Analena Berbok se pridružila optužbama SAD: Upozorila Južnu Afriku zbog navoda o slanju oružja Rusiji

13.05.2023

13:37

0

Američki ambasador je tvrdio da je teretni brod „Ledi R." pod ruskom zastavom napustio luku Sajmonstaun u decembru 2022. natovaren oružjem i municijom

Analena Berbok se pridružila optužbama SAD: Upozorila Južnu Afriku zbog navoda o slanju oružja Rusiji
Analena Berbok - Copyright AP Photo

Berlin shvata tvrdnje Vašingtona da je Moskva primila pošiljku oružja iz Južne Afrike „veoma ozbiljno“, rekla je u petak nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok. Njena izjava usledila je nakon što je Pretorija odbacila optužbe i pozvala američkog ambasadora na objašnjenje.

- Veoma sam zabrinut zbog ovih izveštaja - rekla je Berbok novinarima na marginama samita ministara spoljnih poslova EU u Stokholmu, u Švedskoj. Ona je dodala da se prema navodima odnosi „veoma ozbiljno" i da će se o tome konsultovati sa drugim zemljama.

- Ako bi neko isporučio oružje agresoru, to bi bilo suprotno okončanju rata - rekla je Berbok.

U četvrtak je američki ambasador u Južnoj Africi Ruben Bridžeti tvrdio da je teretni brod „Ledi R." pod ruskom zastavom napustio luku Sajmonstaun u decembru 2022. natovaren oružjem i municijom. Kasnije je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Južne Afrike zbog svojih primedbi.

Kancelarija predsednika Sirila Ramafose saopštila je da nema dokaza koji podržavaju tvrdnju američkog izaslanika. Portparol južnoafričkog ministarstva spoljnih poslova Klejson Monjela napisao je u petak na Tviteru da državni regulator za kontrolu naoružanja nema „nikakav zapis o odobrenoj prodaji oružja od strane države Rusiji u vezi sa dotičnim periodom/incidentom“. Ipak, Pretorija je pokrenula istragu o ovom pitanju.

Za razliku od Nemačke i mnogih drugih članica NATO-a, Južna Afrika je odbila da izabere stranu u sukobu između Rusije i Ukrajine. Pretorija nije uvela sankcije Moskvi i nije snabdevala Kijev oružjem.

- Niko ne bi trebalo da nam određuje s kim ćemo sarađivati i nikada ne bi trebalo da budemo stavljeni u pozicije u kojima moramo da biramo ko su nam prijatelji - rekao je Ramafosa prošle godine, braneći neutralnost svoje zemlje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike