Poplavljeno gotovo 22.300 kuća nakon pucanja brane Kahovka, ali prava opasnost je nuklearka Zaporožje

09.06.2023

11:42 >> 12:07

0

Autor: M. Vu.

Nove dramatične informacije stižu iz poplavljenih područja - čak 22.300 kuća je pod vodom, a evakuacija građana je u toku, ali tu nije kraj

Poplavljeno gotovo 22.300 kuća nakon pucanja brane Kahovka, ali prava opasnost je nuklearka Zaporožje
Potpoljene kuće posle pucanje brane Kahovka - Copyright Foto: Tanjug/AP Photo, File

Bazen za hlađenje u nuklearnoj elektrani Zaporožje je u opasnosti od urušavanja zbog uništenja brane Kahovka i isušivanja njenog rezervoara, saopštila je francuska organizacija za nuklearnu sigurnost. Nove dramatične informacije stižu iz poplavljenih područja - čak 22.300 kuća je pod vodom, a evakuacija građana je u toku.

Bez rezervoara na drugoj strani koji bi to onemogućio, unutrašnji pritisak vode u bazenu za hlađenje mogao bi probiti nasip oko njega, navodi se u izveštaju Instituta za zaštitu od zračenja i nuklearnu sigurnost (IRSN) sa sedištem u Parizu.

Gubitak bazena ne bi nužno bio katastrofalan jer bi se mogli dovesti drugi izvori vode, kao što su kamioni za pumpanje, kako bi se sprečilo otapanje nuklearnog goriva u elektrani, ali bi gubitak bazena za hlađenje dramatično povećao zabrinutost za sigurnost u elektrani.

Zvaničnici ukrajinske korporacije za nuklearnu energiju, Energoatom, rekli su da bi svako urušavanje nasipa oko jezera za hlađenje bilo delomično čak i u najgorem slučaju i da će i dalje biti dovoljno vode da se jezgra reaktora i istrošeno gorivo održavaju hladnim. 

 

 

  Foto: Tanjug/AP Photo, File

 

Od urušavanja brane Kahovka u utorak, njen rezervoar se sliva u reku Dnjepar i Crno more dalje. Uskoro će pasti ispod nivoa koji se koristi za pumpanje vode u niz bazena koji se koriste za hlađenje reaktora jezgra i istrošeno gorivo na lokaciji i mnogo veći bazen za hlađenje koji se koristi kao rezerva vode.

Foto: Tanjug/AP Photo, File
 

"Pad nivoa vode u Dnjepru mogao bi dovesti do curenja iz bazena, ili čak do urušavanja okolnog nasipa, zbog pritiska vode koja se nalazi u slivu", navodi se.

Dodaje se da je Energoatom izvršio stres testove nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi nakon cunamija 2011. godine. Tim testovima, kako se navodi, procenjuje se da nasip može "izdržati nivo Dnjepra od 10 metara u blizini elektrane".

Poplavljeno preko 22.300 kuća, evakuacija u toku

Broj poplavljenih kuća nakon pucanja brane hidroelektrane "Kahovka" dostigao je gotovo 22.300, saopštio je neimenovani portparol regionalne hitne službe.

"Prema najnovijim podacima, poplavljeno je gotovo 22.300 kuća u 17 naselja. Nivo vode u Novoj Kahovki smanjen je za dva metra i sada iznosi 10 metara", rekao je portparol za TASS.

Prema njegovim rečima, u privremenom smeštaju trenutno se nalazi 1.117 ljudi, uključujući 110 dece i 35 lica sa ograničenom mogućnošću kretanja.

Zamenik ruskog ministra za vanredne situacije Anatolij Suprunovski izjavio je juče da je poplavljeno 14.000 kuća u 15 naselja u Hersonskoj oblasti.

Evakuacija stanovništva je u toku.

Ukrajinska vojska gađala je "Kahovku" u utorak ujutru, 6. juna. U granatiranju su uništeni hidraulični ventili i došlo je do nekontrolisanog isticanja vode. U poplavljenom području se nalazi 35 naselja.

Husnulin: Rezervoari su napunjeni, Krim ima vode za 500 dana


Potpredsednik vlade Rusije Marat Husnulin izjavio je danas da su svi krimski rezervoari napunjeni i da vode ima za 500 dana, nakon napada na hidroelektranu Nova Kahovska.

Šef administracije Novokahovskog gradskog okruga Vladimir Leontjev okrivio je Kijev za uništenje hidroelektrane, dok je portparol Kremlja rekao da je "jedan od ciljeva kijevskog režima bombardovanja hidroelektrane Kahovskaja da se Krimu uskrati voda".

Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je uništavanje hidroelektrane Kahovska varvarskom akcijom kijevskog režima i napomenuo da je to dovelo do ekološke i humanitarne katastrofe velikih razmera.

Posle uništenja, došlo je do velikih poplava u Hersonskoj oblasti, gde se nalazi Nova Kahovska, usled čega se najmanje pet osoba utopilo.

Došlo je i do problema u snabdevanju vodom u Hersonu, ali i na Krimu, međutim, iz Moskve kažu da vode ima u rezervi za narednih 500 dana.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike