Ukrajinska vojska gradi utvrđenja u Hersonskoj oblasti; DNR: Ruska vojska sprečila rotaciju ukrajinskih snaga u Marjinki

09.06.2023

07:00

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Ukrajinska vojska gradi utvrđenja u Hersonskoj oblasti; DNR: Ruska vojska sprečila rotaciju ukrajinskih snaga u Marjinki
Ilustracija - Copyright AP Photo

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini - 471 dan.

U Zaporoškoj oblasti ponovo se vode borbe.

Posle devetomesečne bitke za Bahmut, koji je sada u rukama ruskih snaga, sukobi Ukrajine i Rusije ulaze u novu fazu.

Razneta je ključna hidroelektrana Kahovka u Hersonskoj oblasti, a za napad se obe strane međusobno optužuju.

 

Najvažnije činjenice

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

- "Vagner“ dobio oružje, a Surovikin organizovao saradnju sa vojskom Rusije.

 

22.45 - Proglašena vazdušna opasnost u dve oblasti

U Nikolajevskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

21.43 - Grad se polako vraća u normalu

U Novoj Кahovki, koja je bila potopljena posle rušenja dela Кahovske HE, obnovljeno je snabdevanje električnom energijom pošto se voda povukla.

Grad se polako vraća normalnom životu, napisao je na Telegramu premijer Hersonske bolasti Andrej Aleksejenko.

20.00 - Ukrajinska vojska izvela raketni napad na dečji kamp

Ukrajinska vojska izvela je raketni udar na dečji kamp u Geničeskom rejonu Hersonske oblasti, saopštili su novinarima predstavnici službi za vanredne situacije.

Pretpostavlja se da su korišćene britanske rakete "storm šedou".

18.47 - Ukrajina evakuisala ljude iz južnih oblasti

Ukrajina je danas evakuisala više ljudi iz južnih oblasti gde je, prema zvaničnicima, najmanje pet osoba poginulo u poplavama izazvanim uništavanjem brane Kahovka. Ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko rekao je da su četiri osobe poginule, a njih 13 vodi se kao nestalo u Hersonskoj oblasti, preneo je Rojters.

18.13 - Putin: Počela ukrajinska kontraofanziva, Kijev pretpreo značajne gubitke

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je ukrajinska kontraofanziva počela, te da se to vidi iz korišćenja strateških rezervi.

"Možemo apsolutno jasno da kažemo da je počela ukrajinska ofanziva. O tome svedoči upotreba strateških rezervi", rekao je Putin, prenosi TASS.

On je dodao da su svi kontraofanzivni pokušaji Oružanih snaga Ukrajine dosad propali, ali da ofanzivni potencijal postoji.

14.28 - Makron: Sankcijama smo gurnuli Belorusiju ka Rusiji

Govoreći na Globsek samitu u Bratislavi, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da su zapadne sankcije "gurnile Belorusiju ka Rusiji", preneo je danas "Kijev independent".

"Stavili smo ga (Lukašenka) u situaciju da bude na kraju 'zarobljen' Rusima", rekao je Makron, aludirajući na sankcije koje su uvedene Minsku nakon predsedničkih izbora 2020. godine, kada je došlo do nereda jer je opozicija tvrdila da su glasovi pokradeni.

13.43 - Šolc, Makron i Duda će se sastati u Parizu, razgovaraće o Ukrajini

Nemački kancelar Olaš Šolc i poljski predsednik Andžej Duda otputovaće u ponedeljak u Pariz na razgovore sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Prema saznanjima lista Politiko, očekuje se da će glavna tema sastanka biti pitanje članstva Ukrajine u NATO-u i bezbednosne garancije saveznika za Kijev, uoči samita vojne alijanse u julu.

I pored toga što je jasno da Ukrajina neće moći da se pridruži NATO-u dok je u ratu sa Rusijom, članice Alijanse su podeljene oko toga na koji način treba odgovoriti na pritisak Kijeva koji traži članstvo, navodi neimenovani francuski diplomata.

13.32 - Japan pomaže Ukrajinu

Japan će pružiti pomoć od pet miliona dolara Ukrajini zbog štete koju je pretrpela Kahovska hidroelektrana, rekao je japanski premijer Fumio Kišida tokom telefonskog razgovora s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

13.30 - Počeo sastanak Putina i Lukašenka u Sočiju


Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko započeli su sastanak u neformalnoj atmosferi, danas razgovaraju o važnim pitanjima, saopštio je Telegram kanal „Pul Pervogo“, blizak pres službi beloruskog lidera.

Profimedia
 

13.20 - DNR: Ruska vojska sprečila rotaciju ukrajinskih snaga u Marjinki

Ukrajinska vojska je pre oko mesec dana pokušala da izvede rotaciju u Marjinki, ali su te planove ruski vojni obaveštajci otkrili, tako da su ruske oružane snage izvele napad na rezerve koje su došle kao zamena, rekao je savetnik lidera Donjecke Narodne Republike Jan Gagin za ruski „Prvi kanal“.

Russian Defense Ministry Press Service photo via AP
 


„Protivnik je ranije bio potisnut na obode Marjinke i sada je u toku danonoćna borba“, rekao je Gagin i dodao da je ruska artiljerija uništila tehniku koja je dovezena za potrebe rotacije.

13.09 - Rusija: Uhapšen osumnjičeni za špijunažu u korist Nemačke

Rusija je pritvorila bivšeg radnika u odbrambenoj industriji optuženog za veleizdaju zbog sumnje da je špijunirao u korist Nemačke, saopštila je danas ruska služba bezbednosti (FSB).

Prema FSB-u, osumnjičeni je radio za vojsku u sibirskom regionu Omska i ponudio je da preda informacije nemačkom zvaničniku o važnim vojnim objektima u zamenu za nemačko državljanstvo, preneo je Rojters.

12.07 - Poplavljeno gotovo 22.300 kuća nakon pucanja brane Kahovka, ali prava opasnost je nuklearka Zaporožje

11.55 - Ukrajinska vojska gradi utvrđenja u Hersonskoj oblasti, kako bi branila položaje

Ukrajinska vojska u delu Hersonske oblasti koji je pod njenom kontrolom prelazi u tihu odbranu, podižu se utvrđenja na desnoj obali Dnjepra, saopštio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

„Posle uništenja Kahovske hidroelektrane oni prelaze u tihu odbranu. To se lako potvrđuje sredstvima vizuelne kontrole. Grade se fortifikacioni objekti. Sve je to na desnoj obali Dnjepra“, rekao je rogov i dodao da su kijevske vlasti svesne da će, posle prebacivanja vojske, heronski pravac biti ranjivo mesto za eventualni napad ruske armije.

10.46 - Kijev prebacuje oko 30.000 vojnika s hersonskog na zaporoški pravac

Ukrajinska vojska prebacuje grupaciju od 30.000 vojnika iz dela Hersonske oblasti koja je pod njenom kontrolom na zaporoški pravac, izjavio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

„Ako je u početku bilo reči o 10.000 boraca, sada je to, prema poslednjim potvrđenim podacima, najmanje 30.000 vojnika Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je Rogov.
 

10.11 - Snimak palog drona u Voronježu

Izvor „Šota“ piše da je dron koji je pao u Voronježu leteo ka avio-fabriku u ulici Ciolkovskog, počeli su da ga ometaju, dron je odbačen i on je zalutao.

Bespilotna letelica je letela na visini od 200 metara, boja je siva, raspon krila je 1,5 metara.

 

 

Guverner Voronješke oblasti Aleksandar Gusev stigao je na mesto pada drona, rekao je da je situacija pod kontrolom specijalnih službi.

09.55 - Švedska će dozovoliti razmeštanje NATO trupa i pre formalnog članstva

Švedska će dozvoliti da NATO raspoređuje trupe na njenoj teritoriji čak i pre nego što se formalno pridruži alijansi, izjavili su danas premijer Ulf Kristerson i ministar odbrane Pal Jonson.

Švedska je prošle godine podnela zahtev za ulazak u NATO zbog ruskog napada na Ukrajinu, ali su Turska i Mađarska odložile njen prijem, prenosi Rojters.

09.33 - Dve osobe su povređene nakon što se dron srušio u Voronježu, rekao je guverner Voronješke oblasti Aleksandar Gusev.

08.59 -  Ruska artiljerija uništila ukrajinske položaje na granici s Belgorodskom oblašću

Ruska artiljerija uništila ukrajinske položaje na granici s Belgorodskom oblašću
Artiljeristi Oružanih snafa Rusije izveli su intezivan napad na položaje ukrajinskih snaga na granici Ukrajine i Belgorodske oblasti Rusije, uništeno je ukrajinsko uporište i položaj operatora za bespilotne letelice.

Prilikom ispunjavanja borbenog zadatka ruska vojska je izviđala položaje protivnika uz pomoć bespilotnih letelica i nakon otkrivanja protivnika u šumskoj oblasti, jedinice haubica MSTA-B (2A65) jednog od ruskih odreda uništile su skriveno uporište ukrajinske vojske.

08.46 - Ruski helikopter Ka-52 u zoni specijalne vojne operacije uspeo je da odbije 18 protivvazdušnih raketa odjednom u jednom letu koristeći kompleks Vitebsk.

08.35 - Pušilin: Oslobođenje Marjinke je blizu nakon dolaska čečenskih odreda

Nakon dodatnog prebacivanja čečenskih odreda u Marjinku, njeno oslobođenje je blizu, izjavio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republikke Denis Pušilin za Sputnjik.

„Ja sam već navodio približne rokove i činilo mi se da će Marjinka svaki čas biti oslobođena nakon što smo prešli i oslobodili više od polovine. Tamo je, ipak, prilično ozbiljno utvrđenje. Imajući u vidu, međutim, da su sada tamo dodatno prebačeni čečenski odredi, koji su uvežbani momci, odnosno motivisani, smatram da ne bi trebalo da se otegne potpuno oslobađanje Marjinke“, istakao je Pušilin.

08.10 - Borelj pozvao da se pod hitno obustavi granatiranje Hersonske oblasti

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj pozvao je da se pod hitno obustavi vatra u Hersonskoj oblasti, jer granatiranje ometa evakuaciju civila.

Olivier Matthys, Pool Photo via AP

Vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo je u četvrtak saopštio da je ukrajinska vojska izvela napad na punkt za evakuaciju u gradu Gola Pristanj, nakon poplava koje je izazvalo rušenje Kahovske hidroelektrane. U napadu su poginule dve osobe, među kojima jedna trudnica.

07.53 - Ruska vojska odbila napad u Zaporožju

Minobacačka posada Oružanih snaga Rusije potisnula je uporište ukrajinske vojske u pravcu Zaporožja i sprečila Ukrajinu da napadne, javlja dopisnik "RIA Novosti".

"Vazdušno izviđačke jedinice ruske vojske su otkrile da se u blizini tog uporišta povećava broj neprijateljskih vojnika. Zajedničkim akcijama operatera dronova i minobacačke posade, neprijateljska aktivnost je suzbijena", javio je novinar.

Ruska vojska smatra da je situacija na ovom sektoru fronta napeta, ali se jedinica snalazi, prenosi izvor.

Satellite image Maxar Technologies via AP
 

"Neprijatelj ne koristi nikakve supermoći. Sve radi klasično, i mi sve njegove korake predviđamo unapred", rekao je ruski vojnik.

07.42 - Ukrajinsko granatiranje Belgorodske oblasti u Rusiji, troje povređenih

U ukrajinskom granatiranju Belgorodske oblasti, u Rusiji, povređene su tri osobe, saopštio je danas gubernator Vjačeslav Gladkov.

"Tokom noći, tri osobe su povređene, jedna je odbila hospitalizaciju. Još dve osobe su u bolnici", naveo je Gladkov na Telegramu.

Protivvazdušna odbrana je dejstvovala tokom noći, oštećene su stambena zgrada i privatne kuće u Razumnom, napisao je Gladkov, kao i da Ukrajinci i dalje gađaju Šebekino i da je pričinjena šteta na stambenim objektima, preneo je TASS.

07.30 - Blumberg: Pentagon objavljuje novi paket pomoći Kijevu od dve milijarde dolara

Pentagon će danas objaviti novi paket pomoći u naoružanju za Ukrajinu u vrednosti od više od dve milijarde dolara, saopštili su Blumbergu zvaničnici. 

Profimedia
 


Sredstva dodeljena u okviru Inicijative za bezbednosnu pomoć biće iskorišćena za kupovinu raketnih bacača i projektila "Houk",kao i dve vrste naprednih raketa za protivvazdušnu odbranu "Patriot".

07.10 - Bajden: Zapad učinio sve da Ukrajinu pripremi za kontraofanzivu

Zapadne države su učinile sve da pripreme Ukrajinu za kontraofanzivu, izjavio je američki predsednik Džo Bajden i dodao da je optimista.

"Kolektivno smo uradili sve da im pomognemo da budu spremni. Pomoć će se nastaviti", poručio je Bajden na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

AP Photo/Patrick Semansky, File
 

On je dodao da je bio "veoma optimističan u razgovorima sa Ukrajincima".
Istakao je da SAD i saveznici nameravaju da pruže pomoć Kijevu u obezbeđivanju "dugoročne bezbednosti".
 

7.00 -  Najmanje 5.000 osoba evakuisano iz poplavljenih područja u Hersonskoj oblasti

Ruski guverner Hersonske oblasti Vladimir Saldo saopštio je danas da je iz te oblasti evakuisano 5.000 osoba nakon pucanja brane Nova Kahovka.

"Do danas je broj evakuisanih iz poplavljenih područja gradskog okruga Nova Kahovka, opštinskih okruga Aleškin i Golaja Pristan u Hersonskoj oblasti porastao na 5.000 ljudi. Među njima je 178 dece i 62 invalida", napisao je Saldo na Telegramu, prenosi TASS.

Ruske i ukrajinske vlasti se međusobno optužuju za granatiranje brane koje je dovelo do poplava, zbog kojih je na hiljade ljudi ostalo bez svojih domova, dok su stotine hiljada njih ostale bez normalnog pristupa vodi za piće.

Kijev tvrdi da je pucanje brane ruska "ekološka bomba masovnog uništenja", dok iz Moskve poručuju da je reč o terorističkom aktu koji su izvele ukrajinske snage u okviru svoje kontraofanzive.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike