13 - Rusija gađala Odesu

Ruska vojska je izvela napad na objekte u području Odese, gde se "spremao teroristički napad na Rusiju bespilotnim plovilima".

AP Photo/Libkos
 

8.32 - Gradsko veće Odese: Stradale pravoslavne svetinje

Prema preliminarnim informacijama, u požaru u Preobraženskom hramu stradale su pravoslavne svetinje, a ispod ruševina je izvučena Kasperovska ikona Bogorodice.

Na licu mesta su spasioci i gradske službe.

8.15 - Ukrajinci počeli da koriste nove mine

Ukrajinske trupe počele su da koriste nove mine na bazi termobarične municije iz starog sovjetskog RPG-7, koje reaguju na kretanje. Mine se bacaju sa dronova, učvršćuju se novim vrhom u zemlju i eksplodiraju u pravcu ako im se osoba približi.

8.06 - U SAD raste nezadovoljstvo zbog ponašanja Zelenskog

Vlada Sjedinjenih Američkih Država se umorila od "nezahvalnosti" ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, a sve više Amerikanaca sa svih strana političkog spektra počinje da dovodi u pitanje posvećenost SAD Ukrajini, navodi se u komentaru lista "Hil".

"Zelenski se ponaša kao razmaženo, ćudljivo dete koje dobija sve što želi, ali to još nije dovoljno. Mnogi u američkoj vladi i mnogi naši građani su umorni od njegovog ponašanja. Uveravam vas, on takođe 'pali sve mostove' u Evropi", citira se u tekstu izjava bivšeg visokog zvaničnika Pentagona.

AP Photo/Francisco Seco, File
Vladimir Zelenski

7.24 - Grupa "Jug" odbila napad ukrajinskih trupa u četiri pravca

Jedinice ruske grupe "Jug" odbile su napade ukrajinskih trupa u četiri pravca, rekao je Sputnjiku Vadim Astafjev, portparol grupe.

„Jedinice grupe snaga „Jug“ uspešno su odbile napade jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na lisičanskom, soledarsko-artjomovskom, aleksandro-kalinjovskom i marinskom pravcu. Vatrenu podršku ukrajinskoj pešadiji pružala je artiljerija i tenkovi“, rekao je on.

7.15 - Zelenski razgovarao sa Stoltenbergom o deblokadi crnomorskog koridora

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski objavio je da je telefonom razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom oko deblokiranja crnomorskog koridora za izvoz žitarica.

AP Photo/Pavel Golovkin
 

"Razmenili smo poglede na trenutnu situaciju u Crnom moru i rizike do kojih je došlo kada je reč o globalnoj bezbednosnoj sigurnosti po pitanju hrane. Takođe, zajedno smo utvrdili prioritete i buduće korake neophodne za deblokiranje i održive operacije u crnomorskom koridoru za žitarice", istakao je Zelenski na Tviteru.

7.10 - Eksplozije u Odesi

Eksplozije su odjeknule u Odesi, gde je ranije bila objavljena uzbuna za vazdušnu opasnost, javili su ukrajinski mediji.

„U Odesi se čuju eksplozije“, piše agencija UNIAN na svom Telegram kanalu.

7.00 - Novinari Izvestija ranjeni u ukrajinskom napadu prebačeni u bolnicu na Krimu

Dopisnik moskovskog dnevnika Izvestija Roman Polšakov i snimatelj Dmitrij Šikov, koji su danas ranjeni u ukrajinskom napadu na Zaporošku oblast, prebačeni su u bolnicu na Krimu. "Obojica smo u bolnici na Krimu i dobro smo", potvrdio je Polšakov u razgovoru sa izveštačem TASS-a.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da su četiri novinara dnevnika Izvestija i agencije RIA Novosti ranjeni danas popodne u ukrajinskom napadu kasetnom municijom na Zaporošku oblast.

Dopisnik agencije RIA Novosti Rostislav Žuravljov, koji je izveštavao sa fronta, podlegao je teškim povredama.

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike