Rusija saopštila koliko civila je Ukrajina ubila u Donbasu: Među stradalima nekoliko stotina dece

10.05.2023

20:57

0

Ranije ove nedelje Donjecka Narodna Republika je tvrdila da je više od 4.500 njenih stanovnika izgubilo život od početka eskalacije sukoba 17. februara prošle godine

Rusija saopštila koliko civila je Ukrajina ubila u Donbasu: Među stradalima nekoliko stotina dece
Ukrajinski vojnik u uništenoj zgradi - Copyright AP Photo/Felipe Dana

Ukrajinske snage ubile su više od 5.000 ljudi u Donbasu od 2014. godine, izjavio je šef ruskog Istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin. On je ovo istakao opisujući rad svoje agencije u procesuiranju navodnih zločina „kijevskog režima” tokom Međunarodnog pravnog foruma mladih u Sankt Peterburgu u sredu.

- Mi delujemo prvo na daljinu, a zatim na licu mesta. Razotkrivamo slučajeve masovnog sahranjivanja civila - objasnio je on.

Među žrtvama je 138 maloletnika za koje Komitet želi da dostigne pravdu, otkrio je Bastrikin. Preko 9.500 civila, uključujući 444 dece, povređeno je u Donbasu u ukrajinskoj vatri u istom periodu, dodao je zvaničnik.

Ranije ove nedelje Donjecka Narodna Republika je tvrdila da je više od 4.500 njenih stanovnika izgubilo život od početka eskalacije sukoba u Donbasu 17. februara, nekoliko dana pre nego što je Moskva započela svoju vojnu operaciju. Među ubijenima je oko 135 dece, saopštila je misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja ukrajinskih ratnih zločina. Kijev je pojačao napade na Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku sredinom februara 2022.

DNR i LNR su odbacile državni udar u Kijevu 2014. koji su podržale SAD i zahtevale su veliku autonomiju, na šta su nove vlasti odgovorile raspoređivanjem vojnih i nacionalističkih dobrovoljačkih jedinica da uguše pobunu. Moskva je navela višegodišnje odbijanje Ukrajine da sprovede plan za pomirenje u Donbasu i kontinuirano granatiranje tamošnjih naselja kao neke od najvećih razloga za slanje trupa u tu oblast.

U septembru su dve republike, zajedno sa Hersonskom i Zaporoškom oblašću, velikom većinom podržale pridruživanje Rusiji tokom referenduma, da bi se ubrzo nakon toga i formalno uključile u sastav zemlje.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike