Američko Ministarstvo pravde raspustilo ceo istražni tim iz poreske istrage Hantera Bajdena

16.05.2023

22:08

0

Dve se dešava nekoliko dana nakon vesti da je američki okružni tužilac Delavera Dejvid Vajs blizu donošenja odluke o tome da li da optuži Hantera Bajdena za zločin zbog poreza i prekršaja u vezi sa oružjem

Američko Ministarstvo pravde raspustilo ceo istražni tim iz poreske istrage Hantera Bajdena
Hanter Bajden - Copyright Profimedia

Hanter Bajden, sin predsednika Sjedinjenih Američkih Država, od 2018. godine je pod nizom istraga o zločinima u vezi sa porezima, upotrebi droge, pranju novca i nezakonitim poslovima u stranim zemljama, uključujući Ukrajinu i Kinu.

U ponedeljak je Poreska uprava SAD (IRS) uklonila istražni tim iz dugotrajne istrage o poreskoj prevari Hantera Bajdena, u očiglednoj odmazdi protiv uzbunjivača koji je izrazio zabrinutost u vezi sa vođenjem slučaja.

Advokati uzbunjivača Mark Lajtl i Tristan Livit pisali su Kongresu da je specijalni agent Poreske uprave za krivična dela koga oni predstavljaju „obavešten da se on i ceo njegov istražni tim uklanjaju iz tekuće i osetljive istrage kontroverzne teme visokog profila. Obavešten je da je promena nastala na zahtev Ministarstva pravde."

Njih dvojica su takođe podsetili da se 27. aprila 2023. komesar Poreske uprave Danijel Verfel pojavio pred Komitetom Predstavničkog doma da svedoči da „bez ikakvog oklevanja neće biti odmazde za bilo koga ko iznese tvrdnju ili pozove telefonsku liniju za uzbunjivače“.

- Međutim, ovaj potez je očigledno osvetnički i takođe može predstavljati opstrukciju kongresne istrage - dodali su advokati i zatražili od Poreske uprave da „ovom pitanju odmah posvetite pažnju“ i da je „uklanjanje iskusnih istražitelja koji su godinama radili na ovom slučaju i koji su sada stručnjaci za predmet, upravo vrsta problema našeg klijenta koji je nameravao da za početak dune u pištaljku“.

AP Photo/Nick Wass, File
Džo i Hanter Bajden

Ovo se dešava nekoliko nedelja nakon što su insajderi otkrili da je američki okružni tužilac Delavera Dejvid Vajs blizu donošenja odluke o tome da li da optuži Hantera Bajdena za zločin zbog poreza i prekršaja u vezi sa oružjem.

Vajs navodno vodi istragu protiv Hantera zbog dve prekršajne ​​prijave, jedne koja se odnosi na utaju poreza i druge koja se tiče za lažne izjave o kupovini oružja.

Američki državni tužilac Merik Garland, koga je 1995. imenovao bivši predsednik Bil Klinton, a republikanci u Senatu blokirali kao kandidata za Vrhovni sud 2016, rekao je da će njegova kancelarija poštovati ishod Vajsove istrage.

Za saveznu istragu o „poreskim poslovima“ Hantera Bajdena kaže se da je delimično zasnovana na izveštajima o sumnjivim aktivnostima u kojima se detaljno navode sumnjive inostrane transakcije, a drugi insajder tvrdi da su one povezane sa razmenom novca sa „Kinom i drugim stranim zemljama“.

AP Photo/Andrew Harnik Pexels
 

Istragu je pokrenulo američko tužilaštvo u Delaveru još 2018. godine, ali je Hanter Bajden u decembru 2020. rekao da je za istragu njegovih poslova saznao tek tog meseca.

Sin tadašnjeg predsednika SAD Džoa Bajdena rekao je tada da stvar shvata „veoma ozbiljno" i da je „uveren" da je uvek vodio svoje poslove „zakonito i na odgovarajući način".

Osim „poreskih poslova", Hanter Bajden je pod istragom zbog upotrebe droge, pranja novca i nezakonitog poslovanja u stranim zemljama, uključujući Ukrajinu i Kinu, a istražitelji posebno ispituju sadržaj takozvanog „laptopa iz pakla" koji navodno sadrži eksplicitne fotografije i video-snimke sina 46. predsednika.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike