Zelenski predlaže napade na Rusiju i miniranje naftovoda; Snažne eksplozije u Ternopolju i Herosnu

14.05.2023

16:55 >> 00:22

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Zelenski predlaže napade na Rusiju i miniranje naftovoda; Snažne eksplozije u Ternopolju i Herosnu
Rusija-Ukrajina - Copyright AP Photo/Libkos/Kostiantyn Liberov/Leo Correa Tanjug

Rat u Ukrajini ušao je u 444. dan.

Ministarstvo odbrane Rusije negiralo je saopštenja da je „probijena odbrana“ u različitim delovima linije razdvajanja sa ukrajinskom vojskom.

U pravcu Кupjanska se ne vode aktivna dejstva. U toku dana su sprečene akcije tri diverzantske izviđačke grupe protivnika.

Grupacija trupa „Centar“ odbila je dva napada taktičkih grupa protivnika. U Donjecku sprečena su tri pokušaja protivnika da izvrši izviđanje u toku borbi, a takođe je uspešno odbijeno osam napada na položaje ruske vojske.

Najvažnije činjenice

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

- "Vagner“ dobio oružje, a Surovikin organizovao saradnju sa vojskom Rusije

00.21 - Na predstojećim samitima Sunak će tražiti veću pomoć za Ukrajinu

Britanski premijer Riši Sunak nastojaće da podstakne druge lidere da obećaju veću podršku Ukrajini u odbrani od ruske invazije kada bude prisustvovao međunarodnim samitima sledeće nedelje, saopšteno je iz Sunakovog kabineta.

Sunak, koji želi da popravi imidž Konzervativne stranke nakon velikih gubitaka na lokalnim izborima prošle nedelje, u utorak će prisustvovati samitu Saveta Evrope, nakon čega će putovati u Tokijo kako bi razgovarao o saradnji Velike Britanije i Japana u oblasti odbrane i tehnologije, pre nego što bude prisustvovao na sastanku G7 u Hirošimi, javlja Rojters.

23.50 - Snažne eksplozije u Ternopolju i Herosnu

U ukrajinskom Ternopolju i Hersonu odjeknule su snažne eksplozije. Ovo je objavio ukrajinski list Strana.ua na svom Telegram kanalu.

„Ponovo eksplozije u Ternopoljskoj oblasti“, navodi se u publikaciji.

Ranije je saopšteno da je u većini regiona Ukrajine objavljena vazdušna uzbuna.

23.23 - Zelenski predlaže napade na Rusiju i miniranje naftovoda

Predsednik Ukrajine je iza zatvorenih vrata predlagao da se izvedu napadi na teritoriju Ruske Federacije i da se miniraju naftovodi preko kojih se isporučuje nafta u Mađarsku, navodi „Vašington post“ pozivajući se na tajna dokumenta iz Pentagona.

Prema navodima lista, ti dokumenti su bili pod oznakom „stroge tajnosti“ i oslikavali su Zelenskog kao lidera sa „agresivnim instinktima“ čiji lik se ni u kom slučaju ne podudara sa „likom pouzdanog i smirenog državnog činovnika“.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

Takođe se navodi i da je Zelenski predlagao da ukrajinske kopnene snage uđu na teritoriju Rusije kako bi „okupirala pogranične gradove“, a cilj tih mera bio bi da se omogući Kijevu poluga moći prilikom mirovnih pregovora sa Moskvom.

22.45 - Eksplozije su se čule u delu Donjecke oblasti pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine - u Kurahovu i Pokrovskom okrugu

21.18 - Poklon Zelenskog u Vatikanu zaprepastio sveštena lica

Ovo je prva poseta Zelenskog Rimu od početka rata, tokom koje je oko 40 minuta razgovarao sa papom i poklonio mu pancir koji je nosio ukrajinski vojnik na frontu, a na kojem je kasnije naslikana Bogorodica, odnosno Madona, preneo je Rojters.

Ranije u subotu, Zelenski se sastao i sa italijanskom premijerkom Đorđom Melonijem, koja je obećala punu vojnu i finansijsku podršku Ukrajini i ponovila podršku njenoj kandidaturi za članstvo u EU.

20.20 - Maljar: VSU napreduje po bolovima Bahmuta

Ukrajinske trupe napreduju u dva pravca u gradu Bahmutu, ali je situacija u centru grada komplikovanija, izjavila je danas zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar.

- Zahvaljujući kompetentnom planiranju komande i hrabrosti naših boraca, neprijatelj nije u stanju da preuzme grad pod svoju kontrolu, napisala je ona na svom kanalu na Telegramu.

18.50 - Uništen S-300 koji koristi ukrajinska vojska

Ruske raketne snage i avijacija uništile su radiolokacionu stanicu neophodnu za rad PVO sistema S-300 koja se nalazi u delu Donjecke Narodne Republike koji je pod kontrolom ukrajinske vojske.

Takođe, uništeno je i jedno skladište raketa za potrebe avijacije, soapštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Dodaje se i da je uništeno i jedno skladište municije za avijaciju i cisterne sa gorivom ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti, kao i komandni centar ukrajinske 5. jurišne brigade.

16.54 - Meloni: Kladimo se na pobedu Ukrajine

Johanna Geron, Pool Photo via AP
Zelenski i Meloni

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski sastao se na radnom ručku sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, koja je obećala punu podršku Italije Ukrajini u njenom nastojanju da odbije rusku "brutalnu i nepravednu agresiju".

Meloni je rekla da će Italija nastaviti da snabdeva Ukrajinu oružjem i podržavati je koliko god bude potrebno.

- Kladimo se na pobedu Ukrajine - istakla je premijerka.

16.12 - Moskva: Ukrajina gađala raketama "storm šedou" dva industrijska objekta Luganska

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ukrajinski avion gađao dva industrijska objekta u Lugansku, na istoku Ukrajine, krstarećim raketama dugog dometa "storm šedou" koje je isporučila Velika Britanija.

14.23 - Ruski SU-34 srušio se u regionu Brjanska na granici sa Ukrajinom

Ruski borbeni avion suhoj SU-34 srušio se danas u regionu Brjanska na granici sa Ukrajinom, preneo je TASS pozivajući se na službe za vanredne situacije.

Ovo je drugi incident koji se dogodio danas u tom regionu, gde se prethodno srušio helikopter, preneo je Rojters.

13.37 - Berbok upozorila Južnu Afriku zbog navoda o slanju oružja Rusiji

AP Photo
Analena Berbok

Berlin shvata tvrdnje Vašingtona da je Moskva primila pošiljku oružja iz Južne Afrike „veoma ozbiljno“, rekla je u petak nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok. Njena izjava usledila je nakon što je Pretorija odbacila optužbe i pozvala američkog ambasadora na objašnjenje.

13.27 - Matarela Zelenskom: Italija u potpunosti podržava Ukrajinu

Italija u potpunosti podržava Ukrajinu u njenom otporu protiv ruske invazije, izjavio je danas predsednik Italije Serđo Matarela pozdravljajući predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog u svojoj rezidenciji u Rimu.

Matarela je poručio Zelenskom da mu je čast što je u Rimu, prenela je italijanska televizija.

- Tražio sam da se ponovo sastanemo posle našeg razgovora pre više godina i u ovim drugačijim okolnostima, mi smo potpuno na vašoj strani - istakao je predsednik Italije, preneo je Rojters.

12.46 - Srušio se helikopter u Rusiji blizu granice sa Ukrajinom

Ruski helikopter srušio se u subotu u Brjanskoj oblasi, u pograničnom delu sa Ukrajinom, rekao je izvor iz službi za vanredne situacije za agenciju TASS.

12.31 - U napadu na LNR korišćene krstareće rakete dugog dometa

Predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja ratnih zločina Ukrajine potvrdilo je da su snage Kijeva i u današnjem napadu na Lugansk primenile krstareću raketu "storm šedou". Ispaljena je jedna raketa.

 

 

U današnjem napadu oštećeno je sedam višespratnica, 25 garaža i 15 automobila, kao i elektromreža.

11.59 - U roku od pola sata ukrajinska vojska ispalila je 23 projektila na Gorlovku, Makejevku i Donjeck.

11.57 - Borelj pozdravio isporuke oružja velikog dometa Kijevu

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj pozdravio je isporuke oružja velikog dometa Kijevu.

- Rusija nanosi udare sa velikog rastojanja, tako da je i Ukrajini potrebno oružje koje može da deluje na takvom rastojanju - rekao je Borelj.

11.43 - Zelenski stigao u Rim, prvo će razgovarati sa Meloni, pa sa papom Franjom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski stigao je danas u Rim na razgovore sa italijanskim vladinim zvaničnicima, a razgovaraće u Vatikanu i sa papom Franjom, navodi AP.

On je sleteo pre podne na rimski aerodrom "Ćampino", gde ga je dočekao italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, prenela je novinska agencija ANSA.

 

 

11.21 - Varšava: Neidentifikovani objekat doleteo u Poljsku iz Belorusije, najverovatnije je izviđački balon

Neidentifikovani objekat koji je uleteo u poljski vazdušni prostor iz pravca Belorusije najverovatnije je bio izviđački balon, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane na Tviteru.

NATO članica Poljska je u povišenom stanju pozornosti zbog povremenog kršenja njenog vazdušnog prostora otkako je izbio rat u Ukrajini, nakon incidenata u novembru i decembru, a neki od projektila pali su i na njenu teritoriju, navodi Rojters.

11.16 - Deset raketa ispaljeno je na Donjeck sa ukrajinske strane.

11.08 - Granatirana Gorlovka, oštećena crkva

Gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko rekao je da su ukrajinske snage gađale centar grada i da je tom prilikom oštećena Bogojavljenska crkva.

- Oštećena je kupola crkve ali ima i druge štete - rekao je on i dodao da nema povređenih.

10.59 - Kijev i Pistorijus potvrdili: Nemačka šalje veliku vojnu pomoć Ukrajini

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak potvrdio je danas pisanje "Bilda", o kojem je pisao Rojters, da će Nemačka poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 2,7 milijardi evra.

U paket ulaze četiri protivvadzušna sistema "Iris-T", 20 pešadijskih borbenih vozila tipa "Marder", 30 tenkova tipa "Leopard 1", 200 izviđačkih dronova, 100 oklopnih vozila i velika količina municije, dodao je Jermak na Telegramu.

AP Photo/Michael Sohn, File
 

10.33 - Britanski portal: Kijev sumnja u uspeh kontraofanzive

Ukrajinski zvaničnici nisu sigurni u uspeh planirane kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine i zabrinuti su da će Zapad prestati da pruža vojnu i finansijsku pomoć Kijevu, piše britanski portal „Fajnenšel tajms“.

10.15 - Šestoro dece povređeno u napadu na Lugansk

Šestoro dece je povređeno u napadu u petak na Donbas, grad Lugansk, saopštile su lokalne vlasti. Dvojica ranjenih maloletnika su navodno u dovoljno teškom stanju i potrebna im je bolnička nega.

U jučerašnjem napadu na Lugansk ukrajinske snage su koristile dve rakete britansko-francuske proizvodnje "storm šedou" i jednu raketu ADM-160B MALD američke proizvodnje, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja ratnih zločina Ukrajine.

9.41 - Objavljen snimak uništavanja ukrajinske radarske stanice

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da je ruska vojska uništila ukrajinski radarski kompleks Zupark-1 za izviđanje i upravljanje paljbom u Dnjepropetrovskoj oblasti i kontrabaterijsku radarsku stanicu u oblasti Harkov.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak u kom se vidi kako jedinice ruske grupe Jug uništavaju ukrajinski radarski sistem u pravcu Donjecka po dojavi izviđačkog oficira bataljona Sparta.

 

 

9.32 - Blinken razgovarao sa Kulebom

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je telefonom sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom o pripremama ukrajinskih snaga za kontraofanzivu i ulozi partnera Kijeva u tome.

- Blinken je konstatovao da je suverenitet Ukrajine od suštinskog značaja za mir i bezbednost Evrope i da je obaveza SAD da pozove Rusiju na odgovornost. Podsetio je na obećanje predsednika Džozefa Bajdena da će podržavati Ukrajinu koliko god bude trebalo - saopštio je Stejt department.

8.11 - Uništena američka haubica M777 u Hersonu

Jedinice grupe "Dnjepar" uništile su u hersonskom pravcu položaje ukrajinske artiljerije, uključujući američku haubicu M777, rekao je za Sputnjik načelnik pres centra grupe Aleksandar Ruljov.

7.15 - Zapalila se zgrada fabrike Polipak u Lugansku

Gusti crni dim diže se iz zgrade u Lugansku koju je pogodila ukrajinska granata. Prema rečima lokalnog stanovništva, zapalila se zgrada fabrike Polipak.

Sada na licu mesta rade istražitelji i predstavnici JCCC, područje je ograđeno. Usled incidenta su oštećeni prozori na susednim zgradama , a sa nekih kuća je otpao malter.

7.00 - Sijarto: Evropska unija ne sme da postane „anti-kineski blok“

Mađarska vlada želi da izbegne da Evropska unija postane „anti-kineski blok“, izjavio je danas u Stokholmu ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, pozivajući na stratešku saradnju umesto na sistemsku konkurenciju.

„Uopšte se ne slažemo sa načinom na koji određene evropske zemlje žele da definišu Kinu kao neku vrstu sistemskog rivala“, rekao je Sijarto u pauzi neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU, navodi se u saopštenju ministarstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike