Kineske organzacije otkrivaju: SAD i CIA su planirale „obojene revolucije“ u najmanje 50 država sveta

04.05.2023

16:19

0

Navodno su korišćene metode koje uključuju „48 naprednih sajber oružja“.

Kineske organzacije otkrivaju: SAD i CIA su planirale „obojene revolucije“ u najmanje 50 država sveta
CIA - Copyright Profimedia

CIA već decenijama pokušava da podstakne „obojene revolucije“ širom sveta, koristeći ogroman arsenal tehničkih sredstava, tvrdi se u izveštaju dve kineske organizacije za sajber bezbednost.

Dokument su sastavili kineski Nacionalni centar za hitne slučajeve za kompjuterske viruse i kompanija za sajber bezbednost 360, a objavio ga je kineski medij „Global Times" u četvrtak. U njemu se navodi da je tehnološka prednost omogućila Vašingtonu da ima kontrolu nad institucijama i pojedincima širom sveta koji koriste digitalnu opremu ili softvere američke proizvodnje.

Prema izveštaju, CIA je pokušala da svrgne vlade u najmanje 50 država, a među najznačajnijim primerima su navodno puč na Majdanu u Ukrajini 2014. godine, „revolucija suncokreta“ na Tajvanu 2014. i „zelena revolucija“ u Iranu 2009.

U mnogim slučajevima američka tehnološka prednost dala je Vašingtonu neviđene mogućnosti da sprovede svoje planove za promenu režima, tvrdi se u izveštaju. Dodaje se da se CIA oslanja na metode koje uključuju „48 naprednih sajber oružja“.

Za sajber alate se kaže da uključuju šifrovane komunikacione usluge mreže, kao što je TOR tehnologija koju su razvile SAD, kako bi se pomoglo demonstrantima da ostanu u kontaktu jedni s drugima, dok se drže dalje od nadzora vlade.

AP Photo/Sergei Chuzavkov, file
Puč na Majdanu 2014.

Drugi metod se zasniva na obezbeđivanju komandnih alata na licu mesta za masovne proteste koji koriste bežične komunikacije. U izveštaju se tvrdi da je „RAND Corporation", američki vojni istraživački centar, razvio tehnološki alat pod nazivom „svarming“ koji koriste aktivisti da se brzo okupe na jednom mestu.

Takođe se navodi da se demonstranti oslanjaju na softver koji su razvile SAD pod nazivom „Riot“, koji im obezbeđuje sigurnu i nezavisnu internet vezu i nije zasnovan na tradicionalnim metodama pristupa.

U međuvremenu, takozvani sistem „anticenzure“ koji je kreirao direktno Stejt department SAD dobio je više od 30 miliona dolara investicija, navodi se u izveštaju.

Pozivajući se na istraživanje kineske kompanije za sajber bezbednost 360, „Global Times" je u martu prošle godine naveo da američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) stoji iza sajber napada na 47 zemalja. Dok su kineska vlada, istraživačke i finansijske institucije navodno bile glavne mete, za NSA je takođe rečeno da je pokrenula operacije protiv saveznika kao što su Velika Britanija i Nemačka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike