Rusija u UN: Kijev i zemlje koje sponzorišu kijevski režim u potpunosti odgovorni za napad na HE

07.06.2023

00:16

0

Rusija smatra da je Kijev izveo napad na Kahovsku hidroelektranu kako bi pregrupisao svoje snage i naneo humanitarnu štetu

Rusija u UN: Kijev i zemlje koje sponzorišu kijevski režim u potpunosti odgovorni za napad na HE
o pucanju brane Nove Kohovke se raspravljalo u SB UN - Copyright Foto: Tanjug/AP/Profimedia

Kijev i zemlje koje sponzorišu kijevski režim su u potpunosti odgovorni za tragediju oko rušenja Kahovske hidroelektrane, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.


Kako je rekao, Rusija smatra da je Kijev izveo napad na Kahovsku hidroelektranu kako bi pregrupisao svoje snage i naneo humanitarnu štetu.

Nebenzja je takođe pozvao UN da prilikom istrage ovog incidenta ne ponovi greške koje su načinjene po pitanju istrage prethodnih incidenata u Buči i po pitanju dizanja u vazduh gasovoda „Severni tok“.
AP Photo/Bebeto Matthews
 

Ranije je Džon Kirbi , koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće , rekao da Vašington pomno prati situaciju oko hidroelektrane Kahovskaja, ali za sada ne može sa sigurnošću da imenuje krivca za incident.

UN: Ovo će imati dugoročne posledice po obe strane

Urušavanje Kahovske hidroelektrane imaće dugoročne posledice za obe strane ukrajinskog konflikta, izjavio je zamenik generalnog sekretara UN.


Takođe je rekao da UN trenutno ne raspolažu nezavisnim podacima o rušenju hidroelektrane.
Naveo je i da je UN spremna da svim građanima koji su pogođeni zbog rušenja hidroelektrane pruži svu neophodnu pomoć iako to biti „neće biti lako“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike