SAD kivne na Ukrajince zbog napada na rusku teritoriju: Kijev ne ispunjava obećanje da zapadno oružje neće koristiti van svojih granica

25.05.2023

11:51

1

Američki zvaničnici su uvek tvrdili da su je osnovni zahtev prilikom slanja naprednog oružja Kijevu da se ono ne koristi van ukrajinske teritorije

SAD kivne na Ukrajince zbog napada na rusku teritoriju: Kijev ne ispunjava obećanje da zapadno oružje neće koristiti van svojih granica
Copyright AP Photo/Susan Walsh

Vašington je ponovo odbacio vizuelni dokaz opreme koju su isporučile SAD, a koja je korišćena u ovonedeljnom napadu ukrajinskih militanata u ruskoj Belgorodskoj oblasti, označivši ga kao nepotvrđeni „izveštaj“, ali je priznao da fotografije zahtevaju dalju istragu. Administracija predsednika Džozefa Bajdena je, međutim, očigledno priznala zabrinutost da je Kijev možda prekršio svoje navodno obećanje da neće koristiti američko oružje van svoje teritorije.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi govorio je o „frustraciji“ zbog napada tokom brifinga za novinare u sredu, preneo je američki medij „Politiko". On je napomenuo da administracija „pregleda“ snimak koji pokazuje da je oprema koju su isporučile SAD „mogla biti umešana“ u smrtonosnu raciju u belgorodskom mestu Grajvoron.

- Bili smo prilično jasni da ne podržavamo upotrebu opreme američke proizvodnje za napade unutar Rusije. Bili smo jasni oko toga sa Ukrajincima. Neću ulaziti u privatne razgovore koje vodimo sa njima, ali mislim da smo bili dosledni u pogledu naših zabrinutosti u tom pogledu - rekao je Kirbi novinarima.

AP Photo/Evan Vucci
Džon Kirbi

Kirbijevi komentari usledili su dan nakon što su zvaničnici američkog Stejt departmenta i Pentagona pokušali da dovedu u sumnju fotografije i video-snimke koji jasno pokazuju da su militanti koristili američku opremu, uključujući „humvees" i „MaxxPro MRAP" oklopna borbena vozila. Portparol Stejt departmenta Metju Miler nazvao je dokaze „nejasnim slikama“ i rekao novinarima da je američka administracija „skeptična prema njihovoj verodostojnosti“.

Visokokvalitetne slike, uključujući snimke koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije, pokazuju višestruka oštećena i napuštena američka vozila. Vojska je saopštila da je desetine sabotera ubijeno u protivterorističkoj operaciji, dok su neki vraćeni na teritoriju Ukrajine.

Kijev je pokušao da dezavuiše napad tvrdeći da su ga izvele takozvane neonacističke jedinice „Legija slobode Rusije“ i „Ruski dobrovoljački korpus (RDK)“. Kremlj je odgovorio da to ne pravi razliku jer su se militanti borili u ukrajinskoj vojsci koristeći opremu koju je obezbedio Zapad. Pentagon je takođe rekao da SAD nisu odobrile bilo kakav transfer opreme paravojnim organizacijama van ukrajinskih oružanih snaga.

AP Photo/Carolyn Kaster
Džo Bajden

Američki predsednik Džo Bajden pokušao je da predvodi kampanju međunarodnih sankcija protiv Rusije i pruži vojnu pomoć Ukrajini vrednu milijarde dolara, a da ne izazove direktan rat sa Rusijom. Javno, američki zvaničnici su uvek tvrdili da su osnovna pravila koja zabranjuju korišćenje opreme američke proizvodnje van ukrajinske teritorije deo tog napora, nastojeći da udalje Vašington od bilo kakvih upada na rusko tlo.

Tokom brifinga za štampu u subotu savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da će Vašington „nastaviti da radi u skladu sa izbegavanjem trećeg svetskog rata i to pravilo je ostalo netaknuto“.

Međutim, ruski zvaničnici smatraju da su SAD direktna strana u ukrajinskom sukobu jer Kijevu obezbeđuju sve naprednije oružje. Ranije ovog meseca portparol Kremlja Dmitrij Peskov optužio je Vašington da je omogućio ukrajinske terorističke napade u Rusiji, uključujući napad moskovske bespilotne letelice za koji se tvrdi da je ukrajinski pokušaj ubistva ruskog predsednika Vladimira Putina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike