Prigožin osnovao kompaniju u Belorusiji: Prebacuje delatnosti u susednu državu

22.07.2023

12:18

0

Njena osnovna delatnost je, kako se navodi, "upravljanje nekretninama"

Prigožin osnovao kompaniju u Belorusiji: Prebacuje delatnosti u susednu državu
Copyright Profimedia

Evgenije Prigožin, vlasnik privatne vojne kompanije Vagner grupe, koja je ranije bila angažovana u sukobima na strani Rusije u Ukrajini, osnovao je novu kompaniju u Belorusiji. Nakon što su pripadnici Vagner grupe organizovali neuspešnu pobunu protiv ruskog vojnog vrha, Prigožin je registrovao društvo sa ograničenom odgovornošću pod nazivom "Concord Management and Consulting" u susednoj državi.

Prema zvaničnoj informaciji koja je objavljena u Jedinstvenom državnom registru pravnih lica i fizičkih lica Ministarstva pravde Belorusije, Prigožin je osnovao kompaniju 19. jula, čija je osnovna delatnost "upravljanje nekretninama".

Sedište kompanije se nalazi u selu Tsel, smeštenom u okrugu Osipoviči, gde je takođe smešten i terenski kamp namenjen za boravak boraca "Vagner grupe", koji su prebačeni u Belorusiju, gde obučavaju tamošnje vojnike.

Vagner grupa je privukla mnogo pažnje zbog angažovanja u oružanim sukobima u raznim delovima sveta. Njihova uloga u Ukrajini dovela je do širokih osuda međunarodne zajednice, dok se Rusija ograđivala od direktne saradnje sa ovom privatnom vojnom kompanijom.

Nedavna pobuna pripadnika Vagner grupe, koja je imala za cilj da izazove nerede unutar ruske vojne hijerarhije, navela je Prigožina da prebaci trupe i poslove u Belorusiju, nakon što ga je predsednik Aleksandar Lukašenko pozvao u zemlju, obećavši mu da neće biti odmazde Rusije zbog pokušaja vojnog puča.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike