Američki medij tvrdi: Rusi mogu da skrenu HIMARS rakete s kursa

07.05.2023

07:40

0

SAD su poslale Ukrajini 38 ovih sistema

Američki medij tvrdi: Rusi mogu da skrenu HIMARS rakete s kursa
Screenshot 2022-07-16 204128 - Copyright Printscreen / Youtube / Sam Eckholm

Rusija je poslednjih meseci koristila tehnike ometanja kako bi naterala mobilne višecevne raketne bacače HIMARS koje stigle iz SAD, izvestio je u petak CNN, pozivajući se na pet američkih, britanskih i ukrajinskih izvora upoznatih sa ovim pitanjem. Prema pisanju američkog medija, ovo čini municiju vođenu GPS-om „sve manje efikasnom“.

HIMARS, koji može da pogodi ciljeve udaljene do 80 kilometara, jedan je od najsofisticiranijih sistema naoružanja koje su SAD obezbedile Kijevu otkako je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u susednoj državi u februaru 2022.

Citiran je ukrajinski operater dronova koji je opisao pokušaje da se poremeti rad lansera HIMARS kao „značajne“ i kao nešto što nije video pre prošlog novembra. Zvaničnik Pentagona opisao je proces pronalaženja novih načina za borbu protiv napora Rusije da izbaci rakete sa kursa kao „stalnu igru mačke i miša“.

Visoki zvaničnik Pentagona rekao je za CNN da SAD pomažu Ukrajincima da se bore protiv ometanja prilagođavanjem softvera za ciljanje i „stalnim podešavanjem kako bi ostali efikasni“. Zvaničnik je rekao da su ažuriranja napravljena „nedavno ove nedelje“.

Prema Pentagonu i Stejt departmentu, SAD su Ukrajini predale 38 sistema HIMARS od izbijanja sukoba.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u januaru da je smrtonosna pomoć Kijevu učinila NATO „direktno uključenim u hibridni rat protiv Rusije“. Zvaničnici u Moskvi optužili su Ukrajinu da koristi HIMARS i drugo oružje koje je isporučio Zapad da neselektivno puca na gradove i ubija civile.

U četvrtak su tri osobe, uključujući šestogodišnjeg dečaka, povređene u Donjecku nakon što je grad Donbas pogođen projektilima HIMARS, saopštile su lokalne vlasti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike