Kremlj se oglasio: Ukrajina je izvršila diverziju na Kahovskoj hidroelektrani

06.06.2023

13:15

0

"Ova diverzija je povezana sa neuspehom tokom ofanzive ukrajinskih snaga", poručio je Peskov

Kremlj se oglasio: Ukrajina je izvršila diverziju na Kahovskoj hidroelektrani
Copyright Ukraine's Presidential Office via AP

Ukrajina je izvršila diverziju na Kahovskoj hidroelektrani, predsednik Rusije Vladimir Putin dobija izveštaje o situaciji, izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Predsednik dobija izveštaje iz Ministarstva odbrane i drugih službi o tome šta se dešava oko Kahovske hidroelektrane. Ovde već sada možemo nedvosmisleno da kažemo da je reč o namernoj diverziji ukrajinske strane - rekao je Peskov.

Prema njegovim rečima, ova diverzija je povezana sa neuspehom tokom ofanzive ukrajinskih snaga.

- Sudeći po svemu, ova diverzija povezana je i sa činjenicom da ukrajinske oružane snage, nakon što su pre dva dana pokrenule velike ofanzivne operacije, ne ostvaruju svoje ciljeve - rekao je on novinarima.

Ukraine's Presidential Office via AP
 

Portparol je istakao da Rusija odlučno negira optužbe o podrivanju hidroelektrane.

- Možemo da ih (optužbe) odlučno odbijemo, odlučno odbacimo, zvanično izjavljujemo. Ovde se jasno radi o namernoj diverziji ukrajinske strane koja je planirana i sprovedena po naređenju Kijeva, kijevskog režima - naglasio je Peskov.

Prema njegovim rečima, kijevski režim treba da snosi punu odgovornost za sve posledice.
Portparol je, istovremeno, izjavio da je jedan od ciljeva dizanja u vazduh brane Kahovske hidroelektrane bio pokušaj da se prekine dotok vode na Krim.

- Nivo vode u rezervoaru pada i, shodno tome, smanjuje se dovod u kanal. Drastično je smanjen - rekao je Peskov.

Profimedia
Mesto Nova Kahovka je potopljeno

On je, međutim, podsetio da „na Krimu postoji opcija za obezbeđenje vode iz rezervi lokalnih rezervoara“ i dodao da su koraci za stabilno snabdevanje Krima vodom preduzimani još pre nego što je Rusija dobila kontrolu nad Severnokrimskim kanalom.

Gornji deo Kahovske hidroelektrane porušen je u seriji granatiranja koje su izvele, kako tvrdi Moskva, Oružane snage Ukrajine. Hidroelektrana nastavlja da se urušava, voda nekontrolisano otiče, a poplavljeno je nekoliko naselja i značajan broj ulica Nove Kahovke. 

Lokalne ruske vlasti za napad optužuju Oružane snage Ukrajine, dok komanda ukrajinske strane tvrdi da je hidroelektranu digla u vazduh ruska vojska. Treća varijanta je da se brana urušila zbog starih oštećenja. Probijanje brane za sada ne predstavlja opasnost za Zaporošku nuklearnu elektranu.

 

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike