Radnici ispod Notr Dama pronašli grobnicu: Najviše ih zaintrigirao misteriozni sarkofag (VIDEO)

17.03.2022

16:06

0

Autor: 24sedam

Čuvena katedrala oštećena je u požaru

Radnici ispod Notr Dama pronašli grobnicu: Najviše ih zaintrigirao misteriozni sarkofag (VIDEO)
Nort Dam grobnica - Copyright Youtube/Sharjah24 News Profimedia

Arheolozi koji rade na restauraciji pariske katedrale Notr Dam, oštećene u požaru u aprilu 2019, pronašli su do sada nepoznatu grobnicu ispod građevine.

Ministarstvo kulture Francuske saopštilo je da su na otkriće naišli radnici koji su postavljali skele tokom obnove palog tornja. Kada su shvatili da je nešto zakopano na mestu gde transept (u crkvenom graditeljstvu transept predstavlja poprečni brod položen uspravno na uzdužne brodove tako da razdvaja svetilište od ostatka crkve i daje osnovi oblik latinskog krsta) seče naos (centralna prostorija hrama), odmah su pozvali stručnjake iz Arheološkog instituta.

Pronađeno je nekoliko grobnica i sarkofag, najverovatnije iz 14. veka. Otkriveni su i fragmenti oslikanih skulptura, koji su najverovatniji bili deo ikonostasa. Drugi delovi ikonostasa pronađeni su tokom renovacija u 18. veku i danas se nalaze u Luvru.

Ispod Notr Dama, gotičke katedrale stare 850 godina, uočena je i jama, najverovatnije iskopana oko 1230. godine, tokom izgradnje objekta.

 

 

Pošto je nađeni sarkofag imao nekoliko pukotina, arheolozi su mogli kroz njih da proture mini-endoskopske kamere kako bi ispitali ljudske ostatke koji se unutra nalaze.

- Videli smo veoma dobro očuvano telo. Možete uočiti deliće tkanine, kose i venac od lišća - naveo je glavni arheolog Kristof Besnije.

Pretpostavlja se da je preminuli bio crkveni velikodostojnik. Istoričari znaju da je oko 400 ljudi sahranjeno u Notr Damu, uključujući biskupe i arhiepiskope.

AP Photo/Rafael Yaghobzadeh, FILE
 

Podsetimo, katedrala je "nastradala" u razornom požaru koji je potpuno uništio toranj i krov.

Predsednik Emanuel Makron je obećao da će katedralu obnoviti do 2024. godine kada je planirano da se u Parizu održe Olimpijske igre.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike