Mađarski ministar otkrio detalje novog paketa sankcija EU: Njime neće biti obuhvaćena ruska nuklearna industrija

12.05.2023

13:19

0

Sijarto je još jednom naglasio da Budimpešta ni pod kojim uslovima neće pristati na to

Mađarski ministar otkrio detalje novog paketa sankcija EU: Njime neće biti obuhvaćena ruska nuklearna industrija
Peter Sijarto - Copyright AP Photo/Darko Vojinovic, File

Sledeća runda sankcija protiv Rusije o kojoj trenutno raspravljaju zemlje članice EU neće biti usmerena na nuklearnu energiju, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Budimpešta je više puta rekla da će se protiviti bilo kakvim pokušajima nametanja ograničenja ruskom nuklearnom sektoru, ističući da su i druge zemlje članice koje koriste nuklearnu energiju protiv tog predloga.

- Pregovori o 11. paketu sankcija počeli su u sredu u Briselu. Predlog Evropske komisije za ovaj paket ne sadrži sankcije vezane za nuklearnu industriju - rekao je Sijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bugarskim ministrom energetike Rosenom Hristovim.

Mađarski ministar spoljnih poslova još jednom je naglasio da Budimpešta ni pod kojim uslovima neće pristati na predlog, dodajući da odluku o načinu na koji će dobiti struju pojedine zemlje treba da donesu same za sebe.

Sijarto je napomenuo da Mađarska upravlja svojom nuklearnom elektranom "Pakš" više od četiri decenije, dodajući da je ona izgrađena u saradnji sa SSSR-om i da će nastaviti da koristi rusko nuklearno gorivo.

Profimedia
 

Nuklearna elektrana "Pakš" proizvodi više od polovine električne energije koja se troši u Mađarskoj.

Mađarske vlasti su ranije rekle da se proširenje infrastrukture "Pakša" smatra ključnim za energetsku bezbednost zemlje, a postignut je i dogovor sa Moskvom o proširenju objekta.

- Sigurno nećemo odustati od planova za izgradnju dve nove elektrane u Pakšu, jer bi oni dugoročno garantovali snabdevanje zemlje energijom - dodao je Sijarto, napominjući da se rusko nuklearno gorivo, koje se dopremalo železnicom preko Ukrajine, sada do nuklearke "Pakš" transportuje brodovima preko Crnog mora, preko bugarske luke Varna, a zatim železnicom preko Bugarske i Rumunije.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike