Stoltenberg putuje u Ankaru: Švedska se nada da će uskoro postati članica NATO-a

01.06.2023

23:52

0

Turska je ratifikovala pristupanje Finske NATO-u u martu

Stoltenberg putuje u Ankaru: Švedska se nada da će uskoro postati članica NATO-a
Jans Stoltenberg - Copyright AP Photo/Virginia Mayo

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će uskoro otputovati u Tursku da razgovara o članstvu Švedske u NATO-u, u pokušaju da zatvori proces koji je odložen zbog prigovora zemalja članica Alijanse, Turske i Mađarske.

On je na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a u Oslu rekao da je ranije ove nedelje razgovarao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, prenosi Rojters.

- Takođe ću otputovati u Ankaru u bliskoj budućnosti da nastavimo razgovore o tome kako da obezbedimo najbrži mogući prijem Švedske u NATO - kazao je Stoltenberg u obraćanju novinarima.

AP Photo/Virginia Mayo
 

Neki ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO-a izrazili su optimizam da će sada, kada su izbori u Turskoj završeni, Ankara povući primedbe na pokušaj Stokholma da se pridruži Alijansi.

Turska je ratifikovala pristupanje Finske NATO-u u martu, ali navodi da Švedska pruža utočište pripadnicima militantnih grupa za koje Ankara smatra da su teroristi.

Stoltenberg je naglasio da je, pošto su turski izbori završeni, "važno da se ponovo pokrenu dijalog i proces", i dodao da je Švedska danas usvojila nove zakone o terorizmu, rešavajući tako ključnu zabrinutost Turske.

- Švedska je svoje obavila i došlo je vreme da se njeno članstvo ratifikuje i ja naporno radim da se to dogodi što je pre moguće - kaže generalni sekretar NATO-a.

Nekoliko ministara spoljnih poslova izrazilo je uverenje da bi Švedska mogla da postane članica pre ili na samitu NATO-a koji će u julu biti održan u Vilnjusu u Litvaniji.

- Nastavljamo da radimo na završetku procesa pridruživanja Švedske NATO-u i očekujemo da ćemo to završiti do Samita u Vilnjusu - rekao je američki državni sekretar Antoni Blinken.

Litvanija, koja će biti domaćin samita, iznela je slične tvrdnje.

"Postoje velika očekivanja da će švedska zastava biti podignuta u Viljnjusu", rekao je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelius Landsbergis.

Stokholm je ponovo naglasio da je ispunio sve uslove za pristupanje Alijansi, pa je tako švedski šef diplomatije Tobijas Bilstrem izjavio da "je vreme da Turska i Mađarska započnu ratifikaciju".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike