U vazdušnim udarima u Sudanu stradalo 17 ljudi, među njima petoro dece: Zarađene strane neće ni da čuju za prekid vatre

17.06.2023

21:43

0

Borbe između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku ulaze u treći mesec

U vazdušnim udarima u Sudanu stradalo 17 ljudi, među njima petoro dece: Zarađene strane neće ni da čuju za prekid vatre
eksplozije u Kartumu - Copyright Foto: Printskrin/Tviter

U vazdušnim udarima u subotu stradali su civili u više delova glavnog grada Sudana, rekli su stanovnici, dok su posrednici pokušavali da podstaknu zaraćene frakcije na novi prekid vatre.

Borbe između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) ulaze u treći mesec i nijedna strana nema jasnu prednost.

Rat je raselio 2,2 miliona Sudanaca i ubio stotine, a region Darfura umoran od rata doveo je u „humanitarnu katastrofu“, saopštile su Ujedinjene nacije.

Vojska ima prednost vazdušnih snaga u Kartumu i susednim gradovima Omdurman i Bahri, dok se RSF stacionorao u stambenim četvrtima. Činilo se da je u petak i subotu vojska pojačala vazdušne napade, pogađajući nekoliko stambenih naselja.

U govoru koji je vojska objavila u petak najviši general Jasir Al-Ata upozorio je ljude da se drže dalje od domova koje je RSF zauzeo.

- Napašćemo ih bilo gde da su. Između nas i ovih pobunjenika su meci - rekao je on.

Ministarstvo zdravlja u Kartumu potvrdilo je u subotu izveštaj lokalnih volontera da je 17 ljudi, uključujući petoro dece, ubijeno u oblasti Majo u južnom Kartumu i da je uništeno 25 kuća.

Udar je bio poslednji u nizu vazdušnih i artiljerijskih napada na siromašnu i gusto naseljenu četvrt grada gde većina stanovnika nije u stanju da priušti sebi da ode iz zemlje ili u druge delove države.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike