Tata uradio sve da zaštiti sina: Kako je vlada SAD držala u tajnosti informacije o laptopu Hantera Bajdena

05.11.2022

20:19

0

Novi detalji o spornim stvarima pronađenim u laptopu sina američkog lidera isplivali su pred same izbore na sredini mandata

Tata uradio sve da zaštiti sina: Kako je vlada SAD držala u tajnosti informacije o laptopu Hantera Bajdena
Džozef i Hanter Bajden - Copyright AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Laptop Hantera Bajdena mesecima unazad je tema stranih i domaćih medija, a kako je klupko počelo da se odmotava, postajala je sve očiglednija neobična povezanost između Bajdenove administracije, bezbednosnih agencija i tehonoloških giganata.

Najnovija bomba u vezi sa ovim sluačajem stigla je iz "Intersepta", američke neprofitne novinske organizacije, a informacije koje su objavljene zasnovane su na komunikacijama otkrivenim u saveznoj tužbi Misuri protiv Bajdena i pokazuju da Ministarstvo za unutrašnju bezbednost održava mesečne sastanke sa Fejsbukom i Tviterom kako bi izvršilo pritisak na njih da cenzurišu postove na društvenim mrežama o temama kao što su neuspešno povlačenje iz Avganistana, poreklo kovida 19, efikasnost vakcina protiv koronavirusa, rasna nepravda i podrška SAD ratu u Ukrajini - drugim rečima, sve što bi moglo biti štetno za podršku javnosti Bajdenovoj administraciji.

Već je poznato da je FBI bio umešan u pokušaje da cenzuriše i zataška informacije koje su mogle da naškode kandidaturi Džoa Bajdena još 2020. godine, uključujući priču "Njujork posta" o laptopu Hantera Bajdena u oktobru 2020.

To je okarakterisano kao mešanje u izbore, koje je uspešno sprečilo da američki narod bude obavešten o stvarima vezanim za jednog od dva kandidata za predsednika. Strategija je bila toliko uspešna da ju je, po svemu sudeći, Bajdenova administracija proširila.

Bezbednosne agencije skrenule su pažnju sa borbe protiv stranih dezinformacija na cenzuru govora američkih građana koji se ne slažu sa narativom koji je odobrila vlada. Bez obzira na to što je sloboda govora zaštićena Prvim amandmanom, u slučaju da se Bajdenovoj administraciji ne dopada nečije mišljenje, ona ga označava kao „lažnu informaciju, dezinformaciju" i slično i angažuje FBI i Ministarstvo unutrašnje bezbednosti SAD (DHS) da izvrše pritisak na tehnološke gigante da cenzurišu i sklone sa platformi  „prestupnike".

AP Photo/J. Scott Applewhite
Hanter Bajden

DHS je takođe preporučio administraciji korišćenje nezavisnih neprofitnih grupa kao što su „kuće za čišćenje informacija kako bi se izbeglo pojavljivanje vladine propagande“, izvestio je „Intersept".

U špijunskom poslu, to je ono što se zove „izrez“, ističe Džon Šindler, bivši viši obaveštajni analitičar Agencije za nacionalnu bezbednost. Drugim rečima, legalno korišćenje „posrednika od kog se mogu oprati ruke“ za širenje propagande Bele kuće.

Savršen primer načina na koji funkcioniše Bajdenov režim cenzure jeste laptop njegovog sina Hantera.

Dva agenta FBI, Elvis Čan i Laura Demlov, identifikovani su u dokumentima koji su otkriveni u tužbi u Misuriju kao ljudi koji su bili zaduženi da vrše pritisak na Fejsbuk da suzbije izveštavanje "Njujork posta".

Poznato je da je FBI u to vreme špijunirao onlajn oblak Rudija Đulijanija sa nalogom za tajni nadzor. Stoga je imao pristup njegovim imejlovima u avgustu 2020. od uzbunjivača iz kompjuterske prodavnice Džona Pola Meka Ajzaka i porukama koje su novinari "Vašington posta" razmenili sa njim o vremenu objavljivanja priče.

Predstojeća knjiga Meka Ajzaka, vlasnika sada nepostojeće radnje za popravku kompjutera u Delaveru u kojoj je Hanter Bajden ostavio svoj laptop u aprilu 2019, još više je razotkrila duboko državno mešanje u izbore.

AP Photo/Manuel Balce Ceneta
Džozef i Hanter Bajden

Mek Ajzak (46) imao je potrebu da skrene pažnju vlastima kada je u laptopu video prljave poslove Bajdenovog sina, ali se, na njegovu žalost, obratio FBI.

U knjizi „Američka nepravda: Moja bitka za razotkrivanje istine“ Mek Ajzak kaže da je skoro na svakom koraku nailazio na skepticizam, sumnju, pa čak i pretnje smrću.

- Plašio sam se za svoj život, ne samo pred licem ljutih stranaca, već i pred neprijateljskim FBI - navodi on.

Uznemirujuće optužbe

Njegovi navodi u knjizi su uznemirujući. Kada se tokom leta 2019. bavio laptopom, bio je sve uvereniji da postoje detalji bitni za nacionalnu bezbednost što je više stvari u njemu nalazio, posebno u materijalu koji se odnosi na Ukrajinu.

Zato je angažovao svog oca, penzionisanog pukovnika vazduhoplovstva Stiva Meka Ajzaka, koji je odneo kopiju hard-diska laptopa na eksternom disku u terensku kancelariju FBI u Albukerkiju, gde su, kako piše, prema njemu postupali sa prezirom.

- Bolje se javi advokatu i ne pričaj ni sa kim o ovome - rekao mu je agent FBI, navodi se u knjizi.

Profimedia
Hanter Bajden

Sledeći neprijatan susret Džona Pola Meka Ajzaka sa FBI desio se šest nedelja kasnije, 21. novembra 2019, kada su dva agenta, Džošua Vilson i Majk Dzijelak, iz terenske kancelarije u Baltimoru otišli u njegovu kuću kako bi mu postavili pitanja o laptopu.

- Da li ste sa nekim drugim razgovarali o ovome? Bilo kojom drugom vladom ili agencijom za sprovođenje zakona? - pitali su ga navodno tada, da bi zatim otišli ne uzevši laptop.

Agenti su 9. decembra 2019. stigli u njegovu radnju sa sudskim pozivom i uzeli laptop i kopiju sa hard-diska.

Dok je odlazio, Dzijelak je Meku Ajzaku, kako piše u njegovoj knjizi, rekao zastrašujuće reči.

- Prema našem iskustvu, ljudima koji ne pričaju o ovim stvarima nikada se ništa ne dešava - naveo je Ajzak.

Mek Ajzak se uznemirio, a sat vremena kasnije Dzijelak ga je pozvao kako bi mu pomogao da pristupi disku.

Od tada laptop više nikada nije viđen, a nekoliko nedelja kasnije, neposredno pre Božića, Dzijelak ga je ponovo nazvao da ga pita da li je Hanter već došao da traži laptop.

Ajzak mu je rekao da nije, ali je agent „izgledao iskreno iznenađen", što ga je zabrinulo.

AP Photo/Nick Wass
Džozef i Hanter Bajden

U maju 2020, ubeđeni da je FBI zakopao priču o laptopu, Mek Ajzak i njegov otac bezuspešno su pokušali da kontaktiraju s republikanskim članovima Kongresa.

Konačno, 26. avgusta 2020, Ajzak je pronašao imejl adresu Rudija Đulijanija, tadašnjeg advokata Donalda Trampa, i napisao:

- Gotovo godinu dana pokušavam da dostavim sadržaj laptopa Hantera Bajdena nadležnim organima. Prvo sam se obratio FBI i oni su došli i pokupili ga, ali imam razloga da verujem da su ga uništili ili zatvorili u ormarić za dokumente. Posle meseci čekanja da nešto bude od ovoga, mogu samo da pretpostavim da članovi FBI, koji su protiv predsednika Trampa, to imaju i da se to više nikada neće videti. Srećom, radi svoje zaštite, napravio sam nekoliko kopija i suptilno sam pokušavao da na njih skrenem pažnju ljudi.

Da Ajzak ovo nije uradio, laptop Hantera Bajdena nikada ne bi ugledao svetlost dana, a svet ne bi stekao uvid u ulogu FBI u prikrivanju toga.

Ove godine, uzbunjivači su se aktivirali da utvrde identitet raznih službenika FBI koji su uključeni u prikrivanje. Timoti Tibo, nedavno penzionisani pomoćnik specijalnog agenta zaduženog za terensku kancelariju FBI u Vašingtonu, bio je rukovodilac agencije za upravljanje slučajem Tonija Bobulinskog, Hanterovog poslovnog partnera koji je otišao u FBI sa dokazima o Bajdenovom trgovanju uticajem. Tibo je navodno naredio da se istraga zatvori i odbio je da sarađuje sa članovima Pravosudnog komiteta Predstavničkog doma.

Ako republikanci povrate Dom i Senat na izborima naredne sedmice, njihov primarni cilj trebalo bi da bude da istraže cenzuru i zataškavanje FBI, DHS i drugih saveznih agencija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike