"Biće kao u Černobilju, zar ne?": Objavljen transkript razgovora za koji Ukrajinci tvrde da dokazuje da su Rusi srušili branu u Kahovki

09.06.2023

13:45

0

Rusija i zvaničnici koje je nametnula u okupiranim delovima Ukrajine okrivili su Kijev za uništavanje brane

"Biće kao u Černobilju, zar ne?": Objavljen transkript razgovora za koji Ukrajinci tvrde da dokazuje da su Rusi srušili branu u Kahovki
Copyright AP Photo

Ukrajinska služba unutrašnje bezbednosti (SBU) saopštila je u petak da je presrela telefonski poziv koji je dokazao da je ruska "diverzantska grupa" digla u vazduh hidroelektranu i branu u Kahovki na jugu Ukrajine. 

U međuvremenu je objavljen i transkript tog navodnog razgovora.

Jednoipominutni audio-snimak navodnog razgovora na svom Telegram kanalu prikazuje dvojicu neidentifikovanih muškaraca koji su, izgleda, razgovarali o posledicama katastrofe na ruskom, prenosi "Gardijan".

Foto: Tanjug/AP Photo, File
 

Prvi govornik počinje razgovor rečima: - Novosti. Juče je bio snimak na Telegram kanalu – vojnik je stajao, pokrivenog lica, u uniformi. I kaže da nema poplava, da ljudi žive normalno. A iza njega je prozor i vidi se voda do kolena.

Drugi govornik kaže: - Smešno je. Da li se radi o tome da je hidroelektrana uništena?

Prvi govornik: - Da. Glavni problem je što hidroelektrana hladi njihov nuklearni reaktor.

Drugi govornik: - To je u redu. Uradili su to sami sebi. Eksplodiraće i to je to.

Prvi govornik: - Naši momci su to uradili. Nisu oni, naši su.

Drugi govornik: - Stvarno, bio je naš? Rekli su da su ga Hoholi (pogrdni izraz za Ukrajince) digli u vazduh.

AP Photo
 

Prvi govornik: - Nisu ga digli u vazduh. Naša diverzantska grupa je tamo. Hteli su da izazovu strah ovom branom. Nije išlo po planu. (Desilo se) više nego što su planirali.

Drugi govornik: - Da, pa, naravno. Biće kao u Černobilju, zar ne?

Prvi govornik: Izgrađen 1950-ih. Brzo je pao.

Rojters javlja da SBU nije ponudio više detalja o razgovoru ili njegovim učesnicima. Rečeno je da SBU pokrenuo krivičnu istragu za ratne zločine i "ekocid".

- Osvajači su hteli da ucene Ukrajinu dizanjem brane u vazduh i inscenirali su katastrofu, koju je napravio čovek, na jugu naše zemlje - navodi se u saopštenju.

Ukraine's Presidential Office via AP
 

Rusija i zvaničnici koje je nametnula u okupiranim delovima Ukrajine okrivili su Kijev za uništavanje brane, ali nisu ponudili nikakve dokaze i dali su različita oprečna objašnjenja.

- Ruska Federacija je dizanjem u vazduh brane Kahovske HE konačno dokazala da predstavlja pretnju celom civilizovanom svetu. Na kraju krajeva, samo prava teroristička država može organizovati veštačku i ekološku katastrofu ovog nivoa. I ona će za to svakako odgovarati, i na ratištu i na međunarodnim sudovima. Naš zadatak je da privedemo pravdi ne samo vođe Putinovog režima, već i obične počinioce zločina - naglasio je šef SBU Vasil Maljuk. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike