Počelo postavljanje novog krova na katedralu Notr Dam: Delovi će biti spajani dva meseca (FOTO)

12.07.2023

10:37

0

Nakon požara zvaničnici su rekli da je katedrala bili uništena za 15-30 minuta

Počelo postavljanje novog krova na katedralu Notr Dam: Delovi će biti spajani dva meseca (FOTO)
Copyright Profimedia

Četiri godine nakon što je požar razorio katedralu Notr Dam, jednu od znamenitosti Pariza, hrastove grede teške po sedam tona postavljene su na svoje mesto.

U aprilu 2019. svet je gledao kako gori Notr Dam i kako plamen podstiče rebrasti krov, napravljen od stotina hrastovih greda, od kojih neke datiraju iz 13. veka, kulja u nebo.

Četiri godine kasnije katedrala u Parizu se diže iz pepela. U utorak su uz Senu u dve velike barže dostavljene grede za novi krov od starih hrastova. Reka je zbog operacije zatvorena za drugi saobraćaj.

Prvi od šest drvenih trouglova od po sedam tona dizalicom je podignut do krova katedrale, a svi delovi će biti spojeni u naredna dva meseca.

Rekonstrukcija drvene konstrukcije, istorijski poznate kao la foret (šuma) zbog svoje veličine i gustine, označava simboličan korak u ponovnom rađanju ove znamenitosti Pariza.

Foret su činili krov u obliku krsta koji se protezao dužinom naosa i transepta iznad kamenih svodova. Ukupno 25 trouglastih konstrukcija visokih 10 metara i dugih 14 metara u osnovi čini deo krovne rešetke katedrale - njenog osnovnog okvira, napravljenog od starih hrastova koji su ručno rezani alatima koje su koristili srednjovekovni stolari.

Toranj visok 96 metara, koji je 1859. godine dodao arhitekta Ežen Viole le Dik, takođe se rekonstruiše po originalu, čime se uklanja bojazan od onoga što je predsednik Emanuel Makron nazvao „savremenim gestom“, zajedno sa drugim idejama da se krov pretvori u park ili bazen.

Nakon požara zvaničnici su rekli da je katedrala, koja se nalazi na Uneskovoj listi svetskog blaga i ovekovečena u romanu Viktora Igoa „Zvonar bogorodičine crkve", bila je uništena u roku od 15-30 minuta.

Vatrogasci su se 15 sati borili da zaustave plamen koji je stigao do drvenog okvira gotičkih kula na zapadnoj fasadi. Da su izgorele, postojali su strahovi da bi se zvona, od kojih je najveće zvonilo na krunisanju cara Napoleona Bonaparte i teško je 13 tona, srušila i povukla kule sa sobom. Veliki deo centra Pariza bio je kontaminiran olovnom prašinom sa uništenog krova zgrade.

U satima nakon požara Makron je obećao da će 850 godina stara katedrala biti obnovljena do 2024. Da bi to osigurao, za projekat je zadužio penzionisanog vojnog oficira, generala Žan-Luja Žorželena, bivšeg načelnika generalštaba u Jelisejskoj palati pod Žakom Širakom. Uzrok požara još nije poznat.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike