Amnesti kritikovao taktike ukrajinske vojske, pa morao da se izvinjava: Evo šta piše u izveštaju zbog koga se povela velika hajka (VIDEO)

08.08.2022

19:23

0

Autor: N. Pavlović

Svaka kritika Kijeva nije dobrodošla

Amnesti kritikovao taktike ukrajinske vojske, pa morao da se izvinjava: Evo šta piše u izveštaju zbog koga se povela velika hajka (VIDEO)
ukrajina-škola - Copyright Profimedia

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (Amnesty International – AI) objavila je opširan izveštaj o taktikama ukrajinske vojske koje, kako su naveli, ugrožavaju civile.

Ukrajinske snage ugrožavaju civile uspostavljajući baze i operativne sisteme naoružanja u naseljenim oblastima, uključujući škole i bolnice.Takve taktike ugrožavaju međunarodno humanitarno pravo i bezbednost civila, jer se stanovnici pretvaraju u vojne mete.

- Dokumentovali smo slučajeve kada su ukrajinske snage dovodile civile u opasnost i kršile zakone rata dejstvima u naseljenim područjima. To što se nalazila u odbrambenoj poziciji ne znači da je ukrajinska vojska bila oslobođena obaveze da poštuje međunarodno humanitarno pravo - izjavila je Anjes Kalamar, generalni sekretar Amnesti internešenela.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

Zauzimaju škole i bolnice

Između aprila i jula ove godine istražitelji Amnesti internešenela proveli su nekoliko nedelja istražujući ruske udare u oblastima Harkova, Donbasa i Nikolajeva, gde su pregledali satelitske snimke, mesta udara, razgovarali sa preživelima, svedocima i rođacima žrtava napada i izvršili daljinsku detekciju i analizu oružja, a tamo su pronašli dokaze da su ukrajinske snage izvodile udare iz naseljenih stambenih područja, kao i da su se nalazile u civilnim zgradama u 19 gradova i sela navedenih regiona.

Iako je većina stambenih područja u kojima su se nalazili vojnici bila kilometrima udaljena od linija fronta, utvrđeno je da su ukrajinskim snagama bile dostupne i druge lokacije na kojima civili ne bi bili ugroženi, poput vojnih baza, šumovitih oblasti i drugih objekata udaljenih od stambenih područja.

U slučajevima koje je dokumentovao, AI nije uočio da je ukrajinska vojska koja se nalazila u civilnim strukturama u stambenim oblastima tražila od civila da se evakuišu iz obližnjih zgrada, što znači da nije preduzela sve mere da ih zaštiti.

Istražitelji navode da su bili svedoci takvog ponašanja ukrajinske vojske na brojnim lokacijama.

Naveli su da su svojim očima videli kako ukrajinske snage koriste bolnice kao vojne baze na pet lokacija, a korišćenje bolnica u vojne svrhe je jasno kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

U ruskom vazdušnom napadu 28. aprila povređena su dva radnika u medicinskoj laboratoriji u predgrađu Harkova nakon što su ukrajinske snage postavile bazu u kompleksu.

Ukrajinska vojska je često postavljala baze u školama u gradovima i selima Donbasa i u oblasti Nikolajeva, navodi se u izveštaju, i dodaje da su u 22 od 29 pregledanih škola istražitelji te organizacije pronašli ukrajinske vojnike ili dokaze da je vojska u njima boravila.

Ovakve aktivnosti istražitelji su primetili i u okolini Odese i Bahmutu.

- Ukrajinska vlada treba odmah da obezbedi da svoje snage locira dalje od naseljenih mesta, ili da evakuiše civile iz oblasti u kojima vojska deluje. Vojska nikada ne bi trebalo da koristi bolnice za ratovanje, a škole ili civilne domove može da koristi samo kao poslednje sredstvo, kada ne postoje održive alternative - istakla je Kalamarova.

 

 

AI je u svom saopštenju naveo da je kontaktirao sa ukrajinskim Ministarstvom odbrane i predočio mu sve činjenice do kojih je došao u svojim istraživanjima 29. jula ove godine i dodao da do objavljivanja tih podataka nije dobio odgovor ukrajinskih vlasti.

Ipak, uskoro je nastala velika bura. Amnesti je optužen da je marioneta Kremlja i da je sve, kao i uvek, rezultat ruske propagande.

Zelenski odmah poveo lov na veštice

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski požurio je da negativno oceni izveštaj Amnesti internešenela u kojem se tvrdi da su snage te zemlje povremeno koristile taktiku koja ugrožava civile dok su pružale otpor ruskoj vojsci.

Zelenski tvrdi da izveštaj Amnestija pokušava da „prebaci odgovornost“ za ubistva civila sa Rusije na Ukrajinu.

On je istakao da ne postoje i ne mogu postojati, čak ni hipotetički, uslovi pod kojima bilo kakav ruski napad na Ukrajinu postaje opravdan i dodao da je Rusija uništila stotine verskih objekata, skoro 900 medicinskih ustanova i hiljade škola.

- Ovo je takva nemoralna selektivnost. Svako ko amnestira Rusiju i ko veštački stvara takav informativni kontekst u kojem su neki napadi terorista navodno opravdani ili navodno razumljivi, mora biti svestan toga da se time pomaže teroristima - ocenio je Zelenski, preneo je CNN.

Ostavka šefice kancelarije AI u Ukrajini

Oksana Pokalčuk, šefica kancelarije Amnesti internešenela u Ukrajini, podnela je ostavku na tu funkciju nakon podnošenja spornog izveštaja koji su kritikovale i mnoge zapadne diplomate.

Najavljujući ostavku preko Fejsbuka, Pokalčukova je rekla da je održala sastanke u Amnestiju kako bi razgovarala o tome šta će biti objavljeno, ističući da je njen doprinos "neutralizovan" da bi bio zamenjen onim što je organizacija objavila u svom izveštaju.

Ona je rekla da ruski mediji koriste ovaj izveštaj da "potkrepe svoje lažne tvrdnje da ruske snage napadaju samo vojne ciljeve u Ukrajini".

Amnesti bio primoran da se izvini zbog hajke

Amnesti internešenel je potom poklekao pod pritiskom i morao da se izvini zbog „neprilika i besa“ koje je izazvao.

- Amnesti internešenel duboko žali zbog uznemirenosti i besa koje je izazvao naš izveštaj o borbenoj taktici ukrajinske vojske. Prioritet Amnesti internešenela u ovom i u svakom drugom sukobu je da obezbedi zaštitu civila. Zaista, ovo je bio naš jedini cilj kada smo objavili ovo najnovije istraživanje. Iako u potpunosti stojimo iza svojih nalaza, žalimo zbog nanetog bola - navela je ta organizacija.

Amnesti je u mejlu naveo da su njegovi istražitelji zatekli ukrajinske snage pored stambenih objekata u 19 gradova i sela koja su posetili.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

- Moramo biti veoma jasni: ništa što smo dokumentovali da ukrajinske snage rade na bilo koji način ne opravdava rusko kršenje zakona - navodi se u saopštenju.

Rusija od samog početka vojne operacije, započete 24. februara, naglašava da ne cilja civile.

Autocenzura zapadnih medija

U međuvremenu se dogodila još jedna zanimljiva stvar kada je televizijska kuća CBS objavila dokumentarac "Arming Ukraine" o naoružavanju te zemlje u kome se tvrdi da tek 30 odsto isporuka oružja sa Zapada zapravo i završi u rukama ukrajinske vojske.

Međutim, tvit kojim su promovisali film su obrisali navodeći da su se "isporuke u međuvremenu poboljšale i da će dokumentarac dopuniti novim brojkama i informacijama".

- Nakon koordinisanog napada ukrajinskog lobija, CBS je autocenzisao izveštaj o nečemu očiglednom. Amnesti internešenel je takođe izdao bizarno poluizvinjenje zbog objavljivanja jednostavnog izveštaja o dobro dokumentovanoj zloupotrebi civila koju čini ukrajinska vojska - opisao je čitavu situaciju nezavisni novinar Maks Blumental na Tviteru. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike