Rat u Ukrajini: Šta se očekuje u skorijoj budućnosti

08.06.2023

21:17

0

Autor: N.P.

I Ukrajina i Rusija će želeti da što više napreduju ovog leta

Rat u Ukrajini: Šta se očekuje u skorijoj budućnosti
Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Posle devetomesečne bitke za Bahmut, koji je sada u rukama ruskih snaga, sukobi Ukrajine i Rusije ulaze u novu fazu.

Već je razneta ključna hidroelektrana Kahovka u Hersonskoj oblasti, a za napad se obe strane međusobno optužuju.

Uprkos velikim gubicima, i Moskva i Kijev žele da izbegnu produženje rata i da odnesu konačnu pobedu nad neprijateljem.

Vladislav Ugoljni, ruski novinar odrastao u Donjecku, izneo je svoje mišljenje o tome šta bi na frontu moglo da se očekuje u skorijoj budućnosti.

Slabosti

Prema njegovim rečima, Rusija bi mogla da ima neke koristi od produženog konflikta, imajući u vidu operativne kapacitete ruskog vojno-industrijskog kompleksa u odnosu na NATO.

Russian Defense Ministry Press Service photo via AP
Ruska vojska

Primera radi, SAD su 2022. proizvodile mesečno samo 14.000 granata od 155 mm. Čak i da se proizvodnja poveća na 85.000 mesečno do 2028, kako se planira, to nije dovoljno za snabdevanje ukrajinske vojske i obezbeđivanje osnovnih sredstava za američke trupe.

Ugoljni navodi da je, sa druge strane, Rusija proizvela dovoljno granata do maja 2023. kako bi mogla da nastavi borbe.

Uništenje brane u Hersonu

Poplava je prisilila rusku vojsku da evakuše trupe, kao i civile, prema istoku, daleko od Hersona i širokih obala reke Dnjipar. 

Rušenje brane u Kahovki treba posmatrati u širem kontekstu i u svetlu ukrajinske letnje kontraofanzive, koja je već počela.

Da bi kontraofanziva uspela, Ukrajina mora da potuče rusku vojsku na velikim delovima teritorija koje su ruske snage zauzele prošle godine i povezale Krim sa Donbasom. Cilj Ukrajine je da probije ruske odbrambene linije južno od Zaporožja i razdvoji tu teritoriju i izoluje Krim.

Međutim, uništenje brane sada čini tu opciju mnogo problematičnijom. Zbog ogromnih poplavljenih površina nizvodno, područje na levoj (istočnoj) obali nasuprot gradu Hersonu praktično je postalo nedostupno za ukrajinske oklopnjake.

Ruska vojska je osetljivija na ljudske gubitke, a u tu veliku igru igraju i političke kalkulacije. Predsednika Vladimira Putina sledeće godine čekaju izbori, a ukoliko se bude nadmetao za novi mandat u Kremlju, sigurno će povesti računa o tome koliko dugo će zemlja ratovati.

Ukrajina, u kojoj vlada vanredno stanje, i dalje ima dosta vojno sposobnog ljudstva, ali nema dovoljno uslova i sredstava da ih obučava i naoružava.

AP Photo/LIBKOS, File
Ukrajinski vojnici u borbi za Bahmut

Svi ti faktori čine produženje rata veoma nepovoljnim po obe strane. Zapadne zemlje verovatno u narednim godinama neće moći Ukrajini dosledno da pružaju finansijsku i vojnu pomoć kao što to čine sada.

Takođe, Moskva izbegava drugi talas mobilizacije. tako da se smatra da će obe države sve svoje snage i nade uložiti u ovo leto kako bi izvojevale ključne pobede.

Strategije

Izvodljiva ruska strategija bi bila da sprovodi operaciju sličnu onoj u bici za Bahmut, primoravajući Oružane snage Ukrajine da se bore na ograničenoj teritoriji, gde Moskva može da sakupi značajnu artiljeriju. Na taj način ruska vojska bi mogla da neutrališe pretpostavljenu prednost Ukrajine i oslabi njene snage, ograničavajući potencijal ofanzive Kijeva.

AP Photo/Andrew Kravchenko
 

Snaga Ukrajine leži u suprotnoj strategiji - koristi grupe za manevrisanje kako bi izvodila napade duž celog fronta u cilju iscrpljivanja ruskih snaga, traži slabe tačke ruske odbrane i pokušava da se probije napred. Ukoliko im to pođe za rukom, ruske trupe mogu biti primorane da se povuku iz strateški važnih teritorija kako ne bi bile okružene, kao što se pokazalo u regionu Harkova u septembru 2022.

Uloga avijacije

Ruske vazduhoplovne snage su prošle zime uspele da značajno oštete ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, što je navelo NATO da Kijev opremi zapadnim sistemima. Nedavno je Rusija saopštila da je uspela da uništi dva sistema američke proizvodnje "Patriot".

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

Ruske snage su bombardovale skladišta i vojnu i transportnu infrastrukturu, a onemogućile su i ukrajinske brigade da se pridruže dugonajavljivanoj kontraofanzivi. Ukrajinska vojska je oslabljena i u Bahmutu zbog konstantnih ruskih udara iz Slavjanska i Dzeržinska.

Gde će se boriti ovog leta?

Za Rusiju će letnja kampanja verovatno ličiti na seriju lokalnih vojnih operacija. Ukrajina će uglavnom braniti svoje pozicije i, umesto da uvede nove jedinice na front, čekaće da se ruske trupe iscrpe kako bi krenule u napad.

Tenzije se očekuju u nekoliko oblasti:

"Stara" državna granica

Nakon povlačenja ruskih snaga iz Černigova, Sumske oblast i Harkovskog regiona, ove teritorije su bile pod napadima artiljerije i saboterskih grupa. Nijedna strana nema snagu da oformi velike jurišne grupe i tamo pokrene direktnu ofanzivu. Tu su borbe mogle i da prestanu, ali su Ukrajinci želeli da Rusima zadaju politički i informativni udarac ograničenim napadima na Brjansk, Kursk i region Belgoroda, kako bi se stekao utisak da ruska vojska trpi neuspehe.

AP Photo/Felipe Dana
Prizor iz Harkova u martu 2022.

U ovom slučaju, cilj Ukrajine je da oslabi ruske rezerviste. Međutim, takva strategija je manjkava, jer Rusija može da koristi svoje regularne regrute da brani međunarodno priznate granice.

Ugoljni smatra da će stara državna granica ostati oblast manjih sukoba.

Svatovo

Pozicioniranje linije fronta duž granice reka Oskol i Sevrski Donjec bilo bi poželjno za Rusiju. Uprsko razlici u elevaciji (desna obala je viša, a tamo su ukrajinske snage), odbrana ove oblasti zahteva manje ljudi jer su reke prirodne barijere. To bi moglo da osigura važan "kružni put" Valjuki - Svakoto - Severodonjeck.

AP Photo/Oleksandr Ratushniak, File
Ukrajinski tenk u Severodonjecku

Trenutno, borbe u ovoj oblasti se odigravaju severonoistočno od Kupjanska, gde je Rusija preuzela kontrolu nad nekoliko sela u poslednja četiri meseca, i nadomak nacionalnog parka Kremensk. U martu je Ukrajina premestila nekoliko jedinica odavde ka Bahmutu, čime im je smanjen odbrambeni potencijal. Jedini razlog zašto Rusija ne napada zapadno, dalje ka Oskolu, jeste to što verovatno ne želi da izgubi male jedinice koje se nalaze u tom području.

Region Severski

Nakon što se bitka za Bahmut završila, složena situacija se razvila na ovom terenu. Ukrajinske trupe se nalaze nadomak zapadne granice grada i oslanjaju se na utvrđenja duž linije Krasnoe - Minkovka, što sprečava stabilizaciju fronta kod kanala Severski Donjec - Donbas, koji trenutno nije u funkciji.

Kao što je pokazao kontranapad Ukrajinaca na "Vagner" sredinom maja, lokacija može da bude iskorišćena da se zaplaše ruske trupe u Bahmutu. Osim toga, Rusija će morati da osvoji Seversk kako bi poboljšala veze sa trupama na severu.

AP Photo/Libkos
Bahmut

Napadački potencijal ruskih trupa je trenutno ograničen jer "vagnerovcima", koji su osvojili Bahmut, treba vremena da se odmore i obnove zalihe. Ofanziva će se nastaviti ili kada borci Vagnera obnove svoja delovanja ili u tu oblast dođu i druge jedinice.

Ukoliko Kijev stabilizuje front, Oružane snage Ukrajine mogu poslati preostale jedinice u druge oblasti iz Bahmuta.

Donjeck

Još od početka rata besne sukobi za gradove Avdejevku i Marjinku. Ukrajinska odbrana se ovde oslanja na urbanu infrastrukturu koja se u poslednjih osam godina pretvorila u instrument rata. Ukrajinska vojska je zato uspela da osigura front i uvuče jedinice Donjeckog korpusa u iznurujući rat pozicioniranja.

Do leta 2023, ruske snage su imale uspeha u ovoj oblasti. Preuzele su kontrolu nad višespratnicama Marjinke, naterale su neprijatelja da se povuče oko 10 kilometara severno od Avdejevke i da napadnu nekoliko puteva koji vode ka gradu.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

Ipak, ono što je bio problem Rusima je nedostatak municije. U poslednje vreme su jedinice Prvog korpusa dobile dodatno naoružanje, a vazduhoplovne snage su opremljene vođenim modulima za bombe.

Pomeranje fronta dalje od Donjecka, važnog političkog i logističkog centra, jedan je od glavnih ciljeva ruske armije.

Ugljedar

Nakon što je treći napad na Ugljedar propao zbog ukrajinskih minskih polja i nesinhronizovanih ruskih jedinica, Moskva je promenila taktiku i odlučila da uništi nekoliko blokova višespratnica koje su koristile ukrajinske trupe za pucanje i nadgledanje.

AP Photo/Andriy Andriyenko
Ukrajinski radnici u blizini NE Zaporožje

Ugljedar je strateški važan zbog visine koja se proteže do Kurakova. Ukrajinska odbrana jugozapadno od Donjecka oslanja se na ovaj grad. Ukoliko bi ga zauzeli, Rusi bi mogli da pokrenu ofanzivu ka auto-putu Zaporožje - Donbas i pomognu operacijama u Donjecku i Melitopolju. Četvrti napad na Ugljedar bi trebalo da usledi nakon što ruska vojska prvo avijacijom i artiljerijom potisne ukrajinske pozicije.

Melitopolj

Melitopolj se obično vidi kao prioritetni pravac ukrajinske kontraofanzive. Ukoliko se probiju blizu Tokmaka, uz napredovanje ka Azovskom moru, to bi bilo katastrofalno po Rusiju. Usledila bi izolacija Krima koja bi čitavo poluostrvo načinila ranjivom metom.

Ruska vojska je pojačala prisustvo u ovoj oblasti protekle jeseni i zime, stvarajući ešalonske formacije sa nekoliko gradova utvrđenja, što Ukrajincima komplikuje prodor. Čak i da ukrajinske snage sakupe dovoljno snaga i uspeju da napreduju, suočiće se sa ruskim rezervistima, kao i vazdušnim napadima.

Profimedia
Nova Kahovka je potopljena posle probijanja brane

Ipak, borbe u Melitoplju su daleko od okončanja. Rusija je i dalje primorana da gomila snage kako bi mogla brzo da odgovori na potencijalnu ofanzivu Kijeva.

Smatra se da Ukrajina neće pokrenuti u ovom pravcu ofanzivu velikih razmera već će pokušati da dalje oslabi ruske trupe.

Reka Dnjepar i region Hersona

Trenutno ne postoje aktivne borbe u ovom delu fronta osim povremene artiljerijske vatre ili delovanja sabotažnih grupa. Nijedna strana nema dovoljno resursa za izvođenje velike operacije niti da snabdeva trupe u osvojenoj teritoriji.

U svakom slučaju, obe strane će želeti da iskoriste prilike koje donosi povoljno letnje vreme. Ipak, Ugoljni smatra da ni Ukrajina ni Rusija neće odneti odlučujuću pobedu ovog leta već će samo moći da osiguraju pozicije za buduće borbe.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike