Gubernator: Borci paravojne grupe "Vagner" napustili su Rostov na Donu

25.06.2023

17:24 >> 00:22

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Gubernator: Borci paravojne grupe "Vagner" napustili su Rostov na Donu
Copyright AP photo; Printscreen Twitter

Sukob u Ukrajini ušao je u 486. dan.

Ministarstvo odbrane je demantovalo Prigožinovu izjavu o udaru na Vagnerove kampove. 

Peskov je rekao da je Putin obavešten o svim dešavanjima oko Prigožina.

Čongarski most na granici Krima i Hersonske oblasti ozbiljno je oštećen i neće biti otvoren u narednih 15-20 dana. 

Medvedev je poljskog predsednika Dudu nazvao ološem zbog njegovih reči o potrebi „pucanja“ Rusije.

Najvažnije činjenice

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

00.19 - Blinken razgovarao sa Kulebom o situaciji u Rusiji

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom o situaciji u Rusiji, saopštio je Stejt department.

Kako se navodi u saopštenju, Blinken je naveo da neće biti promene u podršci koju SAD pružaju Ukrajini.

"SAD će ostati u bliskoj koordinaciji sa Ukrajinom kako se situacija bude razvijala", zaključuje se u saopštenju Stejt departmenta.

00.06 - Gubernator: Borci paravojne grupe "Vagner" napustili su Rostov na Donu

Borci paravojne grupe "Vagner" napustili su južni ruski grad Rostov na Donu i krenuli su nazad u svoje terenske kampove, potvrdio je regionalni gubernator.

23.50 - Tri hiljade elitnih čečenskih vojnika bilo raspoređeno da brani Moskvu

Tri hiljade elitnih čečenskih vojnika zauzeli su rano jutros položaje u Moskvi za odbranu ruske prestonice od napredujućih pobunjenika iz paravojne organizacije "Vagner", javila je večeras čečenska državna televizija „Grozni“.

"Borci su od rano ujutru na svojim pozicijama u Moskvi i spremni su da izvrše svako naređenje glavnokomandujućeg Oružanih snaga Rusije Vladimira Putina", navodi se na Telegramu, preneo je Rojters.

23.41 - Lavrov: Rusija zadržava kontrolu nad nuklearnim oružjem raspoređenim u Belorusiji

Rusija zadržava kontrolu nad taktičkim nuklearnim oružjem koje će biti raspoređeno u Belorusiji u skladu sa međunarodnim obavezama, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

"Ovo razmeštanje nuklearnog oružja ni na koji način ne krši nijednu međunarodnu obavezu Belorusije ili Ruske Federacije, uključujući i obaveze iz Ugovora o neširenju nuklearnog oružja", rekao je Lavrov za TV kanal ONT.

23.31 - Otvorene ulice u Rostovu na Donu, povukli se borci i vojna tehnika iz štaba

Ulice u centru južnog ruskog grada Rostova na Donu ponovo su večeras otvorene za saobraćaj nakon što je ruska paravojna organizacija "Vagner" počela da povlači borce koji su preuzeli kontrolu nad vojnim objektima u tom gradu, javlja ruski Interfaks.

Kako su prethodno prenele RIA Novosti, šef "Vagnera" Jevgenij Prigožin, zajedno sa svojim borcima, napustio je štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu.

Na snimku koji su RIA Novosti objavile na Telegramu vidi se kako Prigožin napušta vojni štab u terencu, prenosi Rojters.

23.20 - Vazdušna opasnost u više ukrajinskih oblasti

Vazdušna opanost proglašena je u više oblasti širom Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Kako se navodi, sirene su se oglasile u Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj, kao i u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom kijevskih snaga.

Sirene su se oglasile u 22.50 po lokalnom vremenu.

23.17 - Varšava: Aktuelni događaji u Rusiji ne predstavljaju pretnju za Poljsku

Aktuelni događaji u Rusiji su unutrašnje pitanje koje ne predstavlja nikakvu pretnju za Poljsku, rekli su danas poljski lideri.

Tanjug/AP Photo
 


Poljski premijer Mateuš Moravjecki je, međutim, rekao da su moguće povećane tenzije na granici sa Belorusijom.

"Apsolutno verujemo da je to interna stvar Rusije...mi ne naređujemo nikakav povećani stepen pripravnosti naše vojske", rekao je poljski predsednik Andžej Duda posle sastanka u Birou za nacionalnu bezbednost, preneo je Rojters.

22.55 - Prigožin i borci Vagnera napustili štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu

Lider ruske paravojne formacije "Vagner" Jevgenij Prigožin, zajedno sa borcima "Vagnera", napustio je štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu, javljaju RIA Novosti.

Prethodno je i ruska agencija TASS prenela da su borci "Vagnera" počeli da napuštaju prostorije štaba Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu.

Kako je naveo TASS, do sada su četiri kamioneta, koja pripadaju "Vagneru", napustila prostorije Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu.

22.33 - Pašinjan razgovarao sa Putinom o situaciji u Rusiji

Jermenski premijer Nikol Pašinjan razgovarao je danas telefonski o situaciji u Rusiji sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, saopštila je pres-služba jermenske vlade.

Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP
 


Kako se navodi, Pašinjan je rekao da bi, iako su događaji koji se odvijaju unutrašnja stvar Rusije, želeo da dobije informacije o situaciji u prijateljskoj zemlji.

22.05 - Kremlj: Krivični postupak protiv Prigožina biće ukinut, šef Vagnera odlazi u Belorusiju

22.00 - Putin ponovo razgovarao sa Lukašenkom

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko razgovarao je večeras telefonski drugi put sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da bi ga detaljno obavestio o rezultatu razgovora sa šefom paravojne formacije "Vagner" Jevgenijem Prigožinom, javila je beloruska državna novinska agencija Belta. 

20.54 - Marija Zahrova: Ne budite Juda

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova posetila je danas Trojice-Sergijevu lavru, jedan od najznačajnijih duhovnih centara Rusije, iz kojeg se obratila ruskom narodu i pozvala na jedinstvo.

Kako je rekla, ona se danas poklonila moštima zaštitnika ruske zemlje i ruskog naroda Sergeju Radonješkom i podsetila kako je ovaj svetac pre više vekova uspeo da objedini narod u teškim vremenima.

19.55 - Vagner odustao od puča

Šef Vagnera Evgenije Prigožin potvrdio je da je promenio maršrutu svog konvoja i da se vraća nazad u svoj vojni kamp.

„Shvatajući svu odgovornost za to što bi se ruska krv prolila na jednoj od strana, okrećemo naš konvoj i vraćamo se nazad u svoje kampove prema planu“, rekao je Prigožin u audio poruci objavljenoj na njegovom Telegram kanalu.

19:27 - Lukašenko razgovarao sa Prigožinom

eloruski predsednik Aleksandar Lukašenko danas je telefonom razgovarao sa šefom paravojne grupe "Vagner" Jevgenijem Prigožinom.

Razgovor je obavljen uz znanje i odobravanje predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina. 

Štaj je Prigožin rekao Lukašenku možete pročitati OVDE

 

17.23 - Špigl: Ruska elita ćuti ili podržava Putina

Od početka pobune paravojne grupe "Vagner" nijedan pripadnik ruske elite nije javno stao na stranu Evgenija Prigožina, piše Špigl i dodaje da to potvrđuje da je šef Vagnerovaca izolovan, kao i da ima mnogo neprijatelja među moćnicima u Rusiji.

List navodi da se čak i oni malobrojni, koji su otvoreno podržavali Vagner, sada distanciraju od paravojne grupe.

17.18 - Medvedev: Cilj oružane pobune je preuzimanje vlasti u zemlji

Dmitrij Medvedev je aktuelnu oružanu pobunu nazvao dobro osmišljenom i planiranom operacijom, čija je svrha preuzimanje vlasti u zemlji i dodao da smatra „prilično verovatnim“ učešće stranih stručnjaka u njoj.

Nećemo dozvoliti da se događaji odvijaju po scenariju po kome bi banditi dobili nuklearno oružje, ma koliko to ludi kriminalci želeli, rekao je Medvedev.

Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP
 

16.52 - Moskva upozorila Zapad da ne koristi pobunu Vagnera za rusofobične ciljeve

Rusko ministarstvo spoljnih poslova danas je upozorilo Zapad da ne koristi pokušaj oružane pobune paravojne grupe "Vagner" za postizanje "rusofobičnih ciljeva".

- Ruska Federacije će nastaviti svoj suvereni kurs kako bi osigurala svoju bezbednost, zaštitila svoje vrednosti i ojačala svoj autoritet na međunarodnoj sceni - navelo je rusko ministarstvo, prenosi TASS.

16.52 - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će uskoro situacija u Rusiji biti rešena, kao i da će svi ciljevi specijalne vojne operacije biti realizovani.

16.18 - Erdogan: Turska je spremna da doprinese rešavanju situacije u Rusiji

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je tokom razgovora sa ruskim liderom Vladimirom Putinom rekao da je Turska spremna da doprinese rešavanju situacije u Rusiji.

Erdogan je takođe rekao da je važno dejstvovati zdravorazumski, kao i da niko ne bi trebalo da izvlači sopstvenu korist od trenutnih dešavanja u Rusiji, saopšteno je iz kancelarije turskog lidera.

15.38 - Vagnerova tehnika se kreće preko Lipecke oblasti

Vojna tehnika grupacije Vagner kreće se preko teritorije Lipecke oblasti, a prema saopštenjima gubernatora, preduzimaju se sve mere kako bi se osigurala bezbednost građana.

 

 

Takođe, gubernator je pozvao sve stanovnike ove oblasti da ne napuštaju svoje domove i da se suzdrže od bilo kakvih putovanja.

14.44 - Belorusija podržava ciljeve specijalne vojne operacije

Savet bezbednosti Belorusije saopštio je da je Minsk bio i ostao saveznik Rusije i da u potpunosti deli ciljeve specijalne operacije sa Rusijom.

- Bilo kakav unutrašnji konflikt u vojnim ili političkim krugovima i civilnom društvu je poklon kolektivnom Zapadu - navodi se u saopštenju.

14.40 - Erdogan podržao Putina

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i obavestio ga o situaciji u zemlji posle pokušaja oružane pobune, saopštio je Kremlj.

Predsednik Turske izrazio je punu podršku koracima koje preduzima rusko rukovodstvo, navodi se u saopštenju.

Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

14.36 - Borelj: Konsultacije su u toku

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da su u toku konsultacije u vezi sa situacijom u Rusiji.

 

14.28 - Nariškin: Pokušaj da se pokrene bratoubilački rat je propao

Direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin izjavio je, povodom pokušaja oružane pobune grupe "Vagner", da je pokušaj destabilizacije ruskog društva propao.

- U ovom trenutku je jasno da je pokušaj da se destabilizuje rusko društvo, da se raspali bratoubilački građanski rat propao - rekao je Nariškin.

14.02 - Letonija uvodi jače mere na granici sa Rusijom, saopštio je ministar spoljnih poslova.

Ruskim državljanima se neće izdavati humanitarne ni druge vize.

13.47 - Helikopteri ruske vojske otvorili vatru na konvoj Vagnera

Helikopteri ruske vojske danas su otvorili vatru na vojni konvoj paravojne grupe "Vagner" na auto-putu M4, u blizini Voronježa, javlja Rojters, pozivajući se na izjavu svedoka.

 

 

Prethodno je BBC objavio da se neke jedinice "Vagnera" kreću kroz Voronjež sa ciljem da dođu do Moskve.

13.44 - Letonija uvodi jače mere na granici sa Rusijom, saopštio je ministar spoljnih poslova. Ruskim državljanima se neće izdavati humanitarne ni druge vize.

13.31 - Peskov: Predsednik Vladimir Putin je na svom radnom mestu u Kremlju

13.20 - Zapaljen rezervoar za gorivo u skladištu nafte u ruskom Voronježu, nema žrtava

Vatrogasci gase zapaljeni rezervoar sa gorivom u skladištu nafte u gradu Voronjež na jugoistoku Rusije, rekao je u subotu guverner Voronješke oblasti Aleksandar Gusev, dodajući da za sada nema izveštaja o žrtvama.

- Gasi se zapaljeni rezervoar za gorivo na skladištu nafte u Dimitrovoj ulici u Voronježu. Na licu mesta radi preko 100 vatrogasaca i 30 jedinica tehnike. Prema prvim informacijama, nema povređenih - napisao je on na Telegramu.

13.12 - Eksplozija kod štaba u Rostovu

Kod štaba Južnog vojnog okruga odjeknula je eksplozija, javlja RT.

 

 

Čule su se dve eksplozije, posle čega su se ljudi na ulici razbežali, da bi se zatim čula pucnjava.

 

 

Kako javlja RT, situacija se brzo smirila.

13.03 - Vagner tvrdi da je oborio ruski helikopter i avion, Rusi raznose njihova vozila u Voronješkoj oblasti

12.53 - Peskov: Putin je razgovarao sa predsednicima Belorusije, Kazahstana i Uzbekistana

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da je ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao telefonom sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, predsednikom Kazahstana Kasimom Žomartom Tokajevom i predsednikom Uzbekistana Šavkatom Mirzijojevom i izvestio ih o situaciji u zemlji.

12.47 - Gradonačelnik: Ulaz i izlaz iz Moskve nije blokiran

AP Photo/Ivan Sekretarev, File
 

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin rekao je da informacije o tome da blokiran ulaz i izlaz iz Moskve nemaju veze sa stvarnošću i da nikakvih ograničenja nema.

On je dodao da može biti nekih poteškoća zbog pojačanih provera i apelovao na građane da veruju isključivo zvaničnim izvorima.

12.16 - Kosačov: Pobuna će biti ugušena

- Nema nikakve sumnje da će oružana pobuna biti ugušena - napisao je na svom Telegram kanalu potpredsednik Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.

12.00 - Ruski predsednik razgovarao sa liderom Kazahstana

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom Kazahstana Kasimom Žomartom Tokajevim i izvestio ga o situaciji u zemlji, saopštila je pres služba kazahstanskog predsednika.

11.54 - Patrijarh Kiril pozvao je na očuvanje jedinstva i podržao je napore šefa države kako bi se sprečila pobuna, saopštila je Ruska pravoslavna crkva.

11.52 - Prigožin odgovorio Putinu

Šef privatne vojne kompanije Vagner grupa Evgenije Prigožin obratio se u najnovijoj poruci predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i poručio mu da greši što ga optužuje za izdaju.

U poruci je dodao da Vagnerovci nemaju plan da se predaju.

AP Photo, File
 

- Rusi ne žele više zemlju u kojoj su korupcija, laži i birokratija. Mi smo patriote, a oni koji su protiv nas su oni koji su se okupili oko kopilana - rekao je Prigožin.

11.26 - Medvedev pozvao sve da se ujedine oko Putina

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev pozvao je da se svi ujedine oko predsednika Rusije Vladimira Putina kako bi pobedili spoljnog i unutrašnjeg neprijatelja, koji žudi da uništi Rusiju.

11.22 - U Belgorodskoj oblasti će biti pojačana kontrola ulaska na teritoriju oblasti, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.

11.02 - Kadirov: Mi smo spremni

Čečenski lider Ramzan Kadirov, komentarišući situaciju u zemlji, izjavio je da se „pobuna mora ugušiti“.

- Ako je za to potrebno preduzeti oštre mere, mi smo spremni - poručio je Kadirov.

On je naglasio da su borci Ministarstva odbrane i Rosgvardije Čečenske republike već stigli u zonu napetosti.

10.57 - Zaharova: Sada je važno ujediniti se

AP Photo/Mary Altaffer
Marija Zaharova

- Sada je glavno ujediniti se - napisala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na svom Telegram kanalu.

Prema njenim rečima, neprijatelj samo i čeka „građanski sukob u Rusiji“. Ona je istakla da je „iskušenje da se svoje mišljenje stavi ispred interesa zemlje i naroda veliko“.

10.54 - Guverner Voronješke oblasti odbacio tvrdnje o vojnim konvojima u tom regionu

Guverner Voronješke oblasti Aleksandar Gusev odbacio je kao glasine tvrdnje o konvojima vojne opreme i vozila na putevima u tom regionu.

- Na društvenim mrežama sada ima mnogo netačnih informacija o navodnim kretanjima konvoja vojne opreme na teritoriji Voronješke oblasti - napisao je on na svom Telegram kanalu, preneo je TASS.

On je istakao da je širenje ovakvih poruka kažnjivo po ruskim zakonima. 

10.26 - Putin i Lukašenko razgovarali telefonom

Ruski predsednik Vladimir Putin i beloruski lider Aleksandar Lukašenko razgovarali su telefonom, predsednik Rusije informisao je Lukašenka o situaciji u zemlji, prenela je agencija Belta.

Profimedia
Putin i Lukašenko

10.16 - Evropska unija smatra da su dešavanja u Rusiji njeno unutrašnje pitanje i prati situaciju, izjavio je novinarima u Briselu predstavnik Evropske komisije.

10.05 - Pušilin i Pasečnik izrazili podršku Putinu

Vršioci dužnosti lidera Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik i Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izrazili su podršku dejstvima ruskog predsednika Vladimira Putina, a odgovarajuće izjave objavljene su na telegram kanalima Pasečnika i Pušilina.

10.00 - Celokupan govor Vladimira Putina posle pobune Vagnerovaca: Izdajnici će odgovarati

9.33 - Napeto u Rustovu na Donu

Na centralnim ulicama Rostova na Donu nalaze se snage grupe "Vagner", na nekim mestima može se videti i vojna tehnika, uključujući tenkove, izveštava Sputnjik.

 

 

Naoružani ljudi su u maskirnim uniformama, fantomkama i crnim naočarima u centru grada, a primećeni su i tenkovi Vagnerovaca.

 

 

Situacija je napeta, ali mirna, nema pucnjave.

Deo prodavnica, banaka i drugih ustanova je zatvoren.

9.13 - Putin: Ovo je pokušaj da udare na nas iznutra

8.29 - Uveden režim antiterorističke operacije u Moskovskoj oblasti

U Moskvoskoj oblasti uveden je režim antiterorističke operacije.

Sve masovne manifestacije su otkazane.

 

8.25 - Pripadnici snaga bezbednosti blokirali su zgradu "Vagnera" u Sankt Peterburgu, piše Sputnjik.

8.08 - Peskov: Putin se uskoro obraća javnosti

Savetnik ruskog predsednika Dmitrij Peskov saopštio je da će se Vladimir Putin uskoro obratiti javnosti.

7.50 - Prigožin: Oborili smo ruski helikopter

Youtube/Kanal13
Evgenije Prigožin

Evgenije Prigožin objavio je kasno sinoć audio-poruku na Telegramu i tvrdi da su njegove snage oborile ruski vojni helikopter.

- Kada je helikopter otvorio vatru na kolonu civila, oborile su ga Vagnerove jedinice - rekao je Prigožin u audio poruci, ali nije otkrio gde se to navodno dogodilo.

Za sada nema nikakvih potvrda njegovih reči.

7.35 - Rusija: Pojačane mere bezbednosti u Moskvovskoj oblasti

Na području Moskovske oblasti protekle noći su pojačane mere bezbednosti, a situaciju prate agencije za sprovođenje zakona i Federalna služba bezbednosti (FSB), izjavio je guverner te oblasti Andrej Vorobjov.

- Moguće su dodatne provere na putevima u južnom pravcu, s tim u vezi, molim vas da se uzdržite od putovanja ličnim prevozom na jugu Moskovske oblasti, pre svega za granice regiona - napisao je Vorobjov na svom Telegram kanalu.

Oglasio se i načelnik okružne administracije u Aksajskom okrugu Rostovske oblasti Konstantin Domorovski, koji je saopštio da su svi javni događaji otkazani.

7.25 - Prigožin se sastao sa ruskim generalima

Na pro-Vagnerovom Telegram kanalu pojavio se snimak koji prikazuje Evgenija Prigožina kako razgovara sa ruskim generalima u vojnom štabu u Rostovu na Donu.

Na snimku se čuje kako Prigožin govori da će njegovi ljudi blokirati Rostov na Donu i krenuti ka Moskvi ako na razgovore ne dođu ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i general Valerij Zalužnji.

7.20 - Surovikin pozvao "Vagnerovce" da se zaustave

General Sergej Surovikin pozvao je Vagnerove borce da polože oružje.

- Neprijatelj samo čeka da se politička situacija u našoj zemlji pogorša. Pogrešno je igrati neprijatelju na ruku u ovim teškim vremenima - rekao je Surovikin, držeći automatsku pušku na kolenu.

7.15 - Kijev: Oboreni projektil izazvao požar

Anton Shtuka/AP/Tanjug
 

Delovi oborenih ruskih projektila izazvali su požar u kome je povređeno sedam osoba u Kijevu, dok su i drugi gradovi, uključujući Harkov, bili na udaru ruskih napada, saopštili su jutros ukrajinski zvaničnici, a upozorenja za vazdušnu opasnost bila su na snazi širom zemlje.

Načelnik vojne uprave glavnog grada, Sergej Popko, rekao je da su delovi projektila koji su padali izazvali požar na 16, 17. i 18. spratu zgrade od 24 sprata, prenosi Rojters.

7.10 - Nebenzja: Zapad da ne dozvoli nuklearnu katastrofu u Zaporožju

Kijevski režim već mesec dana sprovodi samoubistvenu kontraofanzivu kako bi svojim zapadnim mentorima dokazao da Ukrajina može da pobedi Rusiju, istakao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja, navodeći i da se nada da Zapad neće dozvoliti katastrofu u nuklearnoj elektrani "Zaporožje".

Profimedia
Vasilij Nebenzja

- Podstaknuti zapadnim sponzorima kojima je Ukrajina dužna da opravda efikasnost korišćenja naoružanja i municije, ukrajinske snage već mesec dana sprovode samoubistvenu kontraofanzivu na ruske položaje - rekao je Nebenzja, a prenele "RIA Novosti".

7.00 - Ministarstvo odbrane Rusije: Prigožin širi dezinformacije

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je vođu grupe "Vagner" Evgenija Prigožina za širenje neistina, nakon što je u petak društvenim mrežama objavio video koji navodno prikazuje raketni udar na jednu od njegovih baza sa ruske teritorije.

Informacije o navodnim napadima na pozadinske položaje grupe Vagner nisu istinite, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Informacija koju je objavio Evgenije Prigožin na društvenim mrežama i snimci sa napadima Ministarstva odbrane Rusije po pozadinskim položajima grupe Vagner nisu tačni i predstavljaju provokaciju - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu da ruska vojska nastavlja da ispunjava borbene zadatke na kontakt liniji sa ukrajinskom vojskom u zoni specijalne vojne operacije.

2:50 - Ruska vojska izvela oklopna vozila na ulice

Ostorozhno Novosti/AP/Tanjug
 

Pojavile su se slike vojnih vozila na ulicama Moskve i Rostova na Donu. Bezbednost je pojačana na ulicama ruskih gradova posle optužbe na račun Prigožina da je počeo oružanu pobunu.

1.45 - Prigožin tvrdi da su Vagnerove prešle iz Ukrajine u Rusiju

Vagnerovci su posle ponoći prešli u Rusiju iz Ukrajine na više lokacija, tvrdi Prigožin. On je na Telegramu objavio da su ih na granici vojnici "pustili da prođu", i da su se vojnici kojima je naređeno da ih zaustave "sklonili sa strane" i pustili ih da uđu u Rostov na Donu - grad u blizini granice Rusije sa Ukrajinom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike