Konačan izveštaj: FBI nije imao stvarne dokaze o vezama Trampa i Rusije

16.05.2023

07:25

0

Izveštaj specijalnog savetnika Džona Durama kaže da FBI nije imamo nikakve stvarne dokaze o dosluhu Trampovog tima i Rusije

Konačan izveštaj: FBI nije imao stvarne dokaze o vezama Trampa i Rusije
Donald Tramp - Copyright AP Photo/Corey Sipkin

Američki Federalni istražni biro (FBI) nije imao dovoljno dokaza za otpočinjanje istrage o predsedničkoj kampanji Donalda Trampa 2016. godine i previše se oslanjao na savete Trampovih političkih protivnika, navodi se u zaključnom izveštaju američkog specijalnog savetnika Džona Durama.


U izveštaju na 306 stranica, Duram je zaključio da američke obaveštajne službe i organi za sprovođenje zakona nisu imali nikakve „stvarne dokaze“ o dosluhu Trampovog tima i Rusije, pre pokretanja istrage „Crossfire Hurricane“, navode američki mediji.

Durham je u izveštaju optužio FBI da se prema istrazi o Trampu odnosio drugačije nego prema drugim politički osetljivim istragama, uključujući one čiji je predmet istrage bila Trampova suparnica na izborima Hilari Klinton.

- Ministarstvo i FBI nisu uspeli da održe svoju važnu misiju stroge vernosti zakonu u vezi sa određenim događajima i aktivnostima opisanim u ovom izveštaju. Osoblje FBI-a pokazalo je ozbiljan nedostatak analitičnosti prema informacijama koje su dobili, posebno prema informacijama od politički povezanih lica i subjekata - navodi se u izveštaju specijalno savetnika Durama.
Profimedia
 


Ovaj izveštaj označava kraj četvorogodišnje istrage pokrenute u maju 2019. godine kada je tadašnji državni tužilac Vilijam Bar imenovao Durama, iskusnog tužioca, da ispita potencijalne pogrešne korake FBI-a prilikom istrage o navodnim vezama Trampovog tima i Rusije tokom predizborne kampanje 2016. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike