Seča drveća u Amazonskoj prašumi opala za trećinu: Novi predsednik Brazila ispunjava obećanje

07.07.2023

22:02

0

Lula se zarekao da će okončati seču ili uništenje šuma do 2030. godine

Seča drveća u Amazonskoj prašumi opala za trećinu: Novi predsednik Brazila ispunjava obećanje
Copyright AP Photo/Eraldo Peres, File

Seča šuma u ​​brazilskoj Amazoniji opala je za 33,6 odsto u prvih šest meseci mandata predsednika Luisa Injasija Lule da Silve u poređenju sa istim periodom 2022. godine, saopštila je vlada.

To sugeriše da se prašuma smanjila za 2.649 kvadratnih kilometara u periodu od januara do juna, u odnosu na 3.988 kvadratnih kilometara u tih šest meseci prošle godine pod predsednikom Žairom Bolsonarom.

Objavljeni vladini satelitski podaci nisu nezavisno verifikovani.

Lula je obećao da će okončati seču ili uništenje šuma do 2030. godine.

Ali on se suočava sa velikim izazovom da postigne ovaj cilj jer je oblast prašume koju treba sačuvati više od tri puta veća od Njujorka.

U poslednjih nekoliko godina došlo je do alarmantnog porasta krčenja šuma, a Amazonska prašuma smatra se ključnom u globalnoj borbi protiv klimatskih promena.

AP Photo/Eraldo Peres, File
 

Brazilski Nacionalni institut za svemirska istraživanja (Inpe) predstavio je u četvrtak nove satelitske podatke.

- Postigli smo stabilan opadajući trend u krčenju šuma Amazonije - rekla je novinarima ministarka za životnu sredinu Marina Silva.

Inpe je izdvojio jun kao mesec u kome je zabeležen rekordan pad krčenja šuma od 41 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Lula, koji je preuzeo dužnost u januaru, obećao je da će imati drugačiju politiku u odnosu na svog krajnje desničarskog prethodnika Žaira Bolsonara, koji je promovisao rudarstvo u autohtonim zemljama u Amazoniji.

Ranije ove godine Lula je odredio šest novih autohtonih rezervata, zabranjujući rudarenje i ograničavajući komercijalnu poljoprivredu.

Vođe autohtonih naroda pozdravile su taj potez, ali su naglasile da je potrebna zaštita više oblasti.

AP Photo/Leo Correa
 

I dok je prijavljeno da je krčenje šuma palo, požari su bili u statistici.

Samo u junu satelitski monitoring otkrio je 3.075 požara u Amazonu, što je najveći broj od 2007. godine. Mnogi požari, koji oslobađaju ogromne količine ugljenika, povezani su sa krčenjem šuma.

Lula, koji je prethodno bio predsednik Brazila od 2003. do 2010, takođe se zalagao za to da najbogatije nacije sveta plate za različite inicijative koje imaju za cilj spasavanje prašume.

Amazon je najveća prašuma na svetu, a 60 odsto njene površine je u Brazilu. Zbog velikog broja drveća koje tamo raste, često se naziva "pluća planete" zbog načina na koje drveće apsorbuje ugljen-dioksid i oslobađa kiseonik.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike