Inženjeri predviđali šta će se desiti ako pukne brana u Hersonu, a sada je situacija mnogo gora (VIDEO)

07.06.2023

12:24

0

"Pravi proboj brane izgleda gore od scenarija koji sam ja modelovao", rekao je inženjer

Inženjeri predviđali šta će se desiti ako pukne brana u Hersonu, a sada je situacija mnogo gora (VIDEO)
Veliki delovi Hersonske oblasti su poplavljeni - Copyright AP Photo/Libkos

Još prošle godine su stručnjaci napravili model koji pokazuje koje razorne posledice bi imalo uništenje brane Kahovka, u Hersonskoj oblasti, a nakon što se to zaista dogodilo ovog utorka, situacija je izgleda mnogo ozbiljnija.

Nakon što su se pojavili snimci vode kako lije iz brane i plavi okolno područje – uključujući Novu Kahovku kod koje se nalazi i obližnji grad Herson – na društvenim mrežama su se ponovo pojavile animirane mape koje su prošlog oktobra napravili švedski inženjeri iz kompanije “Damningsverket”.

Inicijalno opisan scenario već je bio pesimističan. Predviđalo se da će talas visok do pet metara doći do grada Hersona - najvećeg naselja na svom putu oko 30 kilometara zapadno – za 19 sati, prema modelu “Damningsverketa”.

Dodatna mapa prikazivala je modelovanje u slučaju tri različite razmere proboja, od kojih je svako označeno različitom bojom.

Henrik Olander Hjalmarson iz “Damningsverketa”, autor modela, rekao je da je to bio "grub pokušaj" koji se sada pokazao netačnim i da će stvarna situacija sada biti gora.

- Pravi proboj brane izgleda gore od scenarija koji sam ja modelovao zbog višeg nivoa vode u rezervoaru od onog koji sam očekivao – rekao je za "Insajder".

Prema “Njujork tajmsu”, nivoi vode u rezervoaru dosegli su 30-godišnji maksimum i voda je počela da se penje preko vrha brane, što je izazvalo zabrinutost od poplava nedeljama pre nego što je brana uništena u utorak. 

Podsetimo, ogromna brana iz sovjetske ere na reci Dnjepar, koja razdvaja ruske i ukrajinske snage na jugu Ukrajine, oštećena je u utorak što je oslobodilo poplavne vode širom ratne zone.

Brana visoka 30 metara a duga 3,2 kilometara izgrađena je 1956. na reci Dnjepar u okviru hidroelektrane Kahovka. Rezervoar takođe snabdeva vodom Krimsko poluostrvo, koje je Rusija anektirala 2014, kao i nuklearnu elektranu Zaporožje, koja je takođe pod ruskom kontrolom.

Ruski zvaničnici su rekli da je u riziku od poplava 22.000 ljudi u 14 naselja u južnoj ukrajinskoj oblasti Herson i naložili evakuaciju, dok je ukrajinski premijer Denis Šmigal je rekao da je 80 naselja u riziku od poplava.

Tanjug/Maxar Technologies via AP
 

Nivo vode u Kahovskom akumulacionom jezeru opao je za više od 3,5 metra, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

On je istakao da je posle nektrolisanog izlivanja vode potopljen i deo minskih polja, ali da vojska zna gde se mine nalaze.
Sem poplave okolnih područja, najmanje 150 tona nafte iscurilo je u vode Dnjepra.

Ukrajina je okrivila "ruske teroriste" za uništenje brane, dok je Kremlj optužio Kijev za sabotažu.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike