Kina optužila SAD da tehnologiju koriste kao oružje: Hoće da osujete napredak drugih zemalja

18.05.2023

12:51

0

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova pozvao je SAD da napuste „zastareli hladnoratovski mentalitet“

Kina optužila SAD da tehnologiju koriste kao oružje: Hoće da osujete napredak drugih zemalja
Vang Venbin - Copyright AP Photo/Liu Zheng, File

Sjedinjene Američke Džrave napadaju kineske kompanije i naučnike u okviru svojih pokušaja da osujete tehnološki razvoj drugih zemalja, izjavio je u sredu portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Tokom redovne konferencije za štampu Vang je tvrdio da je Odsek za disruptivnu tehnologiju koji je u februaru osnovalo Ministarstvo pravde SAD (DOJ) dizajnirana da „zloupotrebi režime kontrole izvoza“.

- SAD su politizovale, instrumentalizovale i naoružavale tehnološka pitanja i nastojale da osujete tehnološki napredak drugih zemalja - rekao je Vang.

Portparol je pozvao SAD da napuste „zastareli hladnoratovski mentalitet“ i da „prestanu da zloupotrebljavaju sudsku vlast kako bi ciljali kineske istraživače“. On je naglasio da će Peking „čvrsto štititi zakonita prava i interese kineskih građana“.

Vangovi komentari usledili su nakon što je DOJ u utorak objavio da su dva neimenovana bivša softverska inženjera uhapšena zbog navodne krađe materijala od američkih tehnoloških kompanija kako bi ga „prodali na tržište kineskim konkurentima“. Prema DOJ-u, jedan od inženjera je kineski državljanin.

Profimedia
 

Bela kuća je više puta optuživala Peking za krađu tehnologije i korišćenje telekomunikacionih kompanija kao što su Huavej i servis za razmenu video-zapisa Tiktok za špijunažu. Kina je negirala optužbe i optužila je SAD da pokušavaju da podriju konkurenciju na globalnom IT tržištu.

Država Montana je u sredu potpuno zabranila Tiktok. Usluga je ograničena u najmanje 25 drugih američkih država i unutar savezne vlade, koja ej zabranila aplikaciju na zvaničnim uređajima.

Huavej je 2019. godine stavljen na američku trgovinsku crnu listu, a većini američkih dobavljača zabranjeno je da isporučuju robu i tehnologiju kompaniji osim ako im se ne da dozvola. Mera ima za cilj da sabotira kinesku kompaniju u kupovini ili dizajniranju poluprovodničkih čipova koji napajaju većinu njenih proizvoda.

Tenzije između SAD i Kine, dve najveće svetske ekonomije, u porastu su jer se ove dve zemlje nadmeću za dominaciju u ključnim tehnologijama, uključujući poluprovodnike. U oktobru je Bajdenova administracija uvela stroga ograničenja na mogućnost Kine da kupuje poluprovodnike i opremu za proizvodnju čipova, stavljajući kompanije iz zemlje na listu za dalje ispitivanje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike