Zelenski optužio Mađarsku da podržava Rusiju, šef mađarske diplomatije: Sreća pa se ne pita ništa za NATO i EU

30.04.2023

17:44

0

Autor: M. Vu.

Peter Sijarto je, takođe, podsetio da je „mađarski narod je već platio vanredno visoku cenu“ za sukob u Ukrajini

Zelenski optužio Mađarsku da podržava Rusiju, šef mađarske diplomatije: Sreća pa se ne pita ništa za NATO i EU
Peter Sijarto - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto negodovao je zbog nezahvalnosti Vladimira Zelenskog i podsetio ga da, „na sreću“, članstvo Mađarske i NATO-a ne zavisi od ukrajinskog predsednika.


Zelenski je ranije optužio Mađarsku da podržava Rusiju i izjavio da članica NATO-a „ne sme da savetuje Ukrajini da li da ide ili da ne ide“ u Alijansu, jer onda više ne može da se naziva njenim saveznikom.

- Prema rečima predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, ponašanje Mađarske je neprihvatljivo za zemlju-članicu NATO-a. Ipak, srećom, on o tome ne odlučuje - napisao je Sijarto na Fejsbuku (zabranjen u Rusiji kao ekstremistička društvena mreža).

Sijarto je, takođe, podsetio da je „mađarski narod je već platio vanredno visoku cenu“ za sukob u Ukrajini, u kojoj su poginuli mnogi zakarpatski Mađari.
AP Photo/Evgeniy Maloletka
 


- Ako ta izjava znači: 'S poštovanjem zahvaljujem Mađarima za to što su primili više od milion ukrajinskih izbeglica i pobrinuli se za njih, s poštovanjem zahvaljujem i za pomoć koja nam se stalno pruža', onda 'Hvala, možete i dalje da računate na nas' -  napisao je Sijarto.

On je ranije izjavio da Budimpešta neće podržati nijedan suštinski korak Ukrajine ka NATO-u i Evropskoj uniji, dok ne budu obnovljena prava zakarpatskih Mađara.

Šef mađarske diplomatije je ranije izjavio da je na inicijativu Mađarske i Rumunije Savet Evrope doneo odluku da se obrati Venecijanskoj komisiji povodom položaja nacionalnih manjina u Ukrajini, a da se Budimpešta nada da će Kijev biti prinuđen da ispuni njene odluke.

Napetost u odnosima Ukrajine i Mađarske je nastala usled diskusija o ukrajinskom zakonu o obrazovanju, koji suštinski smanjuje mogućnost nastave na jezicima nacionalnih manjina.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike