Amerikanci nisu zadovoljni demokratijom u SAD: Većina građana razočarana vlašću

15.07.2023

10:09

0

Ispitanici su izrazili nezadovoljstvo američkim zakonima i politikom, smatrajući da oni ne odražavaju najvažnije želje većine stanovništva

Amerikanci nisu zadovoljni demokratijom u SAD: Većina građana razočarana vlašću
Copyright Profimedia

Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja agencije Asošijeted pres i Centra za istraživanje javnosti NORC, samo jedan od desetoro odraslih Amerikanaca ocenio bi visokom ocenom funkcionisanje demokratije u zemlji i način na koji predstavlja interese većine Amerikanaca.

Ispitanici su izrazili nezadovoljstvo američkim zakonima i politikom, smatrajući da oni ne odražavaju želje većine stanovništva u pitanjima ekonomije, trošenja novca, politike o oružju, imigracije i abortusa.

Rezultati istraživanja ukazuju na to da 53 odsto ljudi smatra da Kongres ne održava demokratske vrednosti na zadovoljavajući način, dok samo 16 odsto ispitanika smatra da to čini dobro. Ovo istraživanje takođe otkriva duboko političko otuđenje u zemlji koja se oporavlja od pandemije, suočava se s inflacijom i strahom od recesije.

Kada je reč o mašineriji demokratije, ispitanici su manje zabrinuti za izborne zakone, a više za samu efikasnost sistema. Skoro polovina ispitanih (49 odsto) smatra da demokratija ne funkcioniše u Americi, dok desetina ispitanika smatra da je jako dobra, a 40 odsto smatra da nije loša.

Takođe, polovina ispitanih (47 odsto) misli da nijedna politička stranka ne podržava demokratiju na zadovoljavajući način, pri čemu 56 posto ispitanika to smatra za republikance, a 47 posto za demokrate.

Rezultati istraživanja pokazuju da 53 odsto Amerikanaca smatra da vladajući političari ne predstavljaju stavove "običnih ljudi", dok 35 odsto ispitanika veruje da ih uglavnom predstavljaju, a 12 odsto da ih dobro predstavljaju.

Okvirno šest od deset republikanaca i neopredeljenih ispitanika smatra da vlast ne predstavlja ljude poput njih, dok to misli četvrtina demokrata.

Ova istraživanja ukazuju na široko rasprostranjeno nezadovoljstvo i političko otuđenje među Amerikancima, što ukazuje na izazove s kojima se suočava američki demokratski sistem i potrebu za reformama kako bi se povećala percepcija da se glasovi i interesi građana adekvatno predstavljaju u vladi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike