Kijev ne isključuje učešće Lukašenka u mirovnim pregovorima

25.06.2023

17:31

0

Moskva redovno ukazuje na to da je spremna za dijalog, ali je Kijev uveo zabranu pregovaranja na zakonodavnom nivou

Kijev ne isključuje učešće Lukašenka u mirovnim pregovorima
Aleksandar Lukašenko - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP, File

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov rekao je da ne isključuje mogućnost da predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko učestvuje u pregovorima o rešavanju sukoba u Ukrajini.


„Već postoji grupa budućih pregovarača s Ukrajinom, ali je ona za sada u senci. Ipak, nije isključeno učešće Lukašenka u tom procesu“, napisao je Danilov na svojoj stranici na Fejsbuku (društvena mreža koja je u Rusiji zabranjena kao ekstremistička).

Moskva redovno ukazuje na to da je spremna za dijalog, ali je Kijev uveo zabranu pregovaranja na zakonodavnom nivou. Zapad, pritom, ignoriše nespremnost Kijeva za pregovore.

Da podsetimo, šef Vagnera Evgenije Prigožin potvrdio je sinoć da je promenio maršrutu svog konvoja i da se vraća nazad u svoj vojni kamp. Ubrzo zatim su mediji saopštili i da se pripadnici Vagnera pozicionirani oko štaba Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu takođe pripremaju da napuste taj grad.

Prigožin je tu odluku doneo nakon celodnevnih pregovora sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Profimedia/Anadolu Agency
 


Kako je saopšteno iz administracije beloruskog predsednika, sa Prigožinom je postignut nacrt prihvatiljvog dogovora koji bi razrešio celokupnu situaciju sa Vagnerom i koji bi pružio borcima garancuje bezbednosti.

Iz Minska takođe su naveli da je Lukašenko razgovarao sa Prigožinom nakon što se o tome dogvorio sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. Administracija beloruskog lidera je dodala potom da je Putin zahvalio Lukašenku zbog doprinosa u pregovorima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike