Ruski poslanik poslao oštru poruku: Prigožina može spasiti samo metak u čelo! (VIDEO)

26.06.2023

11:58

0

Među Rusima vlada mišljenje da vagnerovci treba da budu strogo kažnjeni zbog oružane pobune

Ruski poslanik poslao oštru poruku: Prigožina može spasiti samo metak u čelo! (VIDEO)
Guruljov smatra da Prigožin treba da presudi sebi posle pobune - Copyright Profimedia

Poslanik Jedinstvene Rusije, Andrej Viktorovič Guruljov, nije štedeo reči kada je govorio o vođi Vagnera Evgeniju Prigožinu posle subotnje pobune protiv Moskve.

Kako je naveo, Prigožin i njegov saradnik Dmitrij Utkin bi trebalo da počine samoubistvo.

Prigožin je trupama Vagnera naložio da zauzmu Rostov na Donu, ali i da krenu ka Moskvi. Prema određenim informacijama, oborili su i najmanje jedan helikopter ruske vojske pri čemu je život izgubilo nekoliko vojnika.

- Borci Vagnera će snositi odgovornost za obaranje letelice i mrtve vojnike. Naši vojnici su poginuli u udaru, a ko ga je naredio? Ko je lansirao raketu? Gde god da pobegnu, verujem da će se Istražni komitet ovim pitanjem pozabaviti temeljno - poručio je Guruljov.

Ruski političar je i za ruske medije naveo da "samo metak u glavu može da spasi Prigožina i Utkina".

- Oni me poznaju, znaju da stojim iza svake izgovorene reči. Ne postoji druga opcija. Izdaja ne može biti oproštena - dodao je.

Profimedia/Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM
Evgenije Prigožin je napustio Rusiju i otišao u Belorusiju

Iako nisu još poznati zvanični podaci, sumnja se da je na udaru bilo šest helikoptera i jedan avion, a drugi izvore navode da su uništena dva helikoptera i avion. Procenjuje i da je stradalo između 15 i 20 pripadnika ruske vojske.

U brojnim ruskim objavama na Telegramu, postoje i oni koji smatraju da se Prigožin i vagnerovci koji su učestvovali u pobuni moraju strogo kazniti, pa i streljati.

Jedan od njih je i Igor Girkin, poznatiji kao Igor Ivanovič Strelkov, nekadašnji komandant oružanih snaga samoproglašene Donjecke Narodne Republike, koji je napisao: "Ovo je samo razmišljanje. Primera radi, ne mislim da svi Vagnerovi borci treba da budu streljani. Ali, obesiti Prigožina zbog njegove pobune i ubistva naših vojnika je jednostavno neophodno kako bi se Rusija očuvala kao država".

Podsetimo, posle nekoliko haotičnih sati, Prigožin je odustao od daljih akcija nakon pregovora sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom. Dogovoreno je da vođa Vagnera ode u Belorusiju, a krivična prijava, podneta protiv njega zbog oružane pobune, biće odbačena. 

Nije poznato šta će Prigožin tačno raditi u Belorusiji.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike