SAD neće slati trupe u Ukrajinu; papin izaslanik se sastao sa patrijarhom Kirilom u Moskvi

29.06.2023

20:17

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

SAD neće slati trupe u Ukrajinu; papin izaslanik se sastao sa patrijarhom Kirilom u Moskvi
Copyright Ukrainian Presidential Office/Libkos/Efrem Lukatsky/Russian Defense Ministry

Rat u Ukrajini ušao je u 491. dan.

Oružani prevrat koji je pokušan tokom vikenda svakako bi bio ugušen, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin u televizijskom obraćanju javnosti.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko tokom telefonskog razgovora sa ruskim kolegom 24. juna ponudio da pomogne svetu da na vreme reši situaciju sa pokušajem pobune. 

Federalna agencija za vazdušni saobraćaj odlučila je da privremeno obustavi prijem i polazak aviona sa aerodroma u Mineralnim vodama zbog oštećenja piste. 

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske trupe izvele grupni udar preciznim oružjem dugog dometa na skladišta Oružanih snaga Ukrajine, gde se nalazila artiljerijska municija.

Najvažnije činjenice

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

21.14 - Metsola: Solidarnost sa Ukrajinom je egzistencijalna za Evropu

Solidarnost sa Ukrajinom je egzistencijalna za Ukrajinu koliko i za Evropu, izjavila je danas predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola u Evropskom savetu.

Metsola je poručila da želi da Brisel otvori ozbiljne pregovore o nastojanju Ukrajine za članstvo u EU, sredinom decembra ove godine.

20.53 - Ukrajina uhapsila muškarca koji je navodno pomogao Rusiji da napadne Kramatorsk

Ukrajinske vlasti su danas uhapsile muškarca kojem se stavlja na teret da je počinio izdaju, pomažući Rusiji da izvede raketni napad na piceriju u Kramatorsku, u kojem je poginulo 12 osoba.

Kancelarija generalnog tužioca je saopštila da je osumnjičeni, koji je zaposlen u lokalnoj kompaniji za transport gasa, pomogao Moskvi da gađa piceriju, tako što je snimio automobile sa vojnim registarskim tablicama na parkingu i poslao snimak ruskim specijalnim službama.

20.18 - SAD neće slati trupe u Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države ne nameravaju da šalju svoje trupe u Ukrajinu, predsednik Džozef Bajden stavio je to do znanja, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler, komentarišući izjave bivšeg generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena, koji je razmotrio ovu mogućnost.

- Predsednik je vrlo jasno stavio do znanja da američke trupe neće biti poslate u Ukrajinu - istakao je Miler tokom brifinga.

Rasmusen je ranije izjavio da bi neke zemlje Alijanse na individualnoj osnovi možda htele da pošalju trupe u Ukrajinu ako Kijev ne dobije realne garancije na samitu u Viljnusu.

19.05 - Izaslanik Vatikana sastao se u Moskvi sa patrijarhom Kirilom

Crkve mogu da rade zajedno u cilju mira i pravde, izjavio je danas patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril na sastanku sa kardinalom Mateom Zupijem, papskim izaslanikom za pronalaženje mira u Ukrajini. 

Prema mišljenju patrijarha Kirila, "važno je da se sve snage sveta udruže kako bi sprečile veliki oružani sukob".

- Papa je zaista želeo da se sastanem sa patrijarhom Kirilom, da saznam njegovo mišljenje o situaciji u kojoj se nalazimo i mogućem susretu sa njim - kazao je papski izaslanik.

AP Photo/Andrew Medichini
Papa Franja

19.03 - Žena u Lugansku privedena zbog špijunaže

Pripadnici Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije priveli su u Lugansku ženu osumnjičenu za špijunažu.

- FSB Rusije za Lugansku Narodnu Republiku suzbio je nezakonite aktivnosti državljanke Ukrajine koja živi u gradu Lugansku - saopštio je FSB.

19.00 - Volas: NATO da razmotri preskakanje uslova za Akcioni plan za članstvo Ukrajine

NATO bi trebalo da razmotri preskakanje uslova za Akcioni plan za članstvo Ukrajine (MAP) kao deo njenog puta ka pridruživanju Alijansi, izjavio je britanski ministar odbrane Ben Volas.

- Mislim da bi apsolutno trebalo da razmotrimo preskakanje Akcionog plana za članstvo - rekao je Volas. 

AP Photo/Alberto Pezzali
Ben Volas

17.09 - Putin: Rusiji je potrebna promocija domaćih brendova na svetskom tržištu

Rusiji je potrebna politika usmerena ka promociji domaćih brendova na svetskom tržištu, izjavio je danas predsednik ove zemlje Vladimir Putin na plenarnoj sednici foruma "Snažne ideje za novo doba".

Putin smatra da ruske brendove treba promovisati na svim nivoima, kako u državnim i privatnim medijima, tako i na društvenim mrežama i putem novih medija.

16.19 - Peskov: Ušakov i Zupi saglasni da nastave dijalog o Ukrajini ako bude potrebno

Iako nije postignut nikakav konkretan dogovor na sastanku između pomoćnika predsednika Rusije Jurija Ušakova i izaslanika pape Franje kardinala Matea Zupija, oni su se saglasili da nastave dijalog ako bude potrebno, rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

14.29 - Borelj sugeriše stvaranje dugoročnog Odbrambenog fonda za Ukrajinu

Evropska unija treba da razmotri pretvaranje Evropskog mirovnog fonda koji je korišćen za finansiranje oružja za Kijev u trajnije sredstvo za dugoročno naoružavanje zemlje, predložio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

- Razgovaramo o bezbednosnim obavezama. Sa moje strane to znači da vojna podrška Ukrajini mora biti dugoročna... tokom rata i posle rata - rekao je Borelj uoči početka samita EU u Briselu.

AP Photo/Fred Sierakowski
Žozep Borelj

13.45 - Kartapolov: Prigožin nije ispoštovao odluku Ministarstva o potpisivanju ugovora

Šef komiteta ruske Državne dume za odbranu Andrej Kartapolov izjavio je danas da vođa privatne vojne kompanije Vagner Evgenije Prigožin nije ispoštovao odluku Ministarstva odbrane o tome da Vagner potpiše ugovore sa Ministarstvom i da mu je nakon toga rečeno da Vagner neće učestvovati u "specijalnoj vojnoj operaciji".

Kartapolov je rekao da je Prigožin obavešten da ako ugovori sa Minirstvom odbrane ne budu potpisani, neće dobiti finansijska sredstva, prenosi RIA Novosti.

13.33 - Ministarstvo odbrane Rusije: U napadu na Kramatorsk poginula dva ukrajinska generala

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su dva ukrajinska generala, do 50 oficira Oružanih snaga Ukrajine, kao i do 20 stranih plaćenika i vojnih savetnika poginuli u visokopreciznom udaru ruske vojske na Kramatorsk, koji je izveden 27. juna.

Kako je navedeno u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, udar je izveden na punkt privremenog razmeštaja 56. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine, a oficiri koji su poginuli učestvovali su na sastanku štaba, prenosi RIA Novosti.

12.24 - Pušilin: Druga faza kontraofanzive mogla bi da bude intenzivnija

Druga faza ukrajinske kontraofanzive mogla bi da bude intenzivnija, rekao je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin. Kako je istakao, prva faza kontraofanzive bila je neuspešna za ukrajinsku vojsku - izgubljeno je mnogo strane tehnike. Ipak, ne treba potcenjivati protivnika.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Denis Pušilin

- Otvoreni ukrajinski izvori navode da je uništeno 30 odsto tehnike, ne više. Uzimajući u obzir to da ukrajinski mediji lažu, ta cifra može biti umanjena. Međutim, i sa takvim brojkama mi razumemo da je još mnogo NATO tehnike koja je isporučena Ukrajini - rekao je Pušilin.

Kako je dodao, druga faza ukrajinske kontraofanzive mogla bi da bude intenzivnija i većeg obima, s obzirom na količinu tehnike i rezerve kojima Kijev i dalje raspolaže.

12.18 - Bez konkretnog dogovora posle sastanka Ušakova i papinog izaslanika

Nema konkretnih dogovora posle sastanka između pomoćnika ruskog predsednika Jurija Ušakova i izaslanika pape Franje za ukrajinsko pitanje, kardinala Matea Zupija, ali se dijalog može nastaviti ako bude bilo potrebno, rekao je novinarima sekretar za štampu ruskog lidera Dmitrij Peskov.

- Radilo se o razmeni mišljenja, informacija o humanitarnim pitanjima u kontekstu ukrajinskih poslova. Nema konkretnih odluka ili dogovora. Ako bude bilo potrebno, dijalog će se nastaviti - rekao je portparol Kremlja.

11.05 - Saljdo: Ruske snage uništile šest ukrajinskih vojnih čamaca na Dnjepru

Ruske snage su u protekla dva dana potopile šest vojnih čamaca sa više od 30 ukrajinskih vojnika, koji su pokušavali da pređu reku Dnjepar u Hersonskoj oblasti, saopštio je danas proruski vršilac dužnosti regionalnog guvernera Vladimir Saljdo.

- U protekla dva dana artiljetijske jedinice iz borbene grupe Dnjepar potopile su šest čamaca u kojima je preko 30 ukrajinskih militanata pokušalo da pređe reku i pristane u blizini mosta Antonovka na levoj obali - naveo je Saljdo, prenosi TASS.

Profimedia
 

10.42 - Rusija otvorila krivične postupke protiv 160 stranaca iz 33 zemlje

Ruski istražitelji otvorili su krivične postupke protiv 160 stranaca iz 33 zemlje koji se bore na strani Ukrajine, navodi se u Telegram kanalu ruskog Istražnog komiteta.

- Slučaj najamništva se istražuje. U saradnji sa Ministarstvom odbrane Rusije i drugim službama prikupljeni su dokazi o učešću plaćenika iz Gruzije, SAD, Letonije, Švedske i drugih država. Krivično gonjenje 160 stranaca iz 33 zemlje je u toku - navodi se u saopštenju.

10.31 - Ambasadorka Švedske: Ispunili smo primarni cilj - jedinstvo EU protiv Rusije

Ambasadorka Švedske u Beogradu Anika Ben David izjavila je danas da je ponosna što je Švedska ispunila svoj najvažniji cilj tokom svog šestomesečnog predsedavanja Savetom EU, koje od 1. jula preuzima Španija, a to je da održi istorijsko jedinstvo između 27 država članica protiv Rusije.

- Predsedavanje se odvijalo u vremenima bez presedana, snažno obeleženo ruskom invazijom na Ukrajinu, čime je efektivno okončan postojeći evropski bezbednosni poredak - saopštila je ambasadorka Švedske u Srbiji.

9.53 - DW: Događaji u Rusiji promenili dnevni red samita EU

Lideri Evropske unije nameravali su da razgovaraju o zahtevima za članstvo Ukrajine, Moldavije i Gruzije, kao i o ubrzanju procedura za pristupanje Zapadnog Balkana, međutim dešavanja u Rusiji to su poremetila, piše Dojče vele.

Kako se navodi, kratak pokušaj državnog udara "Vagnerovih plaćenika" u Rusiji i njegove posledice na rat koji Moskva vodi protiv Ukrajine, biće najvažnije teme samita 27 šefova država i vlada EU, koji se održava u četvrtak i petak u Briselu. 

Profimedia
 

9.48 - Papin izaslanik će se danas sastati sa ruskim patrijarhom Kirilom

Izaslanik pape kardinal Mateo Cupi, koji je zadužen za mirovnu misiju u Ukrajini, sastaće se danas sa poglavarom Ruske pravoslavne crkve Kirilom, objavila je RIA, pozivajući se na izvor iz RPC.

- Sastanak će se održati - rekao je neimenovani izvor.

9.18 - Ruski helikopteri uništili su oklopna vozila i utvrđivanje Oružanih snaga Ukrajine, odbijajući napad na Zaporoškom pravcu, piše Sputnjik.

8.48 - Izrael otkrio zašto Ukrajini ne isporučuje sistem PVO „Gvozdena kupola“

Izrael ne isporučuje Ukrajini sistem PVO „Gvozdena kupola“ i drugo naoružanje jer se plaši da bi oni mogli da završe u Iranu, izjavio je premijer Izraela Benjamin Netanijahu za list „Volstrit žurnal“.

8.02 - Zalužnji poručio Miliju: Ukrajina preuzima stratešku inicijativu na bojnom polju

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji je u telefonskom razgovoru sa načelnikom Generalštaba vojske SAD Markom Milijem izjavio da su ukrajinske snage uspele da preuzmu stratešku inicijativu na bojnom polju.

- Razgovarali smo o situaciji duž cele linije fronta. Ukrajinske snage su uspele da preuzmu stratešku inicijativu, bezbednosne i odbrambene snage Ukrajine nastavljaju da vode ofanzivne operacije, imamo napredak - napisao je Zalužnji na Telegramu, prenosi Ukrinform.

7.25 - Zelenski: Očekujem da će Ukrajina dobiti jasan signal o budućnosti u NATO-u

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je tokom sastanka sa predsednikom Poljske Andžejem Dudom i predsednikom Litvanije Gitanasom Nausedom u Kijevu, da očekuje da će Ukrajina na samitu NATO-a u Viljnusu u julu dobiti jasan signal o svojoj budućnosti u Alijansi.

Profimedia
Vladimir Zelenski

- Ako Alijansa želi da bude moćna i ne vidi svoje postojanje bez Ukrajine, trebalo bi da dobijemo bar neki modalitet naše budućnosti u NATO-u, neke konkretne stvari... Ne govorimo o članstvu danas, razumemo da tokom rata ne možemo postati članica NATO-a, ali moramo dobiti uveravanja da ćemo posle rata biti. I upravo to je signal koji želimo da dobijemo da će Ukrajina nakon rata biti članica NATO-a - poručio je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare, javlja Ukrinform.

Prema njegovim rečima, poseta predsednika Poljske i Litvanije je još jedna potvrda snažne i pravovremene podrške Ukrajini, a posebno - uoči Samita NATO u Viljnusu. Zelenski je izrazio zahvalnost za vođstvo Varšave u stvaranju tenkovske koalicije i aktivno učešće u koaliciji boraca. U razgovoru sa Gitanasom Nausedom, ukrajinski predsednik je zahvalio Litvaniji na odluci da kupi dva lansera NASAMS za prebacivanje u Ukrajinu. Kako prenosi Ukrajinska agencija, danas su u nenajavljenu posetu Kijevu doputovali predsednici Poljske i Litvanije.

7.15 - Belorusija ratifikovala amandmane na bezbednosni sporazum sa Rusijom

Ukrajina će nastaviti da ulaže pravne napore kako bi obezbedila da međunarodni instrumenti funkcionišu u kažnjavanju ''svih ruskih terorista i države agresora'', izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u svom obraćanju naciji na kraju 490. dana rata, prenosi Ukrinform pozivajući se na pres-službu predsednika.

7.00 - Ruski general Surovikin navodno uhapšen

Profimedia
Sergej Surovikin

Sergej Surovikin, general koji je prethodno bio nadležan za ruske akcije u ratu u Ukrajini, nije viđen u javnosti od subote, kada je paravojna formacija Vagner započela svoj pobunjenički marš ka Moksvi, dok pojedini mediji prenose da je uhapšen, jer je, kako američke obaveštajne službe tvrde, navodno znao da formacija pod komandom i u vlasništvu Jevgenija Prigožina planira pobunu.

Moskov tajms je preneo, pozivajući se na dva izvora bliska ruskom Ministarstvu odbrane, da je Surovikin uhapšen ''u kontekstu Prigožina''.

- Situacija sa njim (Surovikinom) nije bila "ok" za vlasti. Ne mogu više ništa da kažem - rekao je jedan od izvora, dok je drugi naveo da se Surovikin ''opredelio'' za Prigožina i da je zbog toga izazvao negativnu reakciju Kremlja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike