Hersonu sada prete mine koje plutaju: "Nekada smo znali gde leži opasnost, sada ne znamo!"

08.06.2023

11:56

0

Sada niko ne zna gde su minska polja

Hersonu sada prete mine koje plutaju: "Nekada smo znali gde leži opasnost, sada ne znamo!"
Voda prelazi preko poplavljene brane u Novoj Kahovki - Copyright AP Photo

Mine koje plutaju rekom Dnjepar posle uništavanja brane u Novoj Kahovki mogu da predstavljaju veliku opasnost za civile širom južne Ukrajine narednih decenija, saopštio je danas Crveni krst.

Nakon razaranja brane u ranim jutarnjim časovima u utorak, poplave su potopile naselja, ali i front, a ugrozile su živote desetine hiljada ljudi u Hersonskoj oblasti.

AP Photo
Nivo Dnjepra se povećao za najmanje 10 metara

Ukrajina je optužila Rusiju za dizanje u vazduh, dok je Moskva poručila da da je Ukrajina sabotirala branu po nalogu Zapada, kako bi se smanjile zalihe vode Krimu i kako bi se sklonila pažnja sa posrnule kontraofanzive.

Neki ruski zvaničnici kažu da je moguće da se brana urušila, a vode su, takođe, razlile veliki broj mina postavljenih tokom 15-mesečnog rata i niko ne zna gde su: moguće je da su i dalje u minskim poljima, ali je isto tako moguće da su u rečnom mulju ili na poljoprivrednim poljima, baštama ili putevima na velikoj površini.

AP Photo
 

- U prošlosti, znali smo gde leži opasnost. Sada, ne znamo. Jedino što znamo je da su negde nizvodno. Sa jezom dočekujemo vesti koje stižu - rekao je šef Jedinice za dekontaminaciju oružja pri Međunarodnom komitetu Crvenog krsta Erik Tolefsen, dodajući da su podvodne mine iz Drugog svetskog rata bile aktivne u Danskoj u 2015. godini.

Osim nagaznih mina za neprijateljsku vojsku, obe strane su koristile i veliku količinu artiljerijskih granata i protivtenkovskih mina.

- Tačan broj mina u Ukrajini nije poznat. Znamo samo da ih je veoma mnogo - rekao je Tolefsen.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike