Ruski poslanik objasnio: Evo zašto je Prigožin ustao protiv Moskve

29.06.2023

15:23

0

Vođa Vagnera jedini nije ispoštovao uslove Ministarstva odbrane

Ruski poslanik objasnio: Evo zašto je Prigožin ustao protiv Moskve
Copyright AP Photo, File

Šef komiteta ruske Državne dume za odbranu Andrej Kartapolov izjavio je danas da vođa privatne vojne kompanije Vagner Evgenije Prigožin nije ispoštovao odluku Ministarstva odbrane o tome da Vagner potpiše ugovore sa tom institucijom i da mu je nakon toga rečeno da njegove trupe neće učestvovati u "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini.

Kartapolov je rekao da je Prigožin obavešten da ako ugovori sa Ministarstvom odbrane ne budu potpisani, neće dobiti finansijska sredstva.

AP photo
Prigožin je otputovao u Belorusiju

- Nekoliko dana pre pokušaja pobune, Ministarstvo odbrane je saopštilo da sve formacije koje obavljaju borbene zadatke moraju da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane. I svi su počeli da sprovode ovu odluku, apsolutno ispravnu odluku. Svi osim gospodina Prigožina. Tada je obavešten da u ovom slučaju Vagner neće učestvovati u specijalnoj vojnoj operaciji - rekao je Kartapolov novinarima. 

U noći 24. juna, u Rostovu na Donu, pripadnici Vagnera su zauzeli štab Južnog vojnog okruga nakon izjave Prigožina da su ruske oružane snage navodno izvršile raketne i bombaške napade na Vagnerove kampove, iako su to demantovali i Ministarstvo odbrane i ruski FSB . 

Protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak za organizovanje oružane pobune. 
Predsednik Rusije Vladimir Putin je postupke pobunjenika nazvao zločinačkom avanturom, ubodom noža u leđa Rusiji i izdajom, izazvanim preteranim ambicijama i ličnim interesima.

AP Photo/ Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo
 

Kasnije je predsednik Belorusije  Aleksandar Lukašenko, u dogovoru sa Putinom, obavio razgovore sa Prigožinom, nakon čega je Lukašenkova pres služba saopštila da je šef privatne vojne kompanije Vagner prihvatio njegov predlog da se zaustavi pobuna i preduzmu dalji koraci za deeskalaciji. 

Prigožin je potom, prema dogovoru, otišao u Belorusiju, a krivični postupak protiv njega je obustavljen. 
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike