Mobilizacija 30.000 bugarskih vojnika u korist Ukrajine: Otkriveno da je u pitanju laž, takav NATO dokument ne postoji

18.05.2023

18:36

0

Iako je Ministarstvo odbrane više puta demantovalo glasine da postoji mobilizacija vojnih lica u Bugarskoj koja će biti poslata u Ukrajinu, ova tema i dalje se koristi za dezinformacije u raznim prilikama

Mobilizacija 30.000 bugarskih vojnika u korist Ukrajine: Otkriveno da je u pitanju laž, takav NATO dokument ne postoji
Copyright Profimedia

Lažne informacije se šire na društvenim mrežama da je NATO izdao nalog za mobilizaciju od 30.000 bugarskih vojnih lica, koji će stupiti na snagu 20. maja 2023. 

Bugarski sajt dailystandart.com piše o ovom "nalogu". Lažne informacije aktivno dele korisnici na Facebooku i TikToku.

Navodno, 16. aprila 2023. NATO je izdao Nalog br. 123-NATO-2023, koji nalaže mobilizaciju od 30.000 bugarskih vojnih lica od 20. maja 2023. 

Nijedna od objava nije podelila sam dokument, već samo tekst koji navodno prenosi njegov sadržaj.

Prema širenom lažnom tekstu, nalog se izdaje na osnovu "člana 5, stav 1 Protokola NATO o akciji u slučaju oružanog sukoba iz 2014.", Factcheck.bg provera je pokazala da takav protokol ne postoji.

Ne postoji nalog sa navedenim brojem niti sa bilo kojim drugim brojem koji je izdao NATO, a koji zahteva mobilizaciju bugarskih vojnika.

Tema mobilizacije se aktivno koristi u svrhu dezinformacija od samog početka rata u Ukrajini.

Slike poziva na mobilizaciju počele su da se dele od strane bugarskih korisnika na društvenim mrežama samo dan nakon početka rata u februaru 2022. Iako je Ministarstvo odbrane više puta demantovalo glasine da postoji mobilizacija vojnih lica u Bugarskoj koja će biti poslata u Ukrajinu, ova tema i dalje se koristi za dezinformacije u raznim prilikama.

Ranije ove godine, i učešće Bugarske u Misiji pomoći Evropske unije Ukrajini (EUMAM) korišćeno je kao razlog da se sugeriše da će Bugarska poslati vojno osoblje da učestvuje u vojnim operacijama na teritoriji Ukrajine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike