Planeta gori: Treći dan zaredom oboren temperaturni rekord, prosečna temperatura na Zemlji zastrašujuće visoka

06.07.2023

12:36

0

Naučnici već mesecima upozoravaju da bi ova godina mogla biti rekordna po pitanju toplote zbog uticaja klimatskih promena

Planeta gori: Treći dan zaredom oboren temperaturni rekord, prosečna temperatura na Zemlji zastrašujuće visoka
Globalno zagrevanje, ilustracija - Copyright Profimedia

Prosečna temperatura na Zemlji ostala je na rekordno visokom nivou tri dana zaredom, što predstavlja najnoviji pokazatelj klimatskih promena, prema merenjima Univerziteta u američkoj državi Mejn.

Kako se navodi, prosečna globalna temperatura planete bila je 17,18 stepeni Celzijusovih u sredu. Taj rezultat je bio u skladu s rekordom postavljenim u utorak, takođe od 17,18 stepeni Celzijusa, dok je prethodni rekord od 17,01 stepeni Celzijusovih bio postignut u ponedeljak.

Globalni temperaturni rekord od utorka i srede bio je za jedan stepen Celzijusa viši od proseka u periodu od 1979. do 2000. godine.

Iako naučnici obično prate zagrevanje Zemlje kroz duže vremenske periode poput meseci, godina i decenija, dnevni maksimumi temperature ukazuju na to da klimatske promene ulaze na nepoznatu teritoriju.

Naučnici već mesecima upozoravaju da bi ova godina mogla biti rekordna po pitanju toplote zbog uticaja klimatskih promena izazvanih ljudskim faktorom, posebno sagorevanjem fosilnih goriva, što je dovelo do zagrevanja atmosfere.

Naučnici su takođe primetili da je fenomen "El Ninjo", koji karakteriše zagrevanje okeana, došao na mesto efekta "La Ninja", koji predstavlja prirodno hlađenje okeana. Ove godine su zabeležene rekordno visoke temperature u Severnom Atlantiku.

AP Photo/Michael Probst
 

Iako ovi podaci nisu zvanični vladini podaci, oni nam pružaju uvid u trenutno stanje, izjavila je Sara Kapnik, glavna naučnica Nacionalne uprave za okeane i atmosferu.

U sredu je 38 miliona Amerikanaca bilo pod nekom vrstom upozorenja zbog visokih temperatura. Grad Severni Grenvil u Ontariju u Kanadi morao je da pretvori svoja klizališta u centre za hlađenje jer su temperature dostigle 32 stepena, a uz povećanu vlažnost osećaj je bio kao da je 38 stepeni.

Ovonedeljni temperaturni rekordi takođe su oboreni u Kvebeku, Kanada, i Peruu. U Pekingu je temperatura prelazila 35 stepeni Celzijusovih devet uzastopnih dana od prošle sedmice. Gradovi širom Sjedinjenih Američkih Država, od Medforda, Oregona, do Tampe na Floridi, beleže najviše temperature u svojoj istoriji, izjavio je Zek Tejlor, meteorolog iz američke Nacionalne meteorološke službe.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike