Ukrajina počela da koristi kasetnu municiju; pogođen kineski konzulat u Odesi, poginule tri osobe

21.07.2023

00:15

1

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Ukrajina počela da koristi kasetnu municiju; pogođen kineski konzulat u Odesi, poginule tri osobe
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/Libkos/Alexei Alexandrov/P Photo/Mykola Tys

Rat u Ukrajini ušao je u 512. dan.

Zamenik premijera Husnulin procenio je cenu obnove Krimskog mosta na 1-1,3 milijarde rubalja. 

Državna duma usvojila je zakon o podizanju starosne granice za određene vojne službenike u rezervnom sastavu za pet godina. 

SAD će dodeliti 250 miliona dolara poljoprivrednom sektoru Ukrajine nakon što se Rusija povuče iz sporazuma o žitu. 

Južnoafrički predsednik Ramafosa uporedio je moguće hapšenje Putina po nalogu Međunarodnog krivičnog suda u Pretoriji sa objavom rata Rusiji.

Najvažnije činjenice

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

23.52 - Ukrajinski pilot uporedio ruski lovac sa F-16

U javnosti se pojavio snimak na kojem pilot ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva upoređuje američki lovac F-16 i sovjetski Su-27.

Iako su ovi kadrovi, snimljeni pre nekoliko godina, izvučeni iz arhive, nisu izgubili na aktuelnosti.

Posle trenažnog leta na F-16, ukrajinski pilot iskreno priznaje:

"Mašina mi se dopala. Ali što se tiče performansi, naravno, mnogo zaostaje za Su-27. U borbi koju Amerikanci zovu pseća borba, a mi bliski manevarski okršaj, Su-27 je kralj. To je jasno“, rekao je pilot.

23.15 - Rusija ne planira napade civilnih brodova u Crnom moru

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov izjavio da Moskva ne planira da napadne civilne brodove u Crnom moru, kao i da su pokušaji Vašingtona da pripiše Rusiji pripremu takavih napada "čist falsifikat".

- Smatramo da su izjave SAD pokušaj da se na bilo koji način prikriju sopstvene destruktivne aktivnosti, koje imaju za cilj de fakto sabotažu sprovođenja međusobno povezanih istanbulskih sporazuma - naveo je Antonov.

22.23 - Sirene za vazdušnu opasnost u Ukrajini

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se na čitavoj teritoriji Ukrajine, pokazuju podaci ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

21.07 - UN i SAD osudile ruske napade u Crnom moru

Vašington i Ujedinjene nacije (UN) osudili su ruske napade u Crnom moru, upozorivši da gađanjem civiline infrastrukture krši međunarodno humanitarno pravo.

Bela kuća izrazila je "duboku" zabrinutost da bi Rusija mogla da napadne i brodove civila u ukrajinskim lukama, dok iz UN-a poručuju da se negativni efekti na svetske cene žitarica već vide.

20.28 - Bela kuća: Ukrajina počela da koristi kasetnu municiju

Bela kuća je potvrdila da je Ukrajina počela da koristi kasetnu municiju koju su isporučile SAD pre sedam dana.

- Isporučili smo ih tamo što je pre moguće - izjavio je Džon Kirbi, portparol Bele kuće.

Kako se navodi, Kijev koristi municiju efikasno i na „prihvatljiv način“.

Profimedia
 

20.20 - Najmanje tri osobe poginule u napadu na kineski konzulat u Odesi

Najmanje tri osobe su poginule, a zgrada kineskog konzulata je oštećena danas u trećoj uzastopnoj noći vazdušnih udara na lučke gradove na jugu Ukrajine, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Moskva je saopštila da je izvela "odmazdu", nekoliko dana nakon što je odustala od dogovora kojim se dozvoljavaju ukrajinske isporuke žitarica u Crnom moru i optužila Ukrajinu da stoji iza eksplozija na mostu koji se koristi za transport ruskih vojnih zaliha, dok je ukrajinska strana saopštila da su ruske snage tokom noći lansirale 19 projektila i 19 dronova i da je oboreno pet projektila i 13 dronova.

19.29 - SAD uvele sankcije velikom broju kompanija zbog saradnje sa Rusijom

Sjedinjene Američke Države su uvele nove sankcije, za skoro 120 pojedinaca i kompanija, sa ciljem da blokiraju Rusiji pristup proizvodima koji su joj potrebni za rat protiv Ukrajine, saopštilo je danas američko ministarstvo finansija.

- Ove mere predstavljaju još jedan korak u našim naporima da ograničimo vojne sposobnosti Rusije, njen pristup vojnim zalihama i njene ekonomske kapacitete - poručio je zamenik američkog ministra finansija Voli Adejemo.

18.46 - Borelj: EU stvara namenski fond od 20 milijardi evra za odbranu Ukrajine

Evropska unija obezbediće do pet milijardi evra godišnje u naredne četiri godine za potrebe odbrane Ukrajine putem namenskog odeljka u okviru Evropskog mirovnog fonda, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

- Nastavićemo da ga koristimo, ali sa posebnim poglavljem unutar njega, sa specifičnim finansiranjem, koje se može proceniti na osnovu cifara koje sam spomenuo - naveo je Borelj na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrima spoljnih poslova zemalja članica EU.

AP Photo/Fred Sierakowski
Žozep Borelj

18.44 - Rusija još nije dozvolila IAEA da pregleda krovove reaktora NE Zaporožje

Rusija još nije dozvolila stručnjacima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), timu UN-a za nuklearni nadzor, da pristupe nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini odnosno pristup krovovima reaktora te elektrane, saopšteno je danas iz te agencije.

- Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) izvršili su dodatne inspekcije i obilaske ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje (ZNPP) tokom protekle nedelje i za sada nisu primetili nikakvu tešku vojnu opremu, eksploziv ili mine, ali još čekaju pristup krovovima zgrada reaktora - navodi se u saopštenju IAEA.

Profimedia
NE Zaporožje

17.00 - Sankcije i za direktora "Kalašnjikov"

SAD su uvele sankcije generalnom direktoru koncerna Kalašnjikov Vladimiru Lepinu i još jednom samoj kompaniji, saopštio je Stejt department.

Kako je saopšteno, Lepin je na listi sankcija kao rukovodilac preduzeća koje je podvrgnuto ograničenjima, a sam koncern je ponovo uvršten na listu kao „lider u proizvodnji automatskog i snajperskog oružja u Rusiji“.

„Kalašnjikov” je na sankcionim listama 2015. godine, precizirala je služba.

16.55 - Kanada uvodi novu rundu sankcija protiv 39 Rusa i 25 ruskih subjekata

Kanada uvodi sankcije protiv ukupno 39 Rusa i 25 ruskih subjekata u najnovijoj rundi mera osmišljenih da kazni Moskvu za napad na Ukrajinu, izjavila je kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Žoli.

U saopštenju, Žoli je navela da će neke od sankcija pogoditi vodeće pripadnike privatne vojne grupe "Vagner", koji su u velikoj meri uključeni u rat u Ukrajini kao i u borbama u Africi.

16.40 - Rajaner objavio plan za obnovu Ukrajine u vrednosti od 2,7 milijardi evra

Avio-kompanija Rajaner je danas u Kijevu objavila planove za posleratnu obnovu avio-indistrije Ukrajine, u vrednosti od 2,7 milijardi evra.

Prestavnici kompanije su se sastali sa zamenikom premijera Ukrajine za obnovu i ministrom infrastrukture, Oleksandrom Kubrakovim, i tom prilikom najavili da će uložiti preko 2,7 milijardi evra u ukrajinsku avio-industriju kada rat bude završen.

15.07 - Ukrajina: Smatraćemo da brodovi u ruskim crnomorskim lukama prevoze vojni teret

Ukrajinsko ministarstvo odbrane danas je saopštilo da će Ukrajina od sutra, 21. jula,  smatrati da svi brodovi, koji plove Crnim morem ka ruskim lukama, prevoze vojni teret.

U saopštenju ukrajinskog ministarstva se navodi da je od danas plovidba u oblastima severnoistočnog dela Crnog mora i Kerčkog moreuza zabranjena kao opasna.

Ranije je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da su od danas svi brodovi koji plove Crnim morem ka ukrajinskim lukama potencijalni prevoznici vojnog tereta i da su, u skladu sa tim, legitimne mete.

15.04 - Rusija: Nastavili smo da gađamo mete u lukama Odesa i Nikolajev

Rusko ministarstvo odbrane danas je saopštilo da je nastavilo da gađa mete u crnomorskim lukama Odesa i Nikolajev, nekoliko dana nakon što je Moskva odustala od produženja sporazuma o žitu.

- Na području grada Nikolajeva uništena su infrastruktura za gorivo i skladištenje municije Oružanih snaga Ukrajine - navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

AP Photo/Libkos
Prizor iz Odese

14.22 - Ukrajina počela da koristi kasetnu municiju?

Ukrajinske snage počele su da koriste kasetnu municiju koju su poslale SAD, objavio je „Vašington post“, pozivajući se na neimenovane ukrajinske zvaničnike upoznate sa situacijom.

Medij napominje da ih Ukrajina koristi na jugoistočnom delu fronta u pokušaju da probije dobro utvrđene položaje ruskih snaga, koje su usporile ukrajinsku kontraofanzivu i može ih upotrebiti u oblasti Bahmuta.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan saopštio je 7. jula da će Sjedinjene Američke Države isporučiti Ukrajini kasetnu municiju. Kasetna municija zabranjena je međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, izuzimajući SAD, Rusiju i Ukrajinu.

13.43 - EU produžila sankcije Rusiji za još šest meseci

Evropska unija donela je danas odluku da produži sankcije Rusiji za još šest meseci, do 31. januara 2024. godine, zbog vojne agresije te zemlje na Ukrajinu, navodi se na sajtu Saveta EU.

- Ove sankcije, prvi put uvedene 2014. godine kao odgovor na ruske akcije koje su dovele do destabilizacije situacije u Ukrajini, značajno su proširene od februara 2022. godine, kao odgovor na ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu - navodi se u saopštenju.

Pixabay
 

13.12 - London uveo sankcije pojedincima i kompanijama navodno povezanim sa Vagnerom

Britanska vlada danas je uvela sankcije protiv osam pojedinaca i pet kompanija u Centralnoafričkoj Republici, Sudanu i Maliju, koji su navodno povezani sa ruskom privatnom vojnom grupom "Vagner".

Sankcije su uvedene kompaniji šefa grupe Evgenija Prigožina "M-Invest", koja se navodno bavi iskopavanjem zlata u Sudanu, prenosi TASS.

12.45 - Kremlj: Odluka Poljske da ojača granicu sa Belorusijom razlog za zabrinutost

Odluka Poljske da pojača svoje snage duž granice sa Belorusijom zbog prisustva Vagnerovih boraca, razlog je za zabrinutost, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Naravno da je to razlog za zabrinutost. Agresivnost Poljske je realnost. Takav neprijateljski stav prema Belorusiji i Ruskoj Federaciji zahteva povećanu pažnju - rekao je Peskov novinarima u Moskvi, prenosi Rojters. 

12.25 - Zaharova: Nemačka fabrika u Ukrajini biće legitimna meta ruske vojske

Fabrika za proizvodnju oklopne tehnike „Rajnmetal“ biće legitimna meta u Ukrajini ako bude izgrađena, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Takva fabrika, ako bude izgrađena, biće, u rangu sa drugim objektima odbrambenog kompleksa Ukrajine, legitiman vojni cilj za Oružane snage Rusije - precizirala je Zaharova.

Profimedia
Marija Zaharova

Nemačka kompanija otvoriće u naredna tri meseca u Ukrajini fabriku za proizvodnju i remont oklopne tehnike, saopštio je 10. jula generalni direktor kompanije Armin Peperger u intervjuu za CNN.

12.20 - Zgrada kineskog konzulata oštećena u napadu na Odesu

Zgrada kineskog konzulata oštećena je u napadu ruskih raketa i dronova na lučki grad Odesu, na jugu Ukrajine, saopštio je danas regionalni guverner Oleh Kiper. 

Kiper je objavio fotografiju zgrade na svom nalogu na Telegramu, na kojoj se vide polomljeni prozori, prenosi Rojters.

11.25 - Turski mediji: Ruska delegacija napustila centar za prehrambeni sporazum u Istanbulu

Ruska delegacija napustila je istanbulski koordinacioni centar za prehrambeni sporazum, javila je televizija „Si-En-En Turk“, pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane Turske.

- Rusija, koja se povukla iz inicijative za stvaranje prehrambenog koridora, takođe je povukla svoje osoblje iz Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu koji upravlja radom koridora - navodi se.

 

11.15 - Beloruske snage na obuci sa "Vagnerovcima" kod granice sa Poljskom

Tanjug/AP Photo
 

Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je danas da će pripadnici beloruskih snaga za specijalne operacije obaviti misiju borbene obuke zajedno sa borcima privatne vojne kompanije "Vagner" u blizini granice sa Poljskom, na šta je Ministarstvo odbrane Poljske saopštilo da prati situaciju i da je spremno za različite scenarije.

Kako je navedeno u saopštenju beloruskog Ministarstva odbrane misija borbene obuke biće održana u Brestskiju, nedaleko od granice sa Poljskom, preneo je TASS.

- Oružane snage Belorusije nastavljaju zajedničku obuku sa borcima privatne vojne kompanije "Vagner". Tokom sedmice jedinice za specijalne operacije i pripadnici PMC-a (Vagner) će obavljati zadatke borbene obuke na poligonu Brestski - navodi se u saopštenju.

9.43 - Borelj upozorio na ozbiljnu prehrambenu krizu zbog prestanka važenja sporazuma o žitu

Šef Evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je uoči sastanka ministara spoljnih poslova Unije uverenost da će prestanak važenja crnomorske inicijative dovesti do „značajne prehrambene krize u svetu“.

On je dodao da će razvoj situacije nakon isteka prehrambenog sporazuma biti jedna od tema na sastanku ministara.

AP Photo/Fred Sierakowski
Borelj

9.28 - Kijev: Najmanje 21 osoba ranjena u današnjem ruskom napadu na Odesu i Nikolajev

Najmanje 21 osoba je ranjena u današnjem ruskom napadu na Odesu i Nikolajev, što je treći uzastopni noćni vazdušni udar na lučke gradove na jugu Ukrajine, saopšile su ukrajinske vlasti.

Ukrajinska vojska oborila je tokom noći pet krstarećih raketa i 13 jurišnih dronova koje su lansirale ruske snage u južnim oblastima Nikolajeva i Odese, saopštile su danas kijevske vazduhoplovne snage.

Navodi se da je Rusija ispalila 19 krstarećih projektila i 19 dronova ukupno, ali nije precizirao gde su ostali tačno udarili, prenosi Rojters.

7.44 - Češki parlament odobrio sporazum o odbrani koji omogućava prisustvo trupa iz SAD

Češki parlament ratifikovao je sporazum o odbrani, koji pruža okvir za američko vojno prisustvo na češkom tlu, čime se jačaju veze između dve članice NATO-a.

Međutim, kako se navodi, svaka konkretna odluka da se dozvoli ulazak američkih trupa zahtevala bi dalje odobrenje parlamenta, preneo je Rojters.

- Sporazum je u potpunosti u našem nacionalnom interesu i želim da podvučem da je to dokaz da su naši odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama sada na veoma visokom nivou - rekla je u sredu ministarka odbrane Jana Černočova u Donjem domu uoči glasanja.

7.10 - Ukrajinske trupe pokrenule su novu ofanzivnu operaciju u Zaporoškoj oblasti, ruska vojska odbija napade neprijatelja

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

- Pre oko pola sata, nacisti su pokrenuli novu ofanzivnu operaciju na liniji Rabotino-Verbovo, šaljući desetine oklopnih vozila, uključujući „leoparde" i „bredlije", kao i mnoge militante kako bi pokušali da probiju naše položaje na spoju odgovornosti 291. i 70. puka - napisao je u sredu uveče na Telegramu šef regionalnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Kako navodi, pre toga su Oružane snage Ukrajine izvršile rotaciju u pravcu Orehovska i tamo prebacile nove rezerve koje su uz pomoć dronova brzo otkrivene.

7.00 - Rusija spremna da vrati dogovor o izvozu žita​

Rusija je spremna da se odmah vrati dogovoru o izvozu žitarica iz crnomorskih luka ukoliko se ispune svi prethodno dogovoreni uslovi za rusko učešće u toj inicijativi i povrati "prvobitna humanitarna suština" dogovora, poručio je juče uruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa zvaničnicima Vlade Ruske Federacije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike