Evrovizija odbila zahtev Zelenskog da održi govor: To je protiv pravila!

12.05.2023

12:16

0

Ovo nije prvi put da je zahtev ukrajinskog predsednika odbijen

Evrovizija odbila zahtev Zelenskog da održi govor: To je protiv pravila!
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Organizatori Evrovizije odbili su zahtev ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog za video-obraćanje pre finala u subotu. Prema saopštenju koje prenose britanski mediji, Evropska radiodifuzna unija (EBU) ne želi da politizuje događaj.

Ukrajinski lider se nadao da će se obratiti publici procenjenoj na 160 miliona i apelovati na podršku u sukobu sa Rusijom.

Zahtev Zelenskog, „iako je upućen sa hvale vrednim namerama, nažalost ne može biti odobren jer bi bio protiv pravila događaja“, navodi se u saopštenju EBU-a. Dodali su da se takmičenje „reguliše strogim pravilima i principima koji su uspostavljeni od njegovog osnivanja“, a jedno od najvažnijih je „nepolitička priroda događaja“.

EBU je savez više od 100 emitera koji vodi godišnje muzičko takmičenje. Tradicionalno, domaćin je zemlja koja je pobedila na prošlogodišnjem takmičenju. Ukrajinski Orkestar „Kaluš“ pobedio je na takmičenju održanom 2022. u Italiji, ali Kijev nije mogao da preuzme dužnost domaćina zbog sukoba, pa je ta čast pripala Velikoj Britaniji kao drugoplasiranoj.

BBC i EBU su odlučili da „odraze i proslave pobedu Ukrajine na takmičenju za pesmu Evrovizije i pokažu da nas ujedinjuje muzika u ovim teškim vremenima“, tako što su svakog izvođača koji učestvuje predstavili „video-razglednicom“ sa 37 lokacija iz cele zemlje.

Printscreen Youtube/ Eurovision Song Contest
 

Zelenski je tražio da se obrati na brojnim međunarodnim događajima tokom prošle godine. Organizatori dodele Oskara odbili su ga u dva navrata, navodno rekavši da bi to učinilo dodelu neprimereno političkom.

Filmski festival u Torontu u Kanadi ga je odbio u septembru prošle godine. FIFA je odbila zahtev da se obrati na finalu Svetskog prvenstva u Kataru u decembru.

„Šteta“, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u odgovoru na odluku EBU.

- On bi ove godine bio dostojna konkurencija učesnicima Evrovizije - rekla je ona, aludirajući verovatno na prethodnu karijeru Zelenskog kao komičara, koji se ponekad oblačio kao žena, a jednom prilikom se pretvarao da svira klavir svojim intimnim delovima.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike