Švedska na korak do pristupa NATO: Građani sve više žele u alijansu, odriču se neutralnosti?

21.04.2022

18:39

0

Autor: 24sedam

Pre svega desetak dana, podršku švedskom članstvu u NATO-u je, prema istraživanjima Novusa, davalo 45 odsto Šveđana, a sada je prvi put procenat podrške premašio 50 odsto

Švedska na korak do pristupa NATO: Građani sve više žele u alijansu, odriču se neutralnosti?
finska švedska nato - Copyright Pixabay

Pre svega desetak dana, podršku švedskom članstvu u NATO-u je, prema istraživanjima Novusa, davalo 45 odsto Šveđana, a sada je prvi put procenat podrške premašio 50 odsto, prenosi švedski javni servis SVT.

Novo istraživanje je sprovedeno nakon prošlonedeljne posete finske premijerke Sane Marin Stokholmu, tokom koje je rekla da će ta zemlja uskoro doneti odluku o članstvu NATO-u.

- Mislim da će se to dogoditi brzo, za nekoliko nedelja, ne meseci - rekla je tada Sana Marin.

Yves Herman, Pool via AP
 

Čini se da je odluka blizu, pošto su najveće finske parlamentarne stranke na jučerašnjoj sednici podržale nekakvu formu članstva u vojnoj alijansi kao odgovor na sukob u Ukrajini.

Ukoliko bi Finska pristupila NATO-u, još veći broj građana bi podržao članstvo Švedske. Istraživanje pokazuje da bi u tom slučaju 64 odsto Šveđana želelo da se ta zemlja učlani u NATO.

Analiza bezbednosne politike Švedske do 13. maja

Uprkos tome što se u medijima spekulisalo da bi dve skandinavske zemlje članstvo mogle da zatraže već u junu, švedska premijerka Magdalena Anderson istakla je da su u toku razgovori vlade i parlamentarnih stranaka o novoj analizi bezbednosne politike koji se moraju završiti do 31. maja, ali nije isključila da bi mogli da budu završeni i ranije.

Ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde rekla je da će analiza bezbednosne politike zemlje biti završena do 13. maja, kada će biti i objavljena i naglasila da je za analizu važno i to šta će Finska odlučiti.

- Ukoliko Finska konačno donese odluku da aplicira za članstvo, a sve ide u tom pravcu, posebno nakon jučerašnje debate u parlamentu, naravno da će to biti od velikog značaja za našu analizu - navela je Linde.

Erik Simander/TT News Agency via AP
 

Međutim, šefica švedske diplomatije nije mogla da potvrdi da će izveštaj sadržati i preporuku Riksdagu i da nije sasvim jasno kako će izgledati analiza izgledati na kraju.

U Švedskoj je podeljeno i mišljenje u vezi sa potrebnom većinom u parlamentu. Socijaldemokrate tvrde da je za članstvo potrebna kvalifikovana većina, odnosno najmanje 75 odsto glasova poslanika, dok iz Umerene partije smatraju da je takvu odluku potrebna prosta većina.

Premijerka Finske Sana Marin je poručila da bi bilo dobro kada bi njena zemlja i Švedska napravile isti izbor bezbednosne politike, ali švedska premijerka nije bila toliko izričita kada je reč o članstvu.

Razlog tome je nesumnjivo i to što Švedskoj predstoje izbori u septembru, pa su švedski političari na oprezu.

Međutim, ukoliko vladajuća Socijaldemokratska stranka, koja trenutno ima najveću podršku birača, odluči da podrži članstvo, zbog pozitivnih stavova opozicionih stranaka, pristupanje NATO-u bi verovatno imalo i dvotrećinsku većinu u švedskom Riksdagu.

Koliko je Švedska zapravo neutralna?

Članstvo u NATO-u narušilo bi vojnu neutralnost za koju Švedska često navodi da traje više od 200 godina. Međutim, mnogi smatraju da je neutralnost prekinuta članstvom u Evropskoj uniji 1995. godine, a da je to potvrđeno potpisivanjem Lisabonskog ugovora 2009. godine, koji garantuje međusobnu odbranu članica EU.

Odnosi Švedske i Rusije oduvek su imali uspone i padove, ali nikad nisu bili na visokom nivou. Poslednje pogoršanje odnosa zabeleženo je prilikom ruskog priznavanja nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije, kao i kada je Moskva odbila da se veliki samit EU-Rusija održi u Stokholmu 2009. uz tvrdnje da je Brisel neutralnije mesto za takav događaj.

Profimedia
 

Važna je i uloga Švedske tokom Hladnog rata. Tek je 1994. godine otkriveno je da su početkom šezdesetih godina američke podmornice sa nuklearnim naoružanjem plovile oko švedske zapadne obale. Podmornice su morale da plove blizu obale kako bi, u slučaju potrebe, mogle da pogode mete u SSSR-u, zbog čega su SAD dale garanciju da će obezbediti vojnu pomoć Švedskoj u slučaju sovjetskog napada.

Za vreme Zimskog rata između Finske i SSSR-a 1939. i 1940, Švedska je odlučila da ne ulazi u konflikt, ali je podržavala Finsku i nije branila švedskim dobrovoljcima da učestvuju u ratu.

Potencijalni ulazak Švedske i Finske u NATO promeniće bezbednosnu sliku severa Evrope, naročito ako Rusija bude reagovala u skladu sa najavama da će, ukoliko dve zemlje postanu deo vojne alijanse, pojačati zaštitu na granici sa Finskom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RST

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike