Kremlj otkrio zašto je baš Lukašenko pregovarao sa Prigožinom

25.06.2023

10:12

0

Autor: N.P.

Predsednik Vladimir Putin nazvao je delovanje vagnerovaca "zločinačkom avanturom"

Kremlj otkrio zašto je baš Lukašenko pregovarao sa Prigožinom
Evgenije Prigožin je otišao u Belorusiju - Copyright Profimedia/Anadolu Agency

Beloruski lider, Aleksandar Lukašenko, godinama poznaje Evgenija Prigožina, vođu privatne paravojne kompanije Vagner, pa je zato pregovarao sa njim kada je pokušao da pokrene pobunu u Rusiji.

- Verovatno se pitate zašto je baš predsednik Lukašenko bio pregovarač. On se dugo zna sa Prigožinom, oko 20 godina, i to je bio njegov lični predlog sa čim se složio predsednik Putin - naveo je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Podsetimo, naoružani Vagnerovi plaćenici su u petak uveče krenuli ka Moskvi, ali su pohod obustavili posle dogovora o deeskalaciji. 

Profimedia
Aleksandar Lukašenko

Lukašenko je potom telefonom razgovarao sa Prigožinom i dogovoreno je da će on otputovati u Belorusiju, a krivični postupak pokrenut protiv njega zbog oružane pobune biće obustavljen. Kremlj je saopštio da je garancija da će Prigožin moći da ode u Belorusiju reč predsednika Rusije.

Vagner je u subotu zauzeo štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu posle tvrdnji o navodnom raketnim i bombaškim napadima Oružanih snaga Rusije na kampove Prigožinovih boraca, što  su demantovali i Ministarstvo odbrane i FSB.

Tokom obraćanja građanima Rusije, predsednik Vladimir Putin nazvao je delovanje vagnerovaca "zločinačkom avanturom". 

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike